6

Steki Salisbury



 
Dziś mam dla Was przepis na pyszne Steki Salisbury.

Podstawą i gwarancją sukcesu tego dania jest dobrej jakości, świeżo mielona wołowina. 
Najlepiej udajcie się do sklepu mięsnego, gdzie będziecie mogli wybrać odpowiedni kawałek mięsa (idealnie sprawdzi się pręga lub rostbef), który zostanie przy Was zmielony. 
Żadna paczkowana, nieznanej jakości mielonka nie wchodzi w grę. Cenowo wyjdzie tak samo, a różnica w smaku będzie kolosalna. 

Równie ważny jest dodatek sosu Worcestershire. (Podpowiem, ponieważ z zapisu nie wydaje się to takie oczywiste ;), że nazwę sosu wymawiamy łusterszer, lub po prostu - w skrócie - łuster.)
Bez problemu dostaniecie go we wszystkich hipermarketach (na dziale z kuchnią świata) i w internecie. 

Polecam też użyć pieczarek brunatnych, które również są już dostępne praktycznie we wszystkich sklepach, a które mają bardziej intensywny smak niż ich jasne kuzynki. 

I na koniec kilka słów o pochodzeniu steka, ponieważ jest to wyjątkowo ciekawa historia :)

Został on wymyślony w XIX wieku przez lekarza wojskowego (od nazwiska którego pochodzi jego nazwa) i miał być daniem spełniającym wymogi diety niskowęglowodanowej. Danie to miało przede wszystkim zapewnić zdrowie... żołnierzom walczącym w Wojnie Secesyjnej.
Co więcej Salisbury uważał też, że warzywa - jako produkty chorobotwórcze - nie są wskazane w ich diecie, a jedynym słusznym napojem jest... kawa. 

Kawa i wołowina?
Chyba byśmy się polubili Panie Salisbury ;) 
 
 

Składniki na 4 porcje
Steki:
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 bardzo drobno pokrojona cebula
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju

Sos:
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 300 g brunatnych pieczarek
  • 2 łyżki mąki (z lekką górką)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki steków łączymy ze sobą. 
Wyrobioną masę mięsną dzielimy na 4 części i formujemy steki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony. 

Obsmażone steki zdejmujemy z patelni, a dodajemy na nią cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszając od czasu do czasu smażymy kilka minut. 

Pieczarki z cebulą oprószamy mąką, a następnie, cały czas mieszając smażymy pół minuty. Kontynuując mieszanie powoli wlewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy sos Worcestershire.

Płomień pod sosem zmniejszamy do minimum i dodajemy do niego steki. Dusimy 20 minut (mniej więcej w połowie odwracając steki na drugą stronę). 

Po zdjęciu z palnika sos doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego! 

Opublikowano: 3 października 2019
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Magda
Magda
04.10.2019 10:16 odpowiedz
A czy zamiast wołowiny może być wieprzowina?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2019 10:44 odpowiedz
Teoretycznie tak, ale to już nie będzie to samo.
MB
MB
03.10.2019 17:03 odpowiedz
Pani Katarzyno, czy mogę prosić o informację, jak bardzo ma być zmielone mięso? Z góry dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2019 07:09 odpowiedz
Ciężko mi to określić, ponieważ mięso było mielone w sklepie, ale na pewno nie jest ono bardzo miałkie. 
GosiaG
GosiaG
03.10.2019 09:29 odpowiedz
Mam pytanie na temat musztardy, jest ich wielu różnego rodzaju, która by tu najlepiej pasowała?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2019 12:53 odpowiedz
Można użyć każdej ulubionej. Dla mnie najlepiej sprawdza się sarepska albo miodowa.