7

Stir Fry z polędwicą wieprzową i ananasem




Stir fry to dalekowschodnia metoda szybkiego smażenia na dużym ogniu i szybkiego, częstego mieszania przygotowywanego dania. Można powiedziec, ze to taki domowy fast food w zdrowej, dietetycznej wersji. Stir fry przygotować można zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Do mięsnej wersji można użyć filetu z kurczaka, pokrojonej w cienkie plastry polędwicy wieprzowej lub wołowej. Do mięsa zwykle dodaje się warzywa, ale ja tym razem przygotowałam stir fry w wersji słodko pikantnej, dodając ananasa i chilli. 

Jeśli mięso i ananasa zamarynujecie dzień wcześniej, przygotowanie całego dania zajmie Wam nie więcej niż 30 minut.

Ważne jest jednak, by danie to przygotować w woku lub patelni do której składniki nie będą przywierać podczas intensywnego smażenia. 



Składniki

* 1 polędwiczka wieprzowa - ok 400 g

* 6 plastrów ananasa z puszki

* 2 papryczki chilli 

* 1 pęczek dymki

* 2-3 łyżki mrożonego groszku

* 2 łyżki oleju

* 1,5 szklanki ryżu jaśminowego

* 1-2 łyżki natki pietruszki

* dodatkowa sól do smaku (jeśli potrzeba)

Marynata do mięsa:

* 2 łyżki soku z limonki

* 1 łyżeczka sosu sojowego

* 1 łyżeczka startego imbiru (świeżego)

* 2 duże ząbki czosnku (starte na tarce)

* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1/3 łyżeczki soli

* 1 szczypta mielonej kolendry

Marynata do ananasa:

* 2 łyżki płynnego miodu

* 1 łyżka sosu sojowego

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1 łyżka soku z limonki

* 2 łyżki soku z ananasa (z puszki)

Składniki obu marynat łączymy ze sobą w dwóch osobnych miseczkach.

Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą przeznaczoną do mięsa. Odstawiamy na około 30 minut. 

Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki z drugą marynatą. Również odstawiamy na 30 minut. 

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy mięso przez około 5-6 minut. Dodajemy do niego groszek, pokrojone w plasterki i pozbawione pestek papryczki i posiekaną dymkę. Smażymy kolejne 2-3 minuty a następnie mięso zdejmujemy z patelni i rozgrzewamy na niej drugą łyżkę oleju. Podsmażamy na nim przez około 3-4 minuty odsączonego z zalewy ananasa podlewając go od czasu do czasu łyżką marynaty. Do podsmażonego ananasa dodajemy mięso i smażymy wszystko razem przez kilka minut. Gotowe danie posypujemy natką.

Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.   

Smacznego :)



 




Opublikowano: 22 kwietnia 2013
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Iza
Iza
05.03.2014 20:43 odpowiedz
Danie wyszło PRZEPYSZNIE! Bez wątpienia zrobię je jeszcze nie raz!
Mam tylko pytanie dotyczące ryżu. Wszystko wyszło naprawde wyśmienicie, ale przyznam szczerze, że byłoby fajnie, gdyby ryż miał w sobie coś jeszcze. Mogłabyś polecić mi jakieś wyjście? Co mogłabym do niego dodać, żeby dopełnił danie i nie "gryzł" się z innymi składnikami?:>
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2013 22:56 odpowiedz
Polecam - jest pyszne :)
jolantaszyndlarewicz
22.04.2013 17:04 odpowiedz
Kasiu fantastyczne danie ....wyglada naprawde pięknie i kolorowo ...a co do garnków fissler to ciekawa jestem jak sprawdziłyby się w mojej kuchni:)
Justa
22.04.2013 16:49 odpowiedz
Dawno czegoś takiego nie jadłam. I ananas w dodatkach :)
kabamaiga
22.04.2013 09:22 odpowiedz
Takie danie ma kilka zalet. Poza smakiem i czasem przygotowania są to jeszcze kolory :)
blenda2007
22.04.2013 08:53 odpowiedz
mniam mniam:)
kamciss
22.04.2013 07:18 odpowiedz
Wygląda pysznie i bardzo aromatycznie :)