6

Spaghetti


Żaden sos ze słoika nie zastąpi mi smaku sosu przyrządzanego przeze mnie. Jest wręcz doskonały biorąc pod uwagę jego prostotę. Jedyna zasada (a w zasadzie kilka :)) – zawsze trzymać się tych samych składników i używać najlepszej (!!!) oliwy z oliwek, świeżej bazylii i tylko oryginalnego (!!!) włoskiego sera grana padano (dostępny już w każdym hipermarkecie na dziale z pakowanymi serami, ale nigdy nie kupuję już utartego, tylko w kawałku)

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki lub 500 ml dobrego przecieru pomidorowego z kartonu (nie koncentrat i nie sok)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 8 dużych liści bazylii
  • 1 łyżeczka oregano (może być suszone)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g makaronu
  • świeżo starty grana padano do posypania
Na oliwie dusimy posiekana w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy mięso, opiekamy ok. 5 minut ciągle mieszając, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy ok. 10 minut. Mięso solimy i pieprzymy, dorzucamy bazylię i oregano. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy cukier i dusimy wszystko na małym ogniu ok. 15 minut co jakiś czas mieszając (pomidory muszą się całkowicie rozgotować, wygodniej jest użyć przecier pomidorowy z kartonika 500 ml i tą wersję polecam bardziej). Po tym czasie sos jst gotowy, jeszcze raz próbujemy i dosalamy do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Generalnie wolę mieszany makaron z sosem, ale wczoraj wszystko było na szybko i bardzo późno, stąd tez takie mało apetyczne i nie ładne zdjęcie. Nakładamy na głęboki talerz i posypujemy obficie serem (ok. 2 łyżki sera na porcję). Pomimo, iż Narzeczony nie jest takim makaroniarzem jak ja, jest w stanie zjeść każdą zaserwowaną mu porcję.




Opublikowano: 13 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2008 09:51 odpowiedz
Dziękuję :) A ser polecam, możesz kupić malutki kawałeczek na spróbowanie, pasuje do każdego makaronu :)
atina_bc
13.07.2008 21:42 odpowiedz
Pięknie wygląda, to Twoje spaghetti. Ja mam bardzo podobny przepis, ale na taki ser, to szczerze powiedziawszy nigdy nie zwrocialm uwagi.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2008 17:55 odpowiedz
U mnie czasem też jest parmezan, ale zdecydowanie wolę grana padano. Chociaż oba idealnie pasują do makaronu :)
iis111
13.07.2008 15:50 odpowiedz
Ja tez robie sos, bardzo podobny do Twojego. Tylko ze ja zawsze uzywam parmezanu do spaghetti:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2008 14:47 odpowiedz
Jestem w stanie czasem przejść przez sos ze słoika (ale tylko Knorra), ale z proszku to już sobie nie wyobrażam. I co że 9? :) Zawsze jest czas na coś pysznego :)
cuda.wianki
13.07.2008 10:20 odpowiedz
tez mam swoja ulubiona wersje sosu do spaghetti, tyle, ze bezmiesna. nie rozumiem ludzi, ktorzy wciaz gustuja w sosach ze sloikow czy papierkowych. a fuj! ale mi narobilas smaka tym spaghetti, a tu dopiero 9am...