41

Sos słodko kwaśny z cukini (do słoików)




Gdybym mogła wykonać tylko jeden przetwór w tym sezonie (i tylko jeden polecić Wam), to z pewnością byłby to ten sos.

Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że jest po prostu przepyszny. Słodko kwaśny, a do tego lekko pikantny i bardzo aromatyczny. Ale zyskał on też moje uznanie przez swoje szerokie zastosowanie. Idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, ale też świetnie nada się jako dodatek do mięs z grilla, kanapek czy nawet jako zastępstwo sałatki do obiadu. (A jako dodatek do świeżego pieczywa z domowym pasztetem po prostu nie ma sobie równych:) ). 

Jedynym warunkiem jest wybranie młodej, cienkiej cukinii z cienką skórką i małymi pestkami. Taka cukinia jest też naturalnie słodka i jesteście pewni, że nie traficie na gorzki egzemplarz, który popsuje Wam smak całego sosu.

Gorąco polecam Wam ten przepis.    



Składniki (na około 6 słoików po 750 ml):

* ok. 2,5 kg cienkiej, młodej cukinii

* 1 kg czerwonej papryki

* 800 g cebuli

* 1 szklanka (250 ml) octu spirytusowego 10%

* 1/2 szklanki wody

* 1 szklanka (250 ml) cukru

* 2 słoiczki (po ok. 200 g) koncentratu pomidorowego

* 4 duże ząbki młodego czosnku

* 1,5 łyżki soli

* 2 łyżki przyprawy do dań włoskich

* 1 łyżka suszonej bazylii

* 1 łyżka suszonego oregano

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 1/2 łyżki ostrej papryki

* 1/2 łyżki curry  


Cukinię kroimy na ćwiartki (bez obierania), a następnie w plasterki o grubości mniej więcej centymetra. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę siekamy w kostkę. Warzywa łączymy ze sobą w dużym garnku i solimy. Następnie potrząsamy energicznie przez chwilę, aby sól równomiernie pokryła warzywa. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin (w tym czasie należy co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa), a następnie warzywa przecedzamy na sicie i pozbawione wody ponownie przekładamy do garnka. 

W rondelku łączymy ocet z cukrem i mieszając od czasu do czasu podgrzewamy do chwili aż cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować. Gorącą zalewę przelewamy do garnka z warzywami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut (w tym czasie warzywa kilkukrotnie mieszamy).

W miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, wodę oraz wszystkie pozostałe przyprawy (pomijając dodaną wcześniej do warzyw sól) i dodajemy do podgotowanych warzyw. Sos ponownie gotujemy przez około 7-8 minut (na niewielkim ogniu, bez przykrycia, dość często mieszając, ponieważ sos jest gęsty i może się przywierać).

