13

Świąteczna kostka orzechowa z kawową galaretką




Jeśli zastanawiacie się jeszcze jakie ciasta upiec na tegoroczne Święta, to być może dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu. 

Orzechowy biszkopt pokryty orzechową masą maślaną, a wszystko to zwieńczone galaretką kawową oraz solidną porcją oprószonej cynamonem śmietany. 

Ciasto typowo świąteczne, a dodatkowego pazura dodaje mu wzbogacony likierem pomarańczowym poncz. 

Ciekawi efektu końcowego?

Zachęcam do przygotowania :)

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

Ciasto:

* 5 jajek

* 100 g cukru pudru

* 170 g zmielonych orzechów włoskich

* 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 2 płaskie łyżki bułki tartej

Poncz:

* 100 ml słodkiej kawy

* 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego ulubionego)

Masa orzechowa:

* 200 g zmielonych orzechów włoskich

* 200 ml mleka

* 200 g miękkiego masła

* 150 g cukru pudru

* 3 łyżki likieru pomarańczowego

Galaretka kawowa:

* 650 ml mocnej, słodkiej kawy

* 75 ml wrzątku

* 25 g żelatyny

Warstwa śmietanowa:

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 3 pełne łyżki cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 40 ml wrzątku

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7-9 minut). Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą oraz kawą i miksujemy krótko, tylko do chwili aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. 

W małym rondelku orzechy zalewamy mlekiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa zacznie się gotować. Po około 20-30 sekundach gotowania masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie (a w zasadzie bardzo miękkie) masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce masy orzechowej. Pod koniec miksowania dodajemy również likier. 

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w blaszce, a następnie ponczujemy kawą połączoną z likierem. 

Na cieście rozsmarowujemy masę orzechową w taki sposób, by szczelnie dolegała do boków formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, aby masa zastygła.

Kawę studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Kiedy mocno się schłodzi dodajemy do niej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. Delikatnie tężejącą kawę przelewamy na zastygniętą masę i ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, na kolejne 3 godziny. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie sprawi, że masa się zważy). Pod koniec ubijania do masy wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze kilka sekund. 

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Przed podaniem śmietanę delikatnie oprószamy cynamonem.

Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki, ale zawsze wyjmujemy je z niej około pół godziny przed podaniem, aby masa nabrała temperatury pokojowej.

Smacznego :)


Opublikowano: 12 grudnia 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Karolina
Karolina
23.11.2018 11:57 odpowiedz
Witam czy z samych orzechów i mleka wyjdzie na tyle gęsta masa żeby był taki efekt? ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2017 22:39 odpowiedz
Oczywiście.
c.kate
04.11.2017 18:22 odpowiedz
Czy zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych lub migdałów?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2017 17:16 odpowiedz
Nie, nie dodaje się mąki. I ja daję gwarancję, że wyjdzie z takich składników.
Jeśli przepis się nie podoba, to proszę wybrać inny ;)
Edi
Edi
14.04.2017 17:01 odpowiedz
Czy do tego ciasta orzechowego nie dodaje się mąki? Co to za ciasto z suchego jajek i orzechów?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2017 12:32 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Gość
Gość
20.02.2017 12:22 odpowiedz
Ciasto przepyszne naprawdę warte wypróbowania. Nie jadłam dawno tak pysznego ciasta orzechowo-kawowego. Poezja...
Asia
Asia
07.01.2017 21:17 odpowiedz
Prosimy o więcej zdjęć :-)
Karolina
Karolina
21.12.2016 19:19 odpowiedz
Kasiu, a o ile zwiększyć ilość składników na brytfannę o 6 cm dłuższą ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 12:02 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i życzę pięknych Świąt :)
Marta190
Marta190
21.12.2016 10:38 odpowiedz
Uwielbiam twój blog:) kostka orzechowa z galaretką kawową będzie kolejnym plackiem który robię na święta z twoich przepisów:) Serdecznie Cię pozdrawiam:) Wesołych Świąt:)
Milka
Milka
21.12.2016 08:27 odpowiedz
Dla smakoszów kawy pewnie niebo w gębie :).
Barbara P.
Barbara P.
12.12.2016 12:40 odpowiedz
Ależ to pięknie wygląda. I pewnie smakuje tak samo...