1

Świąteczna rolada ze schabu z sosem wiśniowo cynamonowym



Myślę, że nie jedna z Was zastanawia się nad świątecznym obiadem. 
Z jednej strony powinien być wykwintny i elegancki, ale z drugiej idealnie by było, gdyby przygotowanie go było proste i niezbyt czasochłonne. 
Myślicie, że to niemożliwe?
No to przybywam z pomocą :)

Moja propozycja to rolada ze schabu z szynką dojrzewającą, podana z aksamitnym sosem pieczeniowym oraz fenomenalnym, wiśniowo pomarańczowym sosem z cynamonem. 
Całość tworzy tak zgraną i ciekawą kompozycję smakową, że Wasi goście z pewnością nie uwierzą, że samo przygotowanie (pomijając czas leżakowania mięsa w lodówce oraz pieczenia go) zajęło Wam około 3 kwadranse. 

Do rolady proponuję podać smażone ziemniaki. Pasują tu po prostu idealnie. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej skrócić czas przygotowania, to upieczcie je z dodatkiem soli oraz oleju. Wystarczy, że dołożycie je do piekarnika 50 minut przez wyjęciem mięsa. (Ziemniaczane łódeczki należy piec pod przykryciem przez około 35-40 minut, a dopiero na ostatnie 15 minut odkryć je, by nie wyschły, ale się przyrumieniły.)
 
*  *  *  *  *  

I w tym miejscu chciałabym Wam jeszcze wspomnieć o moim kuchennym pomocniku - nożu Victorinox Santoku Swiss Modern, który jest już ze mną od 4 miesięcy i przez który wszystkie pozostałe noże poszły w odstawkę.

Jest to rodzaj noża, który sprawdzi się w każdej dziedzinie.
Nie stanowi dla niego problemu siekanie bardzo twardych warzyw czy krojenie bardzo miękkiego pieczywa. A to jak kroi mięso, to po prostu poezja :)

Nóż ten posiada rękojeść z drewna orzechowego (dzięki czemu świetnie leży w dłoni) oraz ryflowane, 17-to centymetrowe ostrze. Jest również objęty dożywotnią gwarancją.

Jeśli gotowanie sprawia Wam przyjemność, to chyba ciężko sobie wyobrazić bardziej praktyczny prezent niż dobrej jakości nóż. Tym bardziej życzę Wam, abyście znaleźli go pod choinką :)

(A tak przy okazji - jeśli szukacie prezentu dla Waszego mężczyzny, to mój mąż poleca kultowe już scyzoryki marki Victorinox. Znajdziecie je TUTAJ :) )

Składniki na roladę:
  • 1,5 kg schabu
  • 8 dużych plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Składniki na jasny sos pieczeniowy:
  • wywar z pieczenia mięsa
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 kopiasta łyżka mąki + 100 ml wody

Sos wiśniowy:
  • 900 g mrożonych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Dodatkowo:
  • smażone ziemniaki

Mięso rozcinamy na cienki, długi płat. 
Oprószamy go czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. 
Na mięsie układamy szynkę i całość ciasto zwijamy. Przewiązujemy w 2-3 miejscach nitką. 
Wierzch mięsa smarujemy olejem i oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem. 
Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, by wszystkie smaki przeszły do mięsa. 
Na drugi dzień do naczynia wlewamy 100 ml wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie zdejmujemy pokrywę, zlewamy do rondelka powstały w naczyniu sos, a mięso dopiekamy już bez przykrycia przez kolejne 20 minut. 

Sos spod mięsa doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy do niego rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę oraz śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia. 
Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, dodajcie drugą porcję rozmieszanej z wodą mąki. 

Rozmrożone wiśnie przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon oraz goździki. Doprowadzamy do wrzenia. 
Do wiśni wlewamy sok i ponownie całość zagotowujemy.
Na koniec wlewamy rozmieszaną z wodą mąkę i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje (powinno to nastąpić w chwili, gdy sos zacznie się gotować). 
 

Pokrojoną  w plastry roladę podajemy z sosem pieczeniowym, porcją sosu wiśniowego oraz smażonymi lub pieczonymi ziemniaczkami. 

Smacznego!


Opublikowano: 7 grudnia 2018
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Agnieszka
Agnieszka
07.12.2018 08:58 odpowiedz
Super przepis. Ale ja nigdy nie wiem jak rozciąć mięso. Kasiu, mogłabys to jeszcze raz wytłumaczyć? krok po kroku? Będę wdzięczna.