Gotujący się sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

Inne przepisy z cukinią

Tarta z cukinią

Mizeria z cukinii

Cukinia faszerowana kaszą i kurkami

Placki z cukinii z ricottą

Placki z cukinii z porem i oscypkiem

Sałatka z cukinią i kaszą jaglaną


Opublikowano: 11 lipca 2016
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (41)
kasiakasia
kasiakasia
21.09.2017 15:53 odpowiedz
Ja osobiście zrobiłam sos 2 razy, za pierwszym razem z ksylitolem i octem jabłkowym. Za drugim ze spirytusowym (ponieważ za pierwszym razem sos był deko za słodki i za mało kwaśny) ale słodziłam już erytrytolem. Sos jest pyszny, a metodą prób i błędów oraz z zamiłowania do zdrowego odżywiania, jak również do pysznego jedzenia ostatecznie zamieniłabym jednak spirytusowy na jabłkowy eko, a słodziłabym erytrytolem lub ksylitolem zamiennie. Zależnie od tego czy ktoś np. jest cukrzykiem, bądź jest na diecie redukcyjnej:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2017 22:28 odpowiedz
Obawiam się, że nie. Można zmniejszyć ilość do 2/3 szklanki, ale proszę pamiętać, że dzięki octowi sałatka się nie psuje.
kuchareczka
kuchareczka
08.09.2017 16:51 odpowiedz
Jak dla mnie za bardzo czuć octem, czy można czymś ocet zastąpić ?
Kinga
Kinga
23.08.2017 14:55 odpowiedz
Zrobiłam i jest pyyyycha:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2017 15:39 odpowiedz
Mocno przerośnięte cukinie mają nie tylko spore pestki, ale też twardszą skórkę. Więc proponuję swoje spore okazy obrać i wyciąć gniazda nasienne :)
Rybcz
Rybcz
09.08.2017 15:34 odpowiedz
Czy to musi być młoda mała cukinia? Mam giganta w lodówce i nie wiem co z nim zrobić :/
Magda
Magda
08.08.2017 18:44 odpowiedz
A zna może ktoś ten przepis na thermomixa?
Aga
Aga
08.08.2017 18:39 odpowiedz
A w jakim celu odsączać warzywa z soków, które puściły pod wpływem soli, a potem dodawać wody? Co to daje i czy nie lepiej po prostu nie odsączać z soku (tam są przecież minerały i witaminy) i nie dodawać już wody? Bardzo proszę o odpowiedź, intryguje mnie to zagadnienie :) Przepis cudowny, pozdrawiam!
Monika
Monika
07.08.2017 19:55 odpowiedz
Sos jest przepyszny, idealnie slodko - kwasny, bardzo polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2017 11:44 odpowiedz
Nigdy nie robiłam go z miodem, więc ciężko mi wypowiadać się w kwestii ilości.
Ania
Ania
30.07.2017 10:33 odpowiedz
Czy zamiast cukru mozna dodać miód? I w jakiej ilości zeby odpowiadało proporcjom cukru?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2017 13:28 odpowiedz
Ja dodaję zwykłą sól.
kasiaaaa24
kasiaaaa24
27.07.2017 13:27 odpowiedz
Ja dodaję zwykłą sól.
aml4@o2.pl
aml4@o2.pl
27.07.2017 12:07 odpowiedz
Witam, jaka powinna być sól ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2017 13:19 odpowiedz
Dobrze by było. A przynajmniej na 5.
Pieróg
Pieróg
25.07.2017 11:40 odpowiedz

