21

Świąteczne ciasto marchewkowo pomarańczowe





Wilgotne, obłędnie aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem zmiksowanej pomarańczy, przyprawy korzennej i orzechów laskowych, krem o smaku słonego karmelu i dwie warstwy domowej konfitury z pomarańczy
Genialne, absolutnie genialne połączenie. 
Bez wątpienia będzie hit tegorocznych Świąt i jeden z moich, należących do ścisłej czołówki najlepszych ciast na blogu, ulubieniec. 

Koniecznie wypróbujcie przepis i oczywiście dajcie znać, jak wrażenia :) 


CIASTO
  • 250 g pomarańczy
  • 3 jajka L
  • 300 g cukru trzcinowego 
  • 200 g oleju
  • 230 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • 15 g proszku do pieczenia 
  • 15 g sody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g startej marchewki 

Z pomarańczy odcinamy spód oraz górę, kroimy na mniejsze kawałki (razem ze skórką) i miksujemy blenderem na puree. 
Zmiksowaną pomarańczę przekładamy do misy miksera, dodajemy do niej jajka i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut. 
Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej. 

W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy je stopniowo do masy jajecznej. 

Kiedy składniki się połączą dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę mieszamy. 

Spody 3 tortownic o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nich ciasto, dzieląc je na 3 równe części. 

Tortownice wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra + dół przez 45-50 minut. 
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 


KONFITURA Z POMARAŃCZY 
  • 1 kg pomarańczy o cienkiej skórce
  • 250 g dobrej jakości soku z pomarańczy 
  • 50 g cukru 

Pomarańcze obficie przelewamy wrzątkiem i obieramy. 

Zarówno skórki, jak i same pomarańcze, dokładnie oczyszczamy z białych błonek (by konfitura nie była zbyt gorzka). Skórki bardzo drobno siekamy, a dodatkowo pomarańcze filetujemy. 

Wszystkie składniki konfitury umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy na niewielkim ogniu (od czasu do czasu mieszając) do zgęstnienia - ok. godzinę. 
Gotową konfiturę studzimy do temperatury pokojowej. 


KREM 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g serka typu Philadelphia 
  • 200 g kajmaku 
  • ok. 1/2 łyżeczki soli

Masło miksujemy z cukrem pudrem do chwili powstania białej, puszystej masy. 

Serek łączymy z kajmakiem i mieszamy do połączenia. Tak powstałą masę dodajemy w 2 partiach do masy maślanej i miksujemy tylko do chwili połączenia. 

Do gotowego kremu dodajemy stopniowo sól dostosowując słoność do własnych preferencji. 


SKŁADANIE CIASTA

Na paterze układamy pierwszy krążek ciasta i rozsmarowyjemy na nim 1/3 kremu. Na krem wykładamy połowę konfitury i delikatnie ją rozsmarowujemy - pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. 

Następnie nakładamy drugi krążek ciasta i ponownie rozsmarowujemy na nim 1/3 kremu i resztę konfitury. 

Na wierzchu umieszczamy trzeci krążek ciasta. 

Ciasto wstawiamy na około pół godziny do lodówki a następnie, pozostałym kremem (który na czas chłodzenia się ciasta pozostał w temperaturze pokojowej) pokrywamy wierzch i boki ciasta. 

Dekorujemy według własnego uznania i wstawiamy na noc do lodówki. 


Smacznego!

Opublikowano: 3 grudnia 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
clem
clem
26.12.2020 00:03 odpowiedz
Upiekłam. Jest rewelacyjny, wilgotny, lekko piernikowy i mocno pomarańczowy. Marchewki nie czuć. Robiłam w tortownicy tradycyjnej tj. 22-23 cm. Jak ktoś chce przelicznik: 122% parametrów wyjściowych, czytałam, ze ktoś pytał. Korzystając z uwag w komentarzach, upiekłam 3 odrębne placki, a że mam tylko jedną tortownicę...składniki na 3 części...miksowanie x 3...pieczenie x 3. Ale było warto. Pozdrawiam
Ja1989
Ja1989
11.12.2020 20:48 odpowiedz
Dzień dobry, właśnie zrobiłam konfiturę i jest baaaardzo gorzka. Jak się pozbyć tej goryczki, ratunku ???? Z dużo pewnie tej skórki, ja się starałam a mąż pomagał ścierać na tarce ???? da się to uratować?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2020 08:20 odpowiedz
Konfitura z pomarańczy jest zawsze gorzkawa. 
Jeśli jest bardzo gorzka, to albo pomarańcze były za słabo sparzone, albo pojawiło się w niej dużo białek skórki. 
Proszę ją dosłodzić i jeszcze raz zagotować. 
Marta
Marta
11.12.2020 11:44 odpowiedz
Pani Kasiu,czym mogę zastąpić orzechy? Ewentualnie gdy ich nie dodam,zmienią smak ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:20 odpowiedz
Można pominąć :) 
Ola
Ola
11.12.2020 08:00 odpowiedz
Pani Kasiu czy mogę całość ciasta upiec w jednej tortownicy a później przekroić ciasto na trzy blaty?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:20 odpowiedz
Nie
Halina
Halina
11.12.2020 07:09 odpowiedz
Pani Kasiu, jak przygotowuje Pani kumkwat do ozdoby?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:22 odpowiedz
Po prostu przekrawam na pół :)
Agata
Agata
10.12.2020 14:48 odpowiedz
Czy ciasto można upiec jako jeden placek i przekroić na 3 części?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:20 odpowiedz
Nie
KIng
KIng
09.12.2020 13:17 odpowiedz
Pani Kasiu, czy można upiec ciasto w jednej tortownicy a następnie przeciąć na 3 równe blaty?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:21 odpowiedz
Nie
Ilona
Ilona
08.12.2020 20:31 odpowiedz
Chcialabym zaadoptować ten przepis na blachę - ile musiałabym zwiększyć proporcję?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:21 odpowiedz
Nie znam wymiarów Pani blachy. Proszę policzyć pole podstawy i porównać wielkości. 
Ola
Ola
07.12.2020 11:54 odpowiedz
Cukier zaliczamy do suchych składników, czy ubijamy z jajkami i pure? Z góry dziękuję za pomoc. Uwielbiam Pani przepisy, które towarzyszą naszej rodzinie na co dzień i od święta. Wszystkiego dobrego! Wesołych świąt????????❄????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2020 11:02 odpowiedz
Cukier zaliczmy do suchych :) 
Justyna
Justyna
04.12.2020 14:33 odpowiedz
Wygląda pięknie! Na pewno zrobię na święta! Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:21 odpowiedz
Pozdrawiam :) 
Justyna
Justyna
04.12.2020 09:43 odpowiedz
Witam! Ciasto wygląda cudownie napewno zrobię! Pani Kasiu czy spód może czekać na blacie w kolejce do pieczenia bo 3 mi się nie zmieszczą naraz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:22 odpowiedz
A zmieszczą się chociaż 2? 
W zasadzie ciasto nie powinno czekać.