19

Spaghetti zapiekane pod serkiem wiejskim i mozarellą


Oboje z mężem uwielbiamy dania z makaronu i po dojedzeniu wszystkich świątecznych potraw mieliśmy na takie właśnie danie ogromną ochotę. Postanowiłam więc przygotować spaghetti, ale w odrobinę inny sposób, ponieważ zapiekłam je pod warstwą serka wiejskiego wymieszanego z mozzarellą i jajkami. 

Przygotowane w taki sposób spaghetti jest oryginalnym daniem , a serowa pierzynka jes po prostu przepyszna. Polecam.

Sos pomidorowo mięsny:

* 500 g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe lub drobiowe)

* 1 litr przecieru pomidorowego 

* 50 ml czerwonego wina* 

* 1 duża cebula

* 3 ząbki czosnku

* 2 łyżki oliwy

* 2 łyżeczki suszonego oregano

* 15 liści świeżej bazylii (lub 1/2 łyżeczki suszonej)

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku

Sos serowo jajeczny:

* 500 g serka wiejskiego 

* 150 g mozarelli

* 2 duże jajka

* 2-3 szczypty soli

Dodatkowo:

* 1 opakowanie spaghetti (500 g)

W osolonej wodzie gotujemy makaron.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodajemy mięso, posiekaną bazylię, oregano, pół łyżeczki soli i 2 spore szczypty pieprzu. Smażymy około 7-8 minut od czasu do czasu mieszając a następnie wlewamy do mięsa wino i smażymy do czasu aż wino wyparuje. Do usmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut mieszając co jakiś czas. 

Serek wiejski przecedzamy przez sito by pozbyć się śmietanki a następnie mieszamy go ze startą mozarellą i jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, makaron, resztę sosu i polewę serowo jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. 

Smacznego :)


 

"Preparing food is one of life's great joys, but a lot of times, parents ask their kids if they want to cook with them and then tell them to go peel a bag of potatoes. That's not cooking, that's working!"

Guy Fieri


Ingredients:

* 500 g minced meat 

* 1 liter tomato puree

* 50 ml red wine

* 1 large onion

* 3 garlic cloves

* 2 tablespoon olive oil

* 2 teaspoon dry oregano

* 15 basil leaves (or 1/2 teaspoon dry basil)

* 1 teaspoon sugar 

* salt and pepper to taste 

Sauce:

* 500 g cottage cheese

* 150 g mozzarella cheese

* 2 large eggs

* 2-3 pinches salt

Extra:

* 500 g spaghetti

Cook spaghetti noodles in salted water. 

Fry chopped onion and garlic on olive oil and then add meat, chopped basil, oregano, half teaspoon od salt and two large pinches of pepper. Fry for about 7-8 minutes stirring from time to time and then add wine. Cook until the wine evaporates. Add tomato puree and sugar. Cook for about 5 minutes.

Drain off the cottage cheese and combine it with grated mozzarella, eggs and salt. 

Put third of meat sauce into a heat proof baking dish, put spaghetti noodles on it and then the rest of meat sauce. On the top pour the eggs and cheese sauce. Bake in 180C for about 30-40 minutes. 

 



* Do sosu użyłam włoskiego wina Celebro.

Opublikowano: 2 stycznia 2013
Kategoria: Mięso, Makaron, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
6benek
01.04.2013 21:21 odpowiedz
Uwielbiam makarony z mięsem i przepis zapowiada się bardzo apetycznie
Annak81
Annak81
04.01.2013 21:04 odpowiedz
Zrobione - bardzo dobre....chociaż ten sos jakoś tak wyparował ale za to smak i tak był wspaniały-dzieci brały dokładkę ...ja zresztą też ;)...a ta kołderka z serków była przepyszna.
jolantaszyndlarewicz
03.01.2013 18:03 odpowiedz
To coś dla nas:). My też uwielbiamy makaronowe zapiekanki:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2013 14:42 odpowiedz
Zdecydowanie wygodniej, tylko trzeba troszkę dopasować kształt płatów do okrągłej formy :)
aniolekidiabelwjednym
03.01.2013 14:41 odpowiedz
Taki wytrwamy tort może być :) W tortownicy chyba lepiej niż w naczyniu żaroodpornym :) Łatwiej się kroi i podaje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2013 14:26 odpowiedz
A może być tort szpinakowo łososiowy? :)
gotowaniecieszy.blox.pl/2009/04/Tort-szpinakowo-lososiowy.html

A nad tartą tez pomyślę :)
aniolekidiabelwjednym
03.01.2013 14:22 odpowiedz
Podoba mi się te spaghetti ;-) Serek wiejski uwielbiam.
Kasiu a może byś zrobiła jakąś wytrawną tartę ze szpinakiem i łososiem i masą jajeczną śmietanową? My na Nowy Rok jedliśmy roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym (można też zastąpić serkiem chrzanowym dla podkręcenia smaku)
Annak81
Annak81
02.01.2013 21:30 odpowiedz
dziękuję za odpowiedź :)
nemisiek
02.01.2013 19:56 odpowiedz
Też zatęskniłam za takim daniem:) Spełniania marzeń w 2013!
dogsonx
02.01.2013 18:08 odpowiedz
Kocham spaghetti, a tu jeszcze zapiekane z serem,, mrrrrr czegóż chcieć więcej (poza zgrabną talią :P)

Zapraszam na słodkości po spaghetti'owej wyżerce :)
Kasia
02.01.2013 17:36 odpowiedz
Ooo super pomysł z tym serkiem wiejskim :) my też z mężem uwielbiamy makarony, więc pewnie zrobię niedługo :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.01.2013 15:46 odpowiedz
Ja używam mozzarelli w formie kulki zanurzonej w serwatce.
Annak81
Annak81
02.01.2013 15:32 odpowiedz
a ja się zastanawiam czym się różni mozzarella ta w kulce od takiej startej do posypania na pizze? i jaką użyć w tym przepisie?
Madlen
02.01.2013 14:54 odpowiedz
Wow! Nigdy nie zapiekałam spaghetti pod kołderką z serka wiejskiego. Musi być bardzo smaczne i na pewno wkrótce spróbuję je zrobić!
Annak81
Annak81
02.01.2013 12:54 odpowiedz
nigdy nie zapiekałam nic pod serkiem wiejskim...więc z pewnością z samej ciekawości wypróbuję
blenda2007
02.01.2013 12:10 odpowiedz
zapowida sie intersujaco:)
Droczilka
02.01.2013 10:18 odpowiedz
Jestem makaroniarą, więc taka zapiekanka to dla mnie świetny patent na pyszne danie. Fajny pomysł. Wygląda przesmacznie.
ervisha
02.01.2013 10:12 odpowiedz
Też bardzo lubię zapiekać pod serkiem wiejskim. Fajnie się ciągnie pod wpływem ciepła ;D
Inspirowane Smakiem
02.01.2013 09:58 odpowiedz
Wygląda przepysznie. :)))