22

Świąteczny Bakaliowiec


Jeśli lubicie bakaliowe wypieki, polecam Wam dzisiejsze ciasto. W podobnej formie pieczony był przez moją babcię odkąd pamiętam. Ja dostosowałam je troszkę pod swój smak, dodałam cynamonu, rumu i moje ulubione nerkowce. I nie obawiajcie się sporej ilości orzechów. Po upieczeniu stają się one miękkie i ciasto jest przepyszne. 

Składniki:

* 100 g nerkowców

* 100 g orzechów włoskich

* 100 g migdałów

* 100 g orzechów laskowych

* 100 g rodzynek

* 100 g suszonych moreli

* 100 g suszonych śliwek

* 100 g żurawiny

* 3 jajka

* 65 g miękkiego masła

* 4 pełne łyżki miodu

* 150 g mąki

* 1/3 szklanki cukru

* 2 łyżki rumu

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki (ja kroiłam na ćwiartki). W dużej misce łączymy wszystkie bakalie a następnie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem. Wszystkie bakalie powinny być pokryte mąką.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy masło, rum i miód. Miksujemy na najwyższych obrtotach do czasu, aż masa będzie w miarę gładka (możliwe są małe grudki masła, ale to nic nie szkodzi). Tak powstałą masą zalewamy bakalie i mieszamy dużą łyżką. Kiedy mąka połączy się z masą jajeczną, bakalie delikatnie pokryją się ciastem.

Keksówkę o wymiarach 15x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut, z czego po około 20 minutach ciasto trzeba przykryc papierem poniewaz wierzch się zarumieni, a na ostatnie 10 minut włączamy opcję tylko grzałki dolnej, by spód się zarumienił. 

Bardzo ważne jest, iż ciasto po upieczeniu musimy odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Nie wyjmujcie ciepłego ciasta z foremki ponieważ się połamie. 

Kroimy długim, ostrym nożem.

Smacznego :)

  



Ingredients:

* 100 g cashews

* 100 g walnuts

* 100 g almonds

* 100 g hazelnuts

* 100 g raisins

* 100 g dried apricots

* 100 g dried plums 

* 100 g dried cranberries

* 3 eggs

* 65 g soft butter

* 4 spoonfuls honey

* 150 g flour

* 1/3 cup sugar

* 1/2 teaspoon gingerbread spice

* 1/2 teaspoon cinnamon 

* 1 teaspoon baking powder

Heat the oven into 180C.

Cut plums and apricots into quarters and combine them in a large bowl with nuts, cranberries and flour combined with gingerbread spice, cinnamon and baking powder. Mix with a hand. 

Beat eggs with sugar until light and fluffy and then add butter and honey. Pour the mixture into the bowl and mix with a spoon.

Line a baking tin (15x25 cm) with parchment paper and transfer the batter into a tin.  

Bake for 60 minutes, but after 20 minutes cover it with a sheet of parchment paper. 

When the cake is baked, set it aside to cool for few hours (or even for a night). Don't touch it until cold, beacuse it's too soft. When it's cold cut it with a sharp knife. 




