24

Strucla z różą


Czy Wasi mężczyźni też przepadają za ciastem drożdżowym? Obowiązkowo z kruszonką? Miłość mojego męża do takowego nie ma granic. A ja do miłośniczek tego ciasta nie należę. Przede wszystkim dlatego, w ciasto drożdżowe należy włożyć sporo serca i poświęcić mu jeszcze więcej czasu. Pośpiech i zniechęcenie jest absolutnie nie wskazane.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła (topionego)
  • 160 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 słoik konfitury z róży
Kruszonka:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
 

W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn, który powinien odczekać ok. 30 minut. Drożdże łączymy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Zaczyn jest gotowy kiedy widać w nim pęcherzyki powietrza. Do gotowego zaczynu dodajemy resztę lekko ciepłego mleka, jajka, cukier, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i zagniatamy do chwili połączenia się z ciastem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 części (u mnie wyszły z tej ilości ciasta 4 strucle pieczone w keksowce), rozwałkowujemy i nakładamy konfiturę. Zwijamy z obu stron do środka i przekładamy do natłuszczonej foremki. Zostawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki ucieramy palcami do chwili utworzenia się grudek. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 minut.



  




Opublikowano: 13 września 2009
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
basiaz9
basiaz9
05.07.2015 14:09 odpowiedz
Właśnie zrobiłam, ciasto bajeczne, drożdżowe z rózą na przekąske w upały. Niebo w gębie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2011 17:33 odpowiedz
Myślę, że powonno byc dobrze :)
MiRa
MiRa
14.07.2011 17:28 odpowiedz
Witam!! Chciałam zapytać czy jeśli potrzebuję mniejszej ilości tego pysznego ciasta (tak dla 2 osób) to czy jeśli podzielę proporcję na połowę wszystko będzie ok? i czy keksówka 30cm wystarczy? Takie techniczne pytanie :) Bo już nie mogę się dłużej oprzeć pokusie zrobienia tej strucli... ^^
olciaky
19.10.2009 17:44 odpowiedz
O mamusiu,taka mamina,domowa.Idealna!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2009 20:42 odpowiedz
Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :) Widzę, że wiele osób woli kruszonkę ;) Ja nie jestem jakąś wielką fanką drożdżowego, ale kruszonkę też bardzo lubię :)
fellunia
14.09.2009 19:48 odpowiedz
Kasiu, chyba ja bardziej lubię ciasto drożdżowe, szczególnie z różaną konfiturą niż mój mąż. On podejrzewam zadowoliłby się kruszonką. Przepiękna ta strucla, aż mi tu pachnie z ekranu :)
ilka_86
14.09.2009 17:02 odpowiedz
uwielbiam drożdżówki z kruszonką:) też się przymierzam w najbliższym czasie, ale do robienia pączków, bo Mój K. mnie tak prosi, więc on będzie mozolił się z wyrobieniem ciasta a ja resztą;)hehe
atina_bc
14.09.2009 09:04 odpowiedz
Uwielbiam i różę i kruszonkę:) Pysznie się prezentuje to ciasto:)
cuda.wianki
13.09.2009 21:33 odpowiedz
w takim razie, jak na fakt, ze nie lubisz, wyszla Ci piekna! a moj facet lubi tylko kruszonke. dla niego moglaby byc na kazdym ciescie! :-)
szarlotek
13.09.2009 20:16 odpowiedz
Czytając komentarze mogę potwierdzić to, że mężczyźni uwielbiają drożdżowe :) Wygląda niezwykle apetycznie :)
poswiatka
13.09.2009 19:05 odpowiedz
Z różą? Och jej, jakie pyszne zestawienie. Drożdzowe ciasto jest mistrzowskie samo w sobie, ale takie połącznie po prostu.. wymiata! Wymiata całą blachę za jednym posiedzeniem. ;-) Uch, uch tyję na sama myśl. ;-) :-))
aga-aa
13.09.2009 17:53 odpowiedz
męża to nie mam więc za niego się nie wypowiadam, ale ja lubię, zwłaszcza kruszonkę ;)
iis111
13.09.2009 17:43 odpowiedz
Kasiu skad Ty bierzesz te wszystkie super przepisy?
malgorzata.dz
13.09.2009 15:28 odpowiedz
O matko i córko! Ja sobie wyobrażam jak ono MUSI pachnieć! I jak pachnie w całym domu!
Prze-pięk-na!
Z tym drożdżowym to jest coś na rzeczy, bo i u mnie małżonek chyba ciut bardziej je lubi, niż ja... Jeśli w ogóle można tak to ująć, bo przecież za drożdżowym przepadam... :D
lillanbakes.bloog.pl
lillanbakes.bloog.pl
13.09.2009 15:06 odpowiedz
Wygląda pięknie i na pewno świetnie smakuje :) Uwielbiam konfiturę z róży!
gania76
13.09.2009 14:20 odpowiedz
U nas w domu to raczej ja wolę ciasta drożdżowe... a już konfiturę z róży to na pewno tylko ja, bo mój mąż narzeka, że perfumami pachnie... Chętnie bym zjadła taki apetyczny kawałeczek! Zwłaszcza, że właśnie zaparzyłam sobie pyszną herbatkę :)
myniolinka
13.09.2009 13:08 odpowiedz
ja to bym całą kruszonkę zjadła a resztą niech się inni martwią...:)
pozdrawiam
gosiab_3
13.09.2009 12:11 odpowiedz
alez wspaniala ta strucla!!! rewelka!!!,ale bym kawalatek zjadla do mleczka lub kawy :)
Pozdrawiam :)
bryssska
13.09.2009 11:57 odpowiedz
poproszę kawałeczek do kawy, wygląda super i jeszcze ta róża po prostu pycha
viridianka
13.09.2009 11:48 odpowiedz
strucla! mniam, od dawna mam na nia ochote, tylko nie wiem jeszcze z czym... hmmm...
wiosenka27
13.09.2009 11:36 odpowiedz
O tak, coś w tym jest że mężczyźni lubią drożdżowe, wiem coś o tym, hi hi:) Piękna strucla wyszła Ci Kasiu. Pozdrawiam:)
pinkcake
13.09.2009 11:35 odpowiedz
Ja też nie przepadam za ciastem drożdżowym. Ale powoli mija mi już niechęć do róży spowodowana przejedzeniem :D
majanaboxing
13.09.2009 11:31 odpowiedz
Uwielbiamy drożdżowe ciasta! Z różą jeszcze nie jadłam, ale wiem,ze musi być przepyszne i pięknie pachnieć.
Mmmm... smaczne zdjęcia !:)
Miłego dnia :)
laghur
13.09.2009 11:12 odpowiedz
Przecudna strucla, kocham je! Szczególnie serowe, ale z konfiturą czy powidłami też są pyszne. O dziwo mój facet drożdżowców nie lubi, co jest mi wyjątkowo nie w smak, albowiem ja uwielbiam, a bez jego pomocy nie wsunę całej blachy...;). Stąd niestety rzadko goszczą w mojej kuchni :(.