40

Sos do spaghetti - przepis




Uwielbiam spaghetti. Nie ma dla mnie lepszej alternatywy na szybki i smaczny obiad. Dlatego dziś chciałabym Wam zaproponować przygotowanie domowego sosu do spaghetti. Idealnego do słoików jako zapasy na zimę.                   

Oczywiście dostępna jest szeroka gama gotowych sosów do makaronu i wystarczy tylko odkręcić słoik, ale oczywiście nie jest to to samo co sos samodzielnie przygotowany - zwłaszcza teraz, kiedy nasze, polskie warzywa są tak pyszne.                  

Jeśli chcecie aby sos był gęsty i by nie był kwaśny, użyjcie polecanych już przeze mnie w poprzednich wpisach pomidorów odmiany Lima. Postarajcie się też wybrać te jak najbardziej dojrzałe (miękkie i intensywnie czerwone).

Sos wystarcza na 3 porcje (słoiki około 600 ml).                         

Składniki:

* 3 - 3,5 kg słodkich, mocno dojrzałych pomidorów

* 10 łyżek oliwy

* 3 duże, czerwone cebule

* 1 główka młodego czosnku (około 10 ząbków)

* około 40 dużych liści świeżej bazylii

* około 6 gałązek świeżego oregano

* 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich

* 3 łyżeczki cukru

* 1,5 łyżeczki soli

* spora szczypta pieprzu  

Na oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy pozbawione nasion i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Dusimy przez około godzinę (do czasu, aż sok z pomidorów odparuje). Po godzinie dodajemy zioła i przyprawy. Gotujemy kolejną godzinę. Następnie sos miksujemy aby był gładki. To jest też chwila, kiedy sprawdźcie, czy nie trzeba go dosolić albo troszkę dosłodzić.

Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Pasteryzujemy 20 minut. 

Smacznego :)


Opublikowano: 6 września 2013
Tagi: pomidory
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (40)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2018 10:09 odpowiedz
Gość - nie polecam piekarnika gazowego, zwłaszcza, jeśli nie można ustawić konkretnej temperatury. Obawiałabym się, że słoiki wybuchną i w tej sytuacji lepiej pasteryzować je w garnku.
Ja leję sporo sosu - zostawiam wolne ok. 2 centymetry.
Gość
Gość
07.08.2018 15:36 odpowiedz
Pani Kasiu
Sos wyszedł obłędny. Dziękuję za udostępnienie przepisu. :) Pozdrawiam
Gość
Gość
06.08.2018 13:24 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. A czy mogę pasteryzować w piekarniku gazowym z trzystopniową regulacją? Jak to wtedy zrobić skoro nie mam na nim wyświetlacza i nie wiem jaka jest temperatura? Czy słoiki z nakrętkami twist off nie wybuchną i do jakiej wysokości je zalać przecierem żeby nie wykipiały w czasie pasteryzacji?
Oli
Oli
06.08.2018 10:55 odpowiedz
Robię ten sos od kilku lat, co roku zwiększam proporcje i co roku i tak go brakuje :)A kiedy ktoś mnie pyta, co zrobić z pomidorów, podsyłam ten przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2018 22:31 odpowiedz
W garnku proszę pasteryzować 30 minut.
Gość
Gość
01.08.2018 16:44 odpowiedz
Ile czasu trzeba pasteryzować w garnku? Tyle samo co w piekarniku czy inaczej?
Ania
Ania
18.09.2016 22:48 odpowiedz
Zrobione, wyszło mi 4 słoiczki :D Sos jest pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2015 07:33 odpowiedz
Tak, dokładnie tak działa :)
Tego sosu nie trzeba już nic niczym doprawiać.
Jak chodzi o mięso do spaghetti, to najlepsza jest mielona wołowina lub mielona wieprzowina (np. łopatka)/
justynaona
23.03.2015 10:01 odpowiedz
Witaj Kasiu,

Czy ten sos w słoiczku działa tak samo jak "marketowy-gotowy" sos ze słoiczka? Czyli podsmażam mięso, dodaję sos i już?

Jakie Twoim zdaniem jest najlepsze mięso do spaghetti i czy używając tego sosu trzeba je jakoś dodatkowo przyprawiać?

Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.09.2014 09:45 odpowiedz
Ja osobiście uważam, że suszona bazylia ma inny smak. Jeśli nalegasz, by ją zamienić, daj jedną, płaską łyżeczkę.
muha
muha
01.09.2014 11:17 odpowiedz
a czy mogę świeżą bazylię zastąpić własną suszoną, jeśli tak to ile jej użyć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2014 08:11 odpowiedz
Tak, 40 liści świeżej bazylii.
Suszonego oregano proszę dać łyżeczkę.
ewa
ewa
27.08.2014 19:55 odpowiedz
czy na pewno 40 liści bazyli? tak duzo? mam tylko suszone oregano, ile mam dodac?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2014 15:07 odpowiedz
Bez przykrywki. Inaczej woda nie odparuje a sos nie zgęstnieje.
Eau-de-vie
Eau-de-vie
24.08.2014 22:18 odpowiedz
Czy dusimy i gotujemy pod przykryciem czy bez pokrywki. Skoro ma odparować?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2014 13:08 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Jojo
Jojo
14.03.2014 11:12 odpowiedz
Sosik cudeńko , sam smak , żadnych problemów z przechowywaniem ,pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2013 17:14 odpowiedz
Tak, myślę że nie ma najmniejszego problemu - zwłaszcza, na 2 tygodnie :)
Fly
Fly
14.10.2013 21:17 odpowiedz
Zastanawia mnie, czy w ten sposób można pasteryzować sos z mięsem mielonym? Mój mężczyzna jest zawodowym kierowcą, wyjeżdża na dwa tygodnie i wraca. Chciałabym, by mógł pocieszyć się w trasie domowymi obiadami...
jolantaszyndlarewicz
06.10.2013 22:08 odpowiedz
Kasiu zdjecia po prostu obłęd ... człowiek od razu sie glodny robi:). Spagetti robię często, ale nie wpadłam na to, żeby zrobić taki sos do słoików
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2013 07:59 odpowiedz
Nie, używam zwykłych słoików i zwykłych zakrętek :) Ja lubię pasteryzować w piekarniku, bo wchodzi o wiele więcej słoików i trwa to krócej.
Jeśli słoiki będą dobrze zakręcone, na pewno nie dojdzie do eksplozji :)
K86
K86
21.09.2013 19:41 odpowiedz
Yyy mam nieco głupie pytanie ;-) nigdy nie wkladalam słoika do piekarnika i sie zastanawiam czy to są jakieś specjalne słoiki i nakrętki?! Czy każdy moge wsadzić bez ryzyka eksplozji :D
magda-mazek
21.09.2013 15:55 odpowiedz
sos poezja naprawdę pyszniutki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.09.2013 20:37 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
Pozdrawiam
Ania
Ania
16.09.2013 20:35 odpowiedz
Sos jest naprawdę przepyszny! To mój pierwszy własnoręcznie wykonany... Miałam go zrobić na zimę, ale jej nie doczeka, bo połowę zjedliśmy wczoraj:) Dziękuję za przepis :)
Ania
Ania
16.09.2013 12:27 odpowiedz
Sos wyszedł przepyszny. Po raz pierwszy robiłam wszystko sama i obiad smakował całej rodzinie. Miał być na zimę, ale chyba do niej nie doczeka.... Dziękuję za dzielenie się przepisami. W przyszłym roku zabiorę się przetwory :) Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2013 10:56 odpowiedz
Jeśli użyjesz silnego blendera, to nie ma takiej potrzeby. Jeśli nie, to wybierz skórki już po zagotowaniu pomidorów. Wówczas odejdą bez problemu i tak będzie najszybciej.
E
E
13.09.2013 10:13 odpowiedz
czy pomidory najpierw obierasz ze skórki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2013 18:28 odpowiedz
Jak jest dobrze zapasteryzowany, to spokojnie pół roku.
Wadawu
Wadawu
08.09.2013 17:57 odpowiedz
A ile mniej więcej taki słoiczek wytrzyma zamknięty? Bo zrobilabym na zapas, ale nie wiem ile postoi.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2013 21:02 odpowiedz
Nic się nie dzieje :)
Pozdrawiam
katarzynka
katarzynka
06.09.2013 20:51 odpowiedz
Ajaj, nie doczytałam, ale mi głupio! przepraszam za kłopot i dziękuję za odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2013 20:25 odpowiedz
Katarzynka - tak jak napisałam w przepisie. 3 słoiki po ok. 600 ml.
babaluca1
06.09.2013 19:07 odpowiedz
bardzo interesujący przepis - wręcz idealny w dni kiedy czasu brak na cokolwiek a jeść się chce - dzięki serdeczne za udostępnienie
katarzynka
katarzynka
06.09.2013 18:40 odpowiedz
A na ile słoiczków (i o jakiej pojemności) wystarcza taka ilość sosu? :)
Gość
Gość
06.09.2013 17:32 odpowiedz
Uwielbiam spaghetti :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2013 12:15 odpowiedz
Tak, oczywiście. Bez nakrętek nie uzyskamy efektu pasteryzacji :) Proszę je mocno dokręcić.
Gość
Gość
06.09.2013 12:00 odpowiedz
Może moje pytanie jest głupie, ale czy słoiki mają być zakręcone przed włożeniem do piekarnika?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2013 11:51 odpowiedz
Owszem, można dodac odrobinę marchewki, która całości nada słodyczy :)
kocikatek
06.09.2013 11:32 odpowiedz
U mnie dodaje się do tego również marchewkę :)