34

Sok z aronii - przepis




Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania soku z aronii - odrobinę niedocenianego owocu, który jest antidotum na wiele chorób cywilizacyjnych.                  

Niewiele osób wie, że aronia należy do grupy żywności o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych, czyli skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, co znowu ma kluczowy wpływ na zachorowania na nowotwory. Ilość antyoksydantów w aronii jest dwudziestokrotnie wyższa niż w malinach.

Aronia wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność - ma więc działanie przeciwżylakowe i zapobiega miażdżycy. Bardzo skutecznie przyczynia się do obniżania złego cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu dobrego.

Zostało też udowodnione naukowo, że owoce te skutecznie obniżają ciśnienie. W tym celu zaleca się pić 30 ml soku przez co najmniej 6 tygodni. 

Niewiele owoców wykazuje tak wiele i tak silne właściwości lecznicze, więc mam nadzieję że dacie się namówić na przygotowanie soku. Z jednego kilograma aronii uzyskałam 3 słoiczki soku po 330 ml.                           

Aktualnie na krakowskich placach koszt kilograma aronii to około 4 zł, co po dodaniu cukru, daje nam kwotę około 6 złotych za litr soku. Soku, jakiego nie kupicie w żadnym sklepie. 

Składniki:

* 1 kg aronii

* 400 g cukru

* 1 duża cytryna

* 250 ml wody

Oczyszczone aronie przekładamy do garnka i rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków (możecie je też wcześniej delikatnie zmiksować, ale nie na gładki mus). Do owoców dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Gotujemy około 25-30 minut, a następnie odcedzony przez gęste sito sok przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody. 

Pijemy z wodą lub jako dodatek do herbaty.         

Na zdrowie! :)                                   