Opublikowano: 21 grudnia 2012
Kategoria: Boże Narodzenie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2014 07:42 odpowiedz
Oczywiście :)
Gabi
Gabi
08.12.2014 10:03 odpowiedz
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie tego bakaliowca - czy owoce można wcześniej namoczyć w jakimś alkoholu np. w rumie czy amaretto? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2014 11:30 odpowiedz
Dziękuję za opinię. I życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku :)
mary
mary
31.12.2013 19:54 odpowiedz
Pani Kasiu. Bakaliowiec właśnie siedzi w piecu. Mam nadzieję, że będzie równie pyszny jak wszystkie inne wypieki i mięsa, których mnie Pani nauczyła. Bardzo chętnie korzystam z Pani wiedzy kulinarnej oraz często czytam komentarze żeby uniknąć błędów lub rozterek innych domorosłych kuchcików. Dlatego mam małą prośbę. Oczywiście to Pani blog i to Pani decyduje o jego kształcie, w tym komentarzach, ale tak jak w tym przepisie do szału doprowadzają mnie dodawane w komentarzach cudze przepisy. Rozciągają stronę niemiłosiernie, trudno mi zaleźć komentarze z uwagami co do Pani przepisu i są w mojej opinii nie na miejscu. Serdecznie pozdrawiam, dziękuje za mijający rok wspólnego gotowania i czekam na kolejny, mam nadzieję równie udany. :)
algaria
26.12.2013 19:52 odpowiedz
Zrobiłam.. zmniejszyłam przepis o orzechy włoskie i nerkowce a na ich miejsce dodałam figi, daktyle i mieszankę kandyzowanych owoców i... ciasto przepyszne, doskonałe, cudowne. Pochłonięte - musiałam ukrywać ostatnie kawałki - dziękuję za przepis - wspaniałe ciasto które weszło do mojego kanonu ciast Świątecznych
wyspowiczka.3
wyspowiczka.3
29.12.2012 08:05 odpowiedz
PIERNIK SLIWKOWY-pyszny
A
1/2 szkl dzemu z czrnej pozeczki ( lub sliwkowy)
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3jajka
skorka utarta z cytryny
sok z polowy cytryny
Aa
1/2szkl oleju
B
2 szkl maki
1lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka kakao
2 lyzeczki przyprawy piernikowej
1lyzeczka cynamonu
ZEBRAC WSZYSTKO RAZEM DO JEDNEJ MISKI
Bb
1szklanka mleka
C
15 SUSZONYCH CALIFORNIJSKICH SLIWEK DROBNO POKROJONYCH
po1/2szkl rodzynek i zurawiny
1 szkl orzechow wloskich pokrojonych grubo

A- DOBRZE ZMIKSOWAC RAZEM
- dodac Aa-i miksowac dalej przez moment
-wsypac B i dolac Bb-zmiksowac
dodac C-zmiksowac
.
mase wylac na Keksówkę o wymiarach 15x25 cm lub 12x30 wykłozonej papierem do pieczenia lub folia aluminiowa
blaszke wypelnia sie do 3/4 wysokosci

piec w temp 180C przez godzine -musi peknac i patyczek powinien byc suchy.
zalac po wystudzeniu gotowa polewa czekoladowa lub rozpuszczona na parze czekoladaz lyzeczka masla lub zrobic polewe:
polewa-sok z 1/2 soczystej cytryny .lyzeczka masla -rozpuscic razem dodac lyzeczke kakao dosypywac cukier puder napewno szklanka lub moze zabierze wiecej- ma byc gladka gesta masa -nie zagotowac !!!!!. Moim zdaniem ta wersja jest najlepsza
rozmarowac na ciescie
jak calkiem wystygnie owinac w folie zeby fajnie wilgotnialo
Piernik czym dluzej lezy w chlodzie zawiniety w folie alum. tym lepszy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2012 12:01 odpowiedz
Bardzo mi miło, ze Wam smakował :)
jelka1969
28.12.2012 12:01 odpowiedz
Zrobiłam Twojego bakaliowca i pozwoliłam sobie na umieszczeniu przepisu na mojej stronie. Jest rewelacyjny. Córka nie chce jeść innego ciasta. Pozdrawiam!
AnnaEliza
AnnaEliza
27.12.2012 19:53 odpowiedz
Migdały,mniamm. Corocznie lądują w mojej świątecznej roladzie na zimno.
Rolada jest kokosowo kakaowa a w środku ma pyszne migdały. Wspaniała uczta dla zmysłów :)
agakubiak_84
24.12.2012 00:39 odpowiedz
Ja dla odmiany od przepysznych słodkości proponuję KURCZAKA PO JEROZOLIMSKU - soczyste mięso, z dużą ilością bakalii i odrobiną pikanterii. Łatwy w przygotowaniu, a w smaku - zaskakujący...

