14

Sos karmelowy - przepis




Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile czasu marzyłam o idealnym sosie karmelowym. Gęstym (ale nadal płynnym), aksamitnym, bez cienia goryczy przepalonego cukru. O takim, który będzie pasował do szarlotki na ciepło, lodów czy sernika. Ale przede wszystkim o sosie, który będzie idealnym zwieńczeniem kawy z bitą śmietaną. Oczywiście mogłam kupić gotowy sos i wówczas cały wysiłek ograniczył by się do ściśnięcia butelki, ale dość obszerna lista składników sprawiła, że jednak wolałam podejmować kolejne próby. 

Pamiętajcie, że musicie cały czas pilnować aby cukier się nie spalił. Idealny moment dodania masła to ten, kiedy osiągnie on odcień bursztynu. Wówczas będziecie mieć pewność, że sos będzie miał właściwy kolor i smak.

I nie przejmujcie się, jeśli po dodaniu drugiej porcji śmietanki wyda Wam się, że sos jest za rzadki. Zgęstnieje po przestudzeniu. 

Składniki na 200 ml sosu:

* 110 g cukru

* 50 g masła

* 180 ml kremówki (90+90)

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż całkowicie się rozpuści (cukru nie mieszamy do czasu aż będzie płynny!). Następnie, cały czas mieszając gotujemy go do chwili, aż zmieni kolor na bursztynowy (u mnie trwało to nie dłużej niż minutę). Wówczas zmniejszamy gaz na minimum i do cukru dodajemy drobno pokrojone masło. Energicznie mieszamy trzepaczką do chwili, aż się rozpuści. Jak tylko masło połączy się z cukrem, wlewamy połowę śmietanki i ponownie energicznie mieszamy do czasu aż sos będzie gładki. Kiedy sos zacznie powiększać objętość, zdejmujemy go z ognia i przelewamy do miseczki. Do gorącego sosy wlewamy cienkim strumieniem pozostałą śmietankę, cały czas mieszając (na tym etapie wystarczy go mieszać łyżką). 

Smacznego :)


Opublikowano: 25 lipca 2015
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Natalia
Natalia
02.10.2019 20:01 odpowiedz
Pyszny i bardzo prosty???? będę powtarzać????
Luka
Luka
06.02.2018 21:09 odpowiedz
Pyszniutki sosik uzywam do kawy latte
Milka
Milka
09.11.2016 21:18 odpowiedz
Super !! Smakuje dokładnie jak Werther's Original ;) mam tylko nadzieje ze po jakimś czasie w lodówce zgęstnieje :)
As
As
28.08.2015 23:34 odpowiedz
A ja robiłam już kilka razy i jutro też powtórzę. Jak dla mnie rewelacja!
Mam nadzieję że moim gościom też posmakuje.
jolantaszyndlarewicz
02.08.2015 09:36 odpowiedz
Koniecznie muszę go zrobić:)
Magda
Magda
30.07.2015 12:40 odpowiedz
Dzięki za przepis ;)
Robiłam już kiedyś sos karmelowy, i wychodził w sumie bardzo podobny. Z braku kremówki dałam śmietanę 18%.
I właśnie wyjadam jeszcze gorący łyżką ze słoiczka :D
Ola | Mikmok blog
27.07.2015 20:46 odpowiedz
Normalnie komentuję u Ciebie tylko wypróbowane przepisy, ale ten sos wygląda tak obłędnie, że czuję jego smak przez monitor ;) Rety! Muszę go zrobić! :)
betsypetsy
27.07.2015 14:01 odpowiedz
Wygląda fantastycznie!
sweet cherimoya
26.07.2015 12:24 odpowiedz
Muszę spróbować. Ja sos karmelowy robię trochę inaczej - bez masła, z samą śmietanką. A cukier rozpuszczam, a potem karmelizuję z wodą. Trwa to dłużej, ale chyba jest łatwiej. Tak czy inaczej sos karmelowy uwielbiam, chociaż ja bym go dodała do czekoladowego ciasta, nie do kawy.
majanaboxing
26.07.2015 01:07 odpowiedz
Wow, cudowna konsystencja! Wyobrażam sobie, jaki on musi być smaczny :)
Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2015 21:42 odpowiedz
Eve - w słoiczku, w temperaturze pokojowej.
Myślę, że tydzień na pewno wytrzyma :)
Eve
Eve
25.07.2015 20:58 odpowiedz
Gdzie przechowujesz taki sosik Kasiu i jak długo moze on leżeć ? Pozdrawiam
Gosia
25.07.2015 10:07 odpowiedz
Przepis na dobry sos karmelowy to skarb. Ja robię bardzo podobnie, tylko że nie mieszam rozpuszczonego cukru i śmietankę dodaję w jednej porcji. No i oczywiście u mnie obowiązkowo do gotowego sosu idzie sól morska :D Dobrym pomysłem jest też robić karmel na jasnej patelni, bo wtedy dobrze widać jak kolor ma cukier i nic się nie przypali za bardzo :)
Natalia
Natalia
02.10.2019 20:02 odpowiedz
Dzięki za podopwiedź z kolorem naczynia,w którym rozpuszcza się cukier- zazwyczaj paliłam karmel,a dzięki Twojej radzie udało się????