21

Śnieżynkowa Panna Cotta


Jeśli zastanawiacie się jaki nie wymagający dużego nakładu czasu i pracy, a jednocześnie lekki deser podać swoim gościom po obfitym świątecznym obiedzie, polecam serowo kokosową panna cottę z odrobiną Malibu (z którego oczywiście możecie zrezygnować, jeśli deser mają jeść dzieci). Moja panna cotta ma wyjątkowo świąteczny charakter dzięki śnieżynkowym foremkom (znajdziecie je w zimowej kolekcji Duki), ale możecie przygotować ją w filiżankach lub w kieliszkach. Możecie też polać ją zmiksowanymi z cukrem truskawkami, jagodami lub malinami (pewnie wielu z Was ma jeszcze letnie zapasy w zamrażarce :) ). Taki deser nie tylko będzie przyjemną odskocznią od ciężkich makowo - orzechowych ciast, ale też Wasi najbliżsi z pewnością będą mile zaskoczeni jego smakiem :)

Ja swój deser przygotowałam w moim kuchennym pomocniku, więc podaję przepis zarówno z użyciem Thermomixa, jak i w sposób standardowy.

Składniki na 6 małych porcji:

* 150 ml kremówki

* 150 ml mleczka kokosowego

* 150 g mascarpone

* 100 g cukru pudru

* 3 łyżki Malibu 

* 3 pełne łyżeczki żelatyny

* 1 laska wanilii

* 100 ml wrzątku

Wykonanie w Thermomixie:

Kremówkę, mleczko kokosowe, ziarna wanilii i cukier puder umieszczamy w misie i gotujemy 6 minut/100 st C/obr. 1.

Do gorącej śmietanki dodajemy mascarpone i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Miksujemy 30 sekund, obroty 4. Na koniec dodajemy Malibu. 

Gotową masę przelewamy do foremek silikonowych, studzimy i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny by zastygła. 

Jeśli nie posiadacie takich foremek możecie rozlać ją do filiżanek, a przed podaniem, na kilka sekund zanurzyć je we wrzątku, by bez problemu wyszły (a w zasadzie "wyskoczyły") na talerzyki.

Bez Thermomixa:

Kremówkę należy zagotować z mleczkiem kokosowym, ziarnami wanilii i cukrem pudrem. Jeszcze gorącą zmiksować z mascarpone i żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Na koniec dodajemy Malibu.

Dalsze wykonanie jak powyżej. 

Smacznego :)

 


 

"They say that every snowflake is different. If that were true, how could the world go on? How could we ever get up off our knees? How could we ever recover from the wonder of it?"

Jeanette Winterson


Ingredients:

* 150 ml heavy cream

* 150 ml coconut milk

* 150 g mascarpone cheese

* 100 g icing sugar

* 3 tablespoons Malibu liqueur

* 3 teaspoons powdered gelatin

* 1 vanilla pod seeds

* 100 ml hot water


Boil heavy cream with coconut milk, icing sugar and vanilla seeds. Hot cream combine with mascarpone cheese and mix. At the and add Malibu liqueur and dissolved in hot water gelatin. 

Pour the mixture into silicone molds and refrigerat for about 3 hours.

Opublikowano: 16 grudnia 2012
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2013 17:30 odpowiedz
Wieczorem zmierzę i napiszę :) Ale tak na oko, wysokie na 4 cm, średnica 7-8 cm. Ale to na oko :)
Sloneczko
Sloneczko
05.01.2013 11:48 odpowiedz
Kasiu, powiedz mi proszę jakiej wielkości wychodzi taka jedna śnieżynka z tej foremki( wysokość i średnica). Z chęcią kupiłabym sobie takie foremki, ale niestety na stronie Duki nie są podane wymiary :(
vanilia81
30.12.2012 13:09 odpowiedz
Cudności!!! Ja miewam problemy z wydobycim panna cotty ze głaskiegi naczynka, a u Ciebie nawet zarys śnieżynek widoczny :) Piękne, a pomysł z dodaniem Malibu skorzystam na pewno :)
lucynella
20.12.2012 21:19 odpowiedz
cudne gwiazdeczki :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2012 10:58 odpowiedz
Agnieszko kupisz je w Duce. Jak nie masz u siebie sklepu, to możesz przez internet :) dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,bake-it-silikonowa-forma-SNIEZYNKI1

Dziękuję za życzenia i ja również życzę Ci cudownych Świąt :)
akesy
18.12.2012 08:59 odpowiedz
Cześć!
Gdzie można zakupic takie bajeczne foremki? czy to sa silikonowe? śnieżynki przepiękne!! Zainspirowałaś mnie!!Dzięki:)) Wesołych Świąt !!!Agnieszka
ooliczkaw
17.12.2012 21:41 odpowiedz
wow, ale cudne
jolantaszyndlarewicz
17.12.2012 19:36 odpowiedz
Kasiu rewelacja:)
2skrzaty
17.12.2012 11:08 odpowiedz
Urocze są! Zazdroszczę foremek. Pozdrawiam.
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
16.12.2012 20:25 odpowiedz
Bajeczne te panny cotty, chyba w koncu się skuszę i zrobię, ale nie na Święa tylko na Sylwestra;)
fiolka-fiolunka
16.12.2012 20:02 odpowiedz
Ale fajne sniezynki :) musze sie zaopatrzyc w jakies fajne foremki :)
Monia
16.12.2012 17:38 odpowiedz
Super foremki! Pomysł genialny :) Zdjęcia zachwycają :)
Pozdrawiam :)
kabamaiga
16.12.2012 15:59 odpowiedz
Uwielbiam. A takie kształty to jest to.
karmel-itka
16.12.2012 15:33 odpowiedz
prześliczna! cieszy oczy :]
nemisiek
16.12.2012 15:32 odpowiedz
Bardzo świąteczny deser:)
anula4445
16.12.2012 14:21 odpowiedz
Cudowne wyszły gwiazdeczki:)
ankawell
16.12.2012 13:18 odpowiedz
Cudowne foremki ... śnieżnobiała panna cotta cudownie w nich wygląda ...
ralpheek
16.12.2012 06:47 odpowiedz
mniam...
pochłonąłbym kilka :)
przepisnik kuchenny
przepisnik kuchenny
16.12.2012 01:05 odpowiedz
ależ smakowicie to wygląda...zdjęcie piękne :)
Inspirowane Smakiem
16.12.2012 00:41 odpowiedz
Pięknie wyglądają. Aż żałuję, że nie mam takich form:)
Magda
16.12.2012 00:36 odpowiedz
Ach, ten Thermomikser - marzenie...A foremki miałaś cudne!!!