19

Sródziemnomorskie ciasto czekoladowe z oliwą i cytryną


Pomyślałam, że na weekend zaproponuję Wam coś czekoladowego :) Pyszne, wilgotne i pomimo iż tak wygląda - wcale nie ciężkie ciasto. Moim zdaniem można nie tylko wyczuć w nim smak cytryn, ale też posmak oliwy. Ponieważ wiem, że część z Was nie lubi tego smaku, można zastąpić ją olejem. Dla mnie jest to zamiana, która zmienia smak ciasta, ale ja za prawdziwą, aromatyczną oliwą wręcz przepadam :)

 Składniki:

* 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki kakao

* 1/3 łyżeczki sody

* 1/4 łyżeczki cynamonu

* 1/4 łyżeczki soli

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (z 2 małych cytryn)

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki oliwy z oliwek

Polewa:

* 120 g gorzkiej czekolady

* 4 łyżki śmietanki 36%

* 80 g czekolady startej grubych oczkach

Wszystkie suche składniki (włącznie z zestem) łączymy w misce. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy oliwę i miksujemy około minuty. Suche składniki dodajemy do masy jajeczno oliwnej i miksujemy do chwili utworzenia się jednolitej masy.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy (24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy w sumie około godziny, z czego na ostatnie 20 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczenia lub folią. Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w środek ciasta patyczek wychodzi suchy.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia na około godzinę. Na przestudzone ciasto nakładamy polewę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej śmietankę. Podgrzewamy i mieszamy do chwili aż polewa będzie gładka i jednolita. Po nałożeniu polewy wstawiamy ciasto na ok 10 minut do lodówki a następnie posypujemy je utartą czekoladą.

Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje i straci lekkość.

Smacznego :)



 



Źródło


Opublikowano: 25 lutego 2011
Kategoria: Ucierane, Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2011 10:44 odpowiedz
Najwidoczniej za długo podgrzewałas :) Na przyszłośc, gdyby się tak zdarzyło, dodaj jeszcze łyżkę zimnej śmietanki :)
EwcikM
EwcikM
26.02.2011 18:57 odpowiedz
Wczoraj upiekłam, wyszło cudowne! Co prawda polewa w trakcie podgrzewania zaczęła się robić niebezpiecznie gęsta, a startej czekolady wyszło nieco za dużo, to ogółem jest pyszne! Cudownie czekoladowe i wilgotne! Gorąco polecam.
ps. co mogło być przyczyną gęstnienia masy po dodaniu śmietanki i wymieszaniu?
karmel-itka
26.02.2011 08:03 odpowiedz
ależ ono brzmi! jak się cudnie zapowiada!
och, wspaniałe ciacho.
Holga
25.02.2011 23:52 odpowiedz
Miałam ostatnio w panach coś czekoladowego i wilgotnego, więc to pewnie trafi w moje kubiki smakowe ;). Poza tym, ja też uwielbiam oliwę i nie mam zamiaru zastępować jej olejem.
miłego weekendu !
Kubełek Smakowy
25.02.2011 22:42 odpowiedz
Cudownie ciemne. Wchodzę w to!
zawszepolka
25.02.2011 19:59 odpowiedz
Obłędny kolor!!!!!
Kasiu piękne! :)
mikimama
25.02.2011 19:18 odpowiedz
Tego jeszcze nie było. Czekolada i cytryny... aż jestem ciekawa!
kulinarnespotkania
25.02.2011 17:42 odpowiedz
czekoladowe to zawsze... juz siegam po kawalek takiego pysznego ciasteczka:)
amarantqa
25.02.2011 17:19 odpowiedz
Kasiu, ciacho prezentuje się okazale. I z pewnością gdy będę je robić - sięgnę po oliwę. Zdecydowanie jest wśród moich smaków :)
izaa_a
25.02.2011 16:52 odpowiedz
woow ale kuszące...;):) a ja tak dawno nie piekłam nic słodkiego chyba w weekend cos wymyśle...;) pozdrawiam
szana
szana
25.02.2011 15:54 odpowiedz
piękne to ciasto, ale jakbym zjadła taka duza porcje to bym chyba zmarła :)
pozdrawiam,
Szana :)

----
www.gastronomygo.blogspot.com
cucinadellafelicita
25.02.2011 15:11 odpowiedz
Bardzo lubię smak oliwy, więc pewnie posmakowałoby mi to ciasto :)
basiap-p
25.02.2011 13:51 odpowiedz
to brzmi interesująco, a i wygląda apetycznie
zaytoona
25.02.2011 12:40 odpowiedz
Ciekawa sprawa, to ciasto. A prezentuje się doskonale. Czekolada, oliwa... Musi być bardzo, bardzo aromatyczne!
kabamaiga
25.02.2011 12:38 odpowiedz
O dopiero odpoczęłam po ostatnim czekoweekendzie, a tu znowu cudo propozycja. No i jak tu utrzymać figurę do lata?
flusso
25.02.2011 10:52 odpowiedz
Jak pięknie z tymi kwiatuszkami, tak wiosennie :)
zauberi
25.02.2011 10:51 odpowiedz
wygląda na megaczekoladowe!!!
jolantaszyndlarewicz
25.02.2011 10:50 odpowiedz
Piękne ...i choć za oliwą nie przepadam to upiekę:) ...bo chyba oliwa z pestek winogron też może być:) pozdrawiam Kochana:)
milk_chocolate84
25.02.2011 10:40 odpowiedz
ah te Twoje fotki... ;) Chce się od razu biec do kuchni i piec :)