6

Sos z grzybów leśnych




Sezon grzybowy w pełni, chciałam więc Wam pokazać w jakiej postaci my zwykle je jadamy. 

Sos z mieszanych grzybów leśnych na słodkiej śmietance idealnie pasuje do makaronu, ale możecie też podać go do grillowanych filetów drobiowych lub pieczeni wieprzowej. 

Jeśli zdecydujecie się podać go z samym makaronem, zapewnicie sobie szybki i przede wszystkim pyszny obiad. U nas z pewnością tej jesieni to danie pojawi się jeszcze nie jeden raz.

Polecam

Składniki na 4-5 porcji:

* 500 g podgrzybków

* 250 g prawdziwków

* 250 g maślaków

* 1 duża cebula (lub 2 średnie)

* 2 łyżki masła

* 1 gałązka świeżego tymianku

* 200 ml słodkiej śmietanki 30%

* 100 ml kwaśnej śmietany 12%

* sól i pieprz do smaku

* 500 makaronu typu fettuccine lub tagliatelle

Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy pół łyżeczki soli, 2 spore szczypty pieprzu, listki tymianku i 250 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut dość często mieszając. W tym czasie gotujemy też makaron według zaleceń na opakowaniu.

Do sosu dodajemy obie śmietany, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Gorący makaron łączymy z sosem i odstawiamy na około 5 minut, po czym podajemy.

Smacznego :)


Opublikowano: 7 października 2013
Tagi: grzyby makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2013 07:33 odpowiedz
Dziękuję :)
basinepichcenie
09.10.2013 05:56 odpowiedz
Nie potrafię napatrzeć się na Twoje zdjęcia... podziwiam, jestem zafascynowana. Uwielbiam zdecydowanie :) Masz do tego bardzo dobrą rękę. A sos prezentuje się obłędnie!
jolantaszyndlarewicz
08.10.2013 21:36 odpowiedz
Mój tato robi bardzo podobny sosik grzybowy:) najbardziej kocham jeśc go z chlebem .... a później wycierać skórka resztki z talerza:) .... taki jest pyszny:)
vegazone
08.10.2013 07:11 odpowiedz
Uwielbiam! zarówno grzybowe potrawy, jak i grzybobrania. Choć w tym roku u mnie zbiory były marne.
ola7
07.10.2013 20:16 odpowiedz
sama jestem po weekendowym grzybobraniu:). zrobiłam podobny tylko bez śmietany bo nie możemy niestety jeść nabiału.
www.zdrowozyj.blox.pl
kabamaiga
07.10.2013 14:43 odpowiedz
Właśnie takie sosy lubię najbardziej.