Witam, czy trzeba zostawiać warzywa na 8 godzin?
Marta
Marta
22.07.2017 07:41 odpowiedz
Robiłam w tamtym roku, później dorabiałam drugą porcję bo mężowi bardzo smakowało. W tym roku powtarzam :) a poczęstowana koleżanka też się zabiera za robienie ;)
anka0168
07.09.2016 19:47 odpowiedz
Przepis na ten sos już wypróbowałam. Udał się na 100%. Córka wyjadała gorący sos z garnka. Teraz będę robiła trzecią partię. W związku z tym, że omijam zwykły cukier szerokim kołem zastępuję go ksylitolem. Wychodzi to drożej ale zapewniam, że różnicy nie czuć. Często też zastępuję zwykły ocet (spirytusowy 10%) octem jabłkowym. Polecam z polskich jabłek.
Zosia
Zosia
18.08.2016 14:12 odpowiedz
Sos jest przepyszny najlepszy sos ślisko kwaśny jaki jadlam. Polecam wszystkim
Anka
Anka
10.08.2016 10:30 odpowiedz
Proszę o informację czym mogę zastąpić cukier; robiłam już przetwory z ksylitolem i miodem; czy tutaj tez mogę użyć zamiennika?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.07.2016 10:27 odpowiedz
Myślę, że nie powinno to zaszkodzić.
Gość
Gość
28.07.2016 19:00 odpowiedz
Dzięki Kasiu za podpowiedź, dałam mieszankę prowansalskich, dalmatyńskich i toskańskich. Tylko mam problem - źle porozkładałam sos do słoików, w pierwszych jest więcej płynu, w ostatnich mniej - czy to im nie zaszkodzi? Bo tak pomyślałam ze te wodnite mogą być w zastępstwie sosów, do dań na ciepło, a te gęstsze jako przekąska na zimno. Ale czy brak płynu (nie całkowity, tak do połowy słoika) im nie zaszkodzi? Dodam jeszcze, że miseczkę zjadłam zaraz po przygotowaniu, wrażenie niesamowite! A tu jeszcze smaki się przegryzą, doprawdy przesmaczna sałatka! Jutro działam dalej z przetworami z Twoich propozycji. Pozdrawiam, Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2016 19:55 odpowiedz
Można użyć mieszanki ziół prowansalskich.
Gość
Gość
26.07.2016 18:04 odpowiedz
Nie wiem co to za przyprawa do dań włoskich, nie znalazłam takiej - czym ją ewentualnie zastąpić?
Basia 84
Basia 84
16.07.2016 20:33 odpowiedz
Super przepis polecam
Gość
Gość
15.07.2016 12:38 odpowiedz
A może zamiast cukru wystarczyło by dać ananas z puszki? Spróbowałabym do takiej ilości całą puszkę ananasa w plasterkach, tylko obawiam się, że zwykły cukier gra tu też rolę konserwującą i nie wiem jak ananas dałby radę. Jeśli chodzi o smak, to wydaje mi się, że ananas da radę.
Marcelinka
15.07.2016 12:15 odpowiedz
wyglada fenomenalnie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2016 11:19 odpowiedz
Częściowo tak, np. pół na pół. Całości czerwonej raczej bym nie zamieniała :)
Ania
Ania
15.07.2016 10:01 odpowiedz
Kasiu mam dużo żółtej sezonowej papryki, myślisz, że mogłabym nią zastąpić czerwoną paprykę, lub chociaż częściowo?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2016 16:58 odpowiedz
Ja już od kilku lat nie wyparzam słoików przez gotowanie, ani nie pasteryzuję w ten sposób.
Najpierw "wypiekam" puste słoiki (temperatura 120 stopni jest dla nich bezpieczna, ale wkładam je zawsze do zimnego piekarnika), a później (jeśli już pasteryzuję - bo zdarza mi się to rzadko), to też robię to w piekarniku. Najwyższa temperatura w jakiej pasteryzowałam to 130 stopni (chociaż zwykle jest to 120) i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby słoik pękł. Jednorazowo do piekarnika wchodzi mi tyle słoików, ile musiałabym pasteryzować w 5 turach, lub 4 dużych garnkach, więc dla mnie jest to i opcja wygodna i szybka :)
Aga
Aga
14.07.2016 15:13 odpowiedz
Czy pasteryzujac w piekarniku słoiki nie pękną ? Nigdy tak nie robiłam zawsze gotuje w wodzie i tym razem chyba tez tak zrobię
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2016 10:30 odpowiedz
Sos praktycznie od razu jest gotowy do spożycia :)
Ze względu na dużą zawartość octu i cukru powinien spokojnie wytrzymać całą zimę, ale dla pewności można wstawić napełnione gorącym sosem słoiki do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika i pasteryzować ok. 20 min :)
gela
gela
14.07.2016 07:10 odpowiedz
Po jakim czasie można jeść taki sos ? i czy przetrzyma mi całą zime ;)
Gość
Gość
13.07.2016 17:17 odpowiedz
Kasiu - słoiki kupione, jutro pędzę po cukinię i na pewno zdam relację ze swoich dalszych poczynań :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2016 09:30 odpowiedz
Przykro mi Małgosiu, że w tej kwestii nie mogę pomóc i dziękuję za miłe słowa.
Pozdrawiam :)
małgosia
małgosia
13.07.2016 09:20 odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedz ..szkoda mąż ma cukrzycę więc nie zrobię.

Jestem oczarowana Twoimi przepisami ,zdjęcia cuuudne .Wszystko dopracowane na maxa ,szalenie estetycznie i dokładnie .Szkoda ,że nie prowadzisz bloga dla diabetyków :( Będe i tak wpadać szukając inspiracji .Pozdrawiam serdecznie .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2016 20:04 odpowiedz
Na początku możesz użyć mniejszej ilości cukru i może będzie to dla Ciebie wystarczające. Jeśli nie, to jednak nie szukałabym zamienników.
małgosia
małgosia
12.07.2016 19:15 odpowiedz
Czy cukier potrzebny w takiej ilości ? można go czymś zastąpić ?
zielenina
12.07.2016 11:17 odpowiedz
bardzo lubię sosy słodko-kwaśne, chętnie wypróbuję!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2016 12:23 odpowiedz
Jeśli wlewamy do słoików gotujący się sos i od razu je zakręcamy, to nie ma takiej potrzeby.
Jeśli jednak nadal się obawiasz, to przed napełnieniem słoików wstaw je na 20 minut (bez zakrętek) do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i następnie wyjmuj po jednym i do takiego nagrzanego słoika wlewaj gotujący się sos. Tym sposobem na 200% pasteryzacja jest zbędna :)
holkapolka
11.07.2016 10:54 odpowiedz
czy słoiki trzeba pasteryzować ?