Opublikowano: 19 września 2013
Kategoria: Soki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (34)
Jaga08
Jaga08
26.10.2017 20:37 odpowiedz
Hm sok z aronii tak jak w przepisie 2lata w garnku po 30kg, ale w zeszłym roku wyciskarka wolnoobrotowa, cukru minimalnie, pasteryzacja w piekarniku. Pijemy kieliszek popijając wodą. Teraz przed nami 30kg do przerabiania.:-D Nigdy nic się nie zepsuło. Teraz stoimy przed dylematem co zrobić z pulpy. Ktoś jakiś pomysł?
Gość
Gość
09.09.2017 15:49 odpowiedz
Jak mocno muszę rozdrobnic tą aronie? Tluczkiem do ziemniaków. Bolą ręce.
iwona
14.10.2016 11:50 odpowiedz
witam mi z klei mówiono że aronie zrywa się dopiero po pierwszych przymrozkach wtedy traci swoją cierpkość i powiem że stosuje się do tego żeczywiscie traci aronia swoja cierpkość
Gość
Gość
01.09.2016 22:09 odpowiedz
warto kupić sokownik ,taki na parę koszt 8 litrowego to 90-100 zł a ułatwia pracę niesamowicie .Można w nim wszystkie miękkie owoce przerabiać te twardsze oddają sok dłużej czyli wolniej
herman
herman
17.04.2016 16:33 odpowiedz
aronia jest super, ja dodaje ją do koktajli, w polaczeniu z innymi owocami nie czuć cierpkiego smaku a kolor daje extra
beata
beata
21.10.2015 20:02 odpowiedz
aron.ponoć liście wiśni maja szkodliwe właściwości
stary
stary
29.09.2015 17:17 odpowiedz
Zamrażanie niszczy całą dobroć leczniczą
prom52
prom52
06.09.2015 06:54 odpowiedz
Witam ja proponuje aronie zamrozić w zamrażarce co spowoduje ze niebedzie taka cierpka
agaaa1111
agaaa1111
02.09.2015 09:40 odpowiedz
Zrobiłam ten sok i w smaku jest niezbyt dobry, do herbatki go zużyjemy ale zrobiłam też z liśćmi wiśni i jest dużo lepszy.
Klaudia
Klaudia
28.08.2015 22:17 odpowiedz
Witam ja właśnie zrobiłam przez sokownik z dodatkiem jabłek jest super córka już pije ;) tylko nie wiem ile powinna lub może go wypić ma 5 lat;) podpowiedzcie czy można go przedawkować ? Dodałam jabłek tak na oko pół na pół;)
piesok
piesok
27.09.2014 09:45 odpowiedz
żeby sok nie był cierpki, wystarczy przemrozić aronię
Ben
Ben
25.09.2014 21:33 odpowiedz
Zerwałem owoce aronii, 3 kg, umyłem, zamroziłem, wsypałem do słoja, dodałem cukier 1/1kg, zakorkowałem szczelnie, potrząsałem do rozpuszczenia się cukru,po dwu tygodniach zlałem sok / 3 litry/ pasteryzowałem w butelkach. do owoców dodałem wódkę 1kg/1 litr.
Otrzymałem 3 litry soku i 3 litry nalewki. Jestem chłopem, nie bawię się w "pichcenie".
Spróbujcie, zobaczycie jakie dobre i zdrowe. piję sok z kawą i mlekiem, nalewkę na zdrowotność.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2014 13:49 odpowiedz
Myślę, że tak. Tylko sok musi być prosto z ognia.
mamaiania
mamaiania
17.09.2014 14:06 odpowiedz
Witam, czy trzeba sok pasteryzować? Ja robię malinowy tak, że doprowadzam go do wrzenia i wlewam do butelki. Nie pasteryzuję, trzymam całą zimę w lodówce i jest dobry do wiosny. Pewnie przez przegotowanie traci jakieś wartości, ale tak mi wygodnie:) Czy można tak zrobić z aroniowym?
Lato24
Lato24
12.09.2014 08:52 odpowiedz
Polecam łączenie soku aroni z sokiem malinowym, problem cierpkości znika a sam sok jest cudowny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2014 12:52 odpowiedz
Tak, już można.
Gość
Gość
27.08.2014 12:11 odpowiedz
witam, czyli juz mozna zaczac robic sok z aronii? w poniedzialek wlozylam do zamrazarki garsc owocow zeby sprawdzic czy straca cierpkosc bo owoce wygladaja juz na gotowe do zamkniecia z sloiczku :D pozdrawiam
Inga
Inga
26.08.2014 10:27 odpowiedz
Dzięki za pomoc, chwilę temu robiłam sok , niestety nie dodałam cytryny , mam nadzieje że tez będzie pyszny.
pozdrawiam
edyta
edyta
19.08.2014 06:02 odpowiedz
