1

Surówka z kalarepy




Dziś mam dla Was propozycję bardzo smacznej surówki z młodą kalarepą, która sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i dodatek do dań z grilla.

Pomarańcza oraz jabłko dodają jej świeżości oraz lekkości, rzodkiewka zaś odrobinę pikanterii. 

Składniki:

* 1 kalarepa

* 1 pomarańcza

* 1 jabłko

* 1 pęczek rzodkiewki

* 1 marchewka

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* 1 łyżka majonezu* (w wersji light gęstego jogurtu)

* 1 pełna łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

Kalarepę, rzodkiewki, jabłko oraz marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do nich obraną z białych błonek i pokrojoną w mniejsze kawałki pomarańczę. Całość oprószamy cukrem, dodajemy śmietanę i majonez. Po wymieszaniu wszystkich składników całość doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Przed podaniem surówkę wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby smaki się połączyły.

Smacznego :)

* Jeśli zdecydujecie się dodać do surówki majonez, to sugeruję wybrać taki, który ma smak bardziej słodki niż pikantny (np. Winiary lub Hellmann's)


Opublikowano: 8 lipca 2016
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Gość
08.07.2016 13:48 odpowiedz
ale piekny talerz <3