Składniki:
10 podudzi z kurczaka
200 g migdałów
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych fig
100 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
300 ml białego wytrawnego wina
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili

Suszone owoce zalać ciepłą wodą. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, oprószyć białym pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku. Lekko podsmażyć, a następnie ułożyć kawałki mięsa. Smażyć na złoty kolor, po czym zalać białym winem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przyprawić do smaku szafranem, cynamonem oraz chili. Dusić przez 30 minut. Po tym czasie na patelnię przełożyć namoczone owoce, lekko przemieszać i dusić kolejne 20 minut. Przed podaniem kurczaka posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Ps. Przepis lekko zmodyfikowałam, dostosowując do własnych kubeczków smakowych :D
vegazone
22.12.2012 09:26 odpowiedz
Dodam przepis na jedno z moich ukochanych ciast z bakaliami. Receptura pochodzi z Czech, które są dla mnie Mekką pysznych, miodowych wypieków. Wbrew pozorom nie jest wcale zbyt słodkie, a jedyna jego wada, że znika z talerzy w oka mgnieniu :)
Ciasto składa się z dwóch płatów ciasta pachnącego miodem, przełożonych kremem budyniowym, na wierzchu polane jest złocistą pomadą z orzechów uprażonych w miodzie. Można użyć orzechów włoskich, laskowych, migdałów lub jeśli wolicie wymieszać różne rodzaje, żeby było ciekawiej.

Orzechowy miodowiec (Ořechový medovník)

składniki ciasta:
500g mąki tortowej
200g drobnego cukru
250g masła
2 pełne łyżki miodu
2 jaja
2łyżki mleka
2 łyżeczki sody

krem:
300ml mleka
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g drobnego cukru
200 gram masła

polewa:
120g masła
80g cukru
3 łyżki miodu
350g grubo posiekanych orzechów

dodatkowo rum do pokropienia ciasta

wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto które dzielimy na dwie połowy. Każdą z nich wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można piec obydwa płaty jednocześnie z termoobiegiem, a jeśli nie mamy dwóch blach jedną po drugiej, ale na jeden z płatów dajemy orzechową pomadę, którę przygotowujemy w ten sposób, że na patelni podgrzewamy masło, cukier i miód, dorzucamy orzechy i smażymy mieszając, aż się skarmelizuje. Pieczemy w temp. 200st (z termoobiegiem 185st) przez 10 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. Aby przygotować krem do przełożenia gotujemy mleko z mąką i mąką ziemniaczaną, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z masłem utartym z cukrem. Smarujemy kremem płat bez orzechów wcześniej skropiony rumem, przykrywamy drugim płatem z orzechami i wkładamy do lodówki na całą noc.

Pychota! :)
lolotta
21.12.2012 23:46 odpowiedz
Moja propozycja:

1 kg mąki
1/2 kostki drożdży
1 szkl otrębów pszennych
10 dużych łyżek łuskanych orzechów włoskich (grubo rozdrobnionych)
1 opakowanie pestek słonecznika
1 opakwanie suszonych moreli (pociąć w paski)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
750 ml wody
czarnuszka (kminek)

W pół szkalnce wody rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Wymieszać mąkę z bakaliami, otrębami pszennymi, dodać olej, drożdże i powoli dolewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta babkowego. Wyrobione cisto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyjęte ciasto włożyć do foremki, uprzednio posmarownej olejem, postwić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Obsypać spód ciasta czarnuszką ewentualnie kminkiem. Wstawić do piekarnika piec 15 minut w temp. 1000C następnie zwiększyć temp. do 2000C. Piec około 1 godziny. Do chleba można również dodać pestki dyni. Polecam posypać chleb czarnuszką bo ona nadaje specyficzny. Foremki użyte do pieczenia chleba powinny być cienkie, inaczej chleb może się zaparzyć.
asialc
21.12.2012 20:41 odpowiedz
Wygląda genialnie! :-)
pasjonatka
21.12.2012 19:26 odpowiedz
wow, to wlasciwie same pozlepiane bakalie ;p pyyycha
kamila19851
21.12.2012 18:45 odpowiedz
Piękny ten bakaliowiec, aż ślinka cieknie
agf111
21.12.2012 15:51 odpowiedz
Cynamonowy wieniec (na stół, nie drzwi ;)

składniki:

jedna szklanka cukru

cztery jajka

dwie szklanki mąki

łyżeczka sody

dwie łyżeczki proszku do pieczenia

trzy łyżeczki cynamonu


2/3 szklanki oleju

wiśnie z zalewy lub nalewki

10 dkg posiekanych orzechów włoskich

10 dkg migdałów (pokruszonych)

10 dkg rodzynek

10 dkg żurawiny

1 duże jabłko



przygotowanie:

Jajka ze szklanką cukru ubijamy mikserem.

Mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Powoli miksować. Dodać olej i miksować.

Dorzucić orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę, wiśnie i pokrojone na małe kawałeczki obrane jabłko i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wysmarowanego margaryną prodiża z kółkiem w środku (bu powstał kształt wieńca) i piec ok. 50 minut.


a.filipowska@poczta.onet.pl
klementynka
klementynka
21.12.2012 15:08 odpowiedz
skoro cała i zdrowa przeżyłam koniec świata to chętnie wezmę udział w konkursie. Moja propozycja to:
na deser:
ucierany keks z bakaliami :
300 g bakalii (orzechy, żurawina, kandyzowane ananasy, rodzynki, morele)
10 ml rumu (namoczyć bakalie)
210 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
300 g maki

na wytrawnie:
śledzik w rodzynkach i płatkach migdałów:
300 matiasów
50 g rodzynek
koperek
cebula
platki migdałów
pieprz
1/2 szklanki oleju
3 łyżki octu

i coś świątecznego: bakaliowy łańcuch do stroika z żywych gałązek świerkowych: Suszone owoce i bakalie naciągamy na nitkę, oplatamy takim łańcuchem gałąki świerkowe wbite do pamarańczy, nakłutej również goździkami. Taki stroik nie tylko ładnie wygląda, ale także świątecznie pachnie.

pozdrawiam i zycze spokojnych i zdrowych Świąt!

lena.fulat@gmail.com
mikina34
21.12.2012 13:38 odpowiedz
Kasiu,
a gdzie ten rum?
Dominika P.
Dominika P.
21.12.2012 12:24 odpowiedz
Dziękuję po kres uradowana z wygranej i faktu przeżycia końca świata. ;-) Życie is the best!!! :-)
laura231
21.12.2012 10:42 odpowiedz
Polecam słodki deser idealny na Święta

Biszkopt:

50 g mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 jaja
100 g cukru pudru
3 łyżki masła

Krem:

250 g serka ricotty
250 serka mascarpone
0,5 szklanki bitej śmietany
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g cukru
50 g moreli suszonych
50 g mieszanki orzechów
40 g rodzynek
40 g migdałów
50 g kandyzowanych wiśni
20 g tartych orzechów włoskich
2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy przesiane mąki. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy zimne, roztopione masło. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą wymieszaną z mielonymi orzechami. Biszkopt pieczemy przez pół godziny w temp. 175 st. C. Bierzemy miskę o pojemności ok 1,5 litry i wycinamy nią kółko z zimnego biszkoptu. Wykładamy miskę folią spożywczą następnie wykładamy dno miski resztą ciasta. Przygotowujemy napar kawowy i nasączamy nim biszkopt łącznie z okrągłym kawałkiem. Robimy krem czyli serki łączymy, dodajemy ubitą śmietanę, cukier, posiekane bakalie i startą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy krem do wyłożonej biszkoptem miski, przykrywamy plastikową pokrywką i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmujemy ciasto w ten sposób, ze odwracamy do góry nogami i stawiamy na talerzu. Delikatnie zdejmujemy miskę. Odwijamy z foli. Posypujemy kakaem i dekorujemy wiśniami.
Serdecznie polecam ten przepyszny deser.

Wesołych Świąt :)
Aneta J
atena20@poczta.onet.pl
vegazone
21.12.2012 10:26 odpowiedz
Ależ bogato nadziany bakaliami - musi być pyszny! :)
Agnieszka
21.12.2012 10:08 odpowiedz
Uwielbiam takie bakaliowce. Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem. :)