żeby zgubić gorycz aronii należy aronię zamrozić przez 24 godziny ( jedna dobę), po czym przygotować sok jak w powyższych przepisach. Zamrożenie aronii przed przygotowaniem soku powoduje całkowitą utratę goryczki. Najlepiej zrywać owoce aronii po pierwszych przymrozkach, ale niestety w obecnym klimacie owoce aronii wcześniej dojrzewają zwłaszcza gdy jest lato takie jak w tym roku - gorące i dużo opadów
Tomasz
Tomasz
26.07.2014 09:52 odpowiedz
Ja do aronii dodaję na duży garnek kilka garści liści wiśni. Gotuję to ok 10 min i zostawiam na całą noc. Odcedzam rano owoce i liście a do soku dodaję cukier. Potem pasteryzuję. Taki syrop po zmieszaniu z wodą 10 na 10 osób po wypiciu identyfikuje jako doskonały sok WIŚNIOWY w dodatku bez "migdałowego posmaku" zawartych w pestkach wiśni związków cyjanowych !!! SPRÓBUJCIE a będziecie mnie błogosławić za ten przepis, tak jak ja to robię myśląc o mojej siostrze Teresie, która mi go dała !! Zapewniam, że nie kupicie w sklepie już nigdy "soku" wiśniowego nawet z Herbapolu ! NIE UMYWA SIĘ !!
Gość
Gość
24.07.2014 20:42 odpowiedz
Potwierdzam skuteczność mrożenia. Robię soki, nalewki i konfitury z aronii już od wielu lat. W wielu przepisach podają informację, że należy włożyć aronię do zamrażarki na tydzień. Z doświadczenia wiem, że im dłużej, tym lepiej. Po mniej więcej dwóch - trzech tygodniach cierpkości prawie nie czuć. Zresztą to samo dotyczy innych owoców, np. jarzębiny. Kilka kropel cytryny dodaje się do przetworów raczej po to, żeby owoce zawarte np. w dżemie czy soku nie straciły swojego naturalnego koloru. Pozdrawiam!
Kasia
Kasia
11.10.2013 23:45 odpowiedz
Moja sąsiadka dając mi cała torbę aronii :-) poleciła je zamrozić... podobno to pomaga pozbyć się cierpkiego smaku na dobre... :-) w przyszłym tygodniu najdalej rozmrażam porcję pierwszą (około 4 kg) i będę przetwarzać. Dam znać czy nadal cierpki. Jedną zrobię z cytryną, drugą bez.
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 10:20 odpowiedz
Udało mi się zrobić kilka słoiczków soku w tym roku ... ale może jeszcze uda mi się aronię dostać to mam w planach jeszcze kilka:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.10.2013 12:57 odpowiedz
Kasiu, dziękuję za radę :)
Kasia
Kasia
06.10.2013 12:05 odpowiedz
Aby pozbyć się cierpkiego smaku aronię trzeba zamrozić przed przygotowaniem soku;)
Najlepiej zebraną aronie umyć, osuszyć obrać z szypułek i na 2- 3 dni zamknąć w zamrażalniku.
Jeni
Jeni
29.09.2013 20:58 odpowiedz
Ja robie nalewke z aroni super sprawa ale teraz zrobie ten sok
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2013 18:13 odpowiedz
Przede wszystkim ciemny :) Aronia bardzo barwi i ja używam do soku garnka z czarnym środkiem. Mam taki emaliowany, klasyczny garnek. Spory, aby móc przygotować sok z 3 kilo za jednym razem.
Gość
Gość
25.09.2013 17:17 odpowiedz
Kasiu ,a jaki garnek jest najlepszy??????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2013 08:50 odpowiedz
Tak, sok jest odrobinę cierpki. Ja niestety nie mam dostępu do liści wiśni. Dodanie cytryny i odpowiedniej (sporej) ilości cukru pomaga. Nie wiem, czy da się całkowicie wyeliminować cierpki smak z aronii.
marta
19.09.2013 19:26 odpowiedz
Sok już zrobiony :) U mnie odbyło się to z użyciem sokownika. Niestety, były straty w postaci niedopranych ścierek i ręczników ;)
karmel-itka
19.09.2013 16:30 odpowiedz
oj, wygląda jak nalewka :]
ale pysznie.
mnemonique
19.09.2013 16:12 odpowiedz
aronia kojarzy mi się z babcią. Babcia zawsze robiła sok z aronii i przetwory aroniowe też jej się zdarzało. Nie widziałam tylko aronii u mnie na bazarku, muszę się bardziej rozejrzeć.
Pozdrawiam,
Monika
Magda
Magda
19.09.2013 11:54 odpowiedz
Czy ten sok nie jest cierpki? Ja zawsze przy gotowaniu dodaje liście wiśni i wtedy nie mam tego problemu, ale tez nigdy nie dodawałam soku z cytryny...
annabuziaczek
19.09.2013 10:12 odpowiedz
o matko i corko!! ja tutaj nie moge wchodzic bez sniadania jak zobaczylam ten sernik ze sliwkami to przyssalo mnie do monitora ;)
ech...