1

Świąteczne babeczki czekoladowe z kremem





Dziś będzie słodko i uroczo :) 

Mam dla Was pomysł na świąteczne babeczki, które z pewnością ucieszą nie tylko najmłodszych członków rodziny ;) 

Na cudownie miękkich i wilgotnych babeczkach czekoladowych (z dodatkiem powideł!) znalazł się krem z białą czekoladą, a na nim świąteczna dekoracja, którą możecie zmieniać według swoich upodobań :) 

Według swoich upodobań możecie też modyfikować smak kremu. 
Zamiast białej czekolady możecie dodać czekoladę mleczną lub karmelową. A jeszcze lepiej, karmelową ze słonymi orzeszkami ;) 

Babeczki możecie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą (po wystygnięciu) i przechować w temperaturze pokojowej do czasu nałożenia kremu i dekoracji. 

To jak?
Skusicie się? :) 


Składniki na 12 babeczek
  • 280 g mąki pszennej tortowej 
  • 250 g cukru 
  • 65 g kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 100 g mleka 
  • 100 g oleju 
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 2 spore łyżki powideł śliwkowych 

Krem
  • 250 g miękkiego masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 240 g kremowego serka typu Philadelphia 
  • 100 g białej czekolady + 5 łyżek mleka 
Dekoracja
  • maliny
  • porzeczki
  • pierniczki
  • rozmaryn
  • złoty barwnik w proszku 


Blachę na muffinki wypełniamy papilotkami. 

Wszystkie mokre składniki ciasta łączymy ze sobą i mieszamy chwilę rózgą lub widelcem. 
Następnie wlewamy je do wcześniej połączonych składników suchych. 
Mieszamy łyżką, krótko, tylko do chwili połączenia się składników. 

Papilotki wypełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy ok. 25 minut - do suchego patyczka. 
Pamiętajcie jednak, żeby nie przepiec babeczek! Mają pozostać miękkie i wilgotne. 

Bardzo drobno posiekaną czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem tworząc gładki krem. 

Bardzo miękkie masło łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na najszybszych obrotach miksera przez około 7 minut (masa maślana powinna być jasna, puszysta i znacznie zwiększyć objętość. 
Do masy maślanej, miksując już na wolniejszych obrotach, dodajemy po łyżce serek, a na koniec czekoladę. 
Kiedy krem osiągnie gładką konsystencję przekładamy go do worka cukierniczego i dekorujemy nim wierzch przestudzonych babeczek. 

Na kremie, od razu po nałożeniu, umieszczamy dekorację. 
Pamiętajcie jednak, że pierniczki najlepiej dodać przed samym podaniem, ponieważ chłoną wilgoć kremu i łamią się. 

Babeczki przechowujemy w lodówce i wyjmujemy z niej około pół godziny przed podaniem. 


Smacznego! 


Opublikowano: 9 grudnia 2020
Tagi: kakao powidła
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Izabela
Izabela
26.12.2020 00:09 odpowiedz
Babeczki pyszne. Dodałam troszkę więcej kakao i piekłam krócej, żeby na pewno były wilgotne w środku. Jednak krem pierw się zważył, a po uratowaniu stał się za rzadki. Uratowałam go dodatkową porcją serka białego.