9

Snickers na herbatnikach (bez pieczenia)




Dziś mam dla Was propozycję prostego i szybkiego ciasta, które przygotujecie bez ingerencji piekarnika. I jeśli ugotujecie sobie budyń dzień wcześniej (by spokojnie stygł sobie przez całą noc), to samo przygotowanie ciasta z pewnością nie zajmie Wam więcej niż pół godziny.

Moim zdaniem to ciasto idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale jest to też fajna propozycja  na Sylwestra i Nowy Rok, kiedy po świątecznych wypiekach nie będziecie już mieli ochoty spędzać zbyt wiele czasu przy piekarniku :)

Składniki na formę 20x25 cm:

* 2 duże opakowania herbatników kakaowych (użyłam Bonitek)

Krem:

* 500 ml mleka

* 1/3 szklanki cukru

* 1 szklanka mleka w proszku (miałkiego, nie granulowanego)

* 1 budyń śmietankowy

* 1 łyżka (z czubkiem) mąki ziemniaczanej

* 140 g miękkiego masła

* 2 kopiaste łyżki masła orzechowego

Masa orzechowa:

* 250 g g masła orzechowego

* 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych

* 3 łyżki śmietanki kremówki

Karmel:

* 2 spore łyżki miodu

* 4 łyżki cukru

* 1 łyżka masła

Polewa:

* 10 łyżek mleka

* 2 czubate łyżki kakao

* 1 czubata łyżka masła

* 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

* 100 g posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie ciasta zaczynamy od budyniu.

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń oraz mąkę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Kiedy mleko się rozpuści energicznie mieszając wlewamy pozostałe mleko i gotujemy jak budyń.

Po zdjęciu z palnika budyń przelewamy do miski, miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (przy niskich temperaturach można go wystawić na balkon).

Bardzo miękkie masło miksujemy przez kilka minut do czasu aż powstanie jasna, puszysta masa, do której dodajemy masło orzechowe, a następnie stopniowo po 1 łyżce budyniu. Gotowa masa jest gładka i puszysta.

Spód blachy wykładamy herbatnikami i rozsmarowujemy na nich połowę masy budyniowej. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników i smarujemy masłem orzechowym wymieszanym z posiekanymi orzeszkami i śmietanką. Następnie w małym rondelku umieszczamy składniki karmelu i gotujemy go około 2-3 minuty od chwili aż zacznie wrzeć. Tak przygotowanym, lekko ciepłym karmelem polewamy masę z masła orzechowego i układamy na nim kolejną warstwę herbatników, na którą wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy ostatnią, czwartą warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę.

W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i podgrzewamy je na minimalnym ogniu do chwili połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i od razu posypujemy ją posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto chłodzimy całą noc.

Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc najeży wyjąć je z lodówki co najmniej 30-45 minut przed podaniem.

Smacznego :)


Opublikowano: 21 listopada 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.01.2018 19:38 odpowiedz
Obawiam się, że tego rodzaju mleko się nie nadaje.
kasia
kasia
10.01.2018 17:46 odpowiedz
Czy może być mleko w proszku bebiko 1 ?
wedelka
13.01.2017 10:04 odpowiedz
Kasiu, ciasto było hitem podczas świąt. Bardzo dziękuję Ci za przepis. Pyszne :) Nie zmieniłam jednak nic - zostawiłam karmel w środku i polewę czekoladową. Jest idealne! Polecam wszystkim :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2016 22:35 odpowiedz
Tak, jest ono stabilne i ciepło mu nie szkodzi - a co więcej, im dłużej postoi w temperaturze pokojowej, tym jest lepsze :)
Myślę też, że polewa z kajmaku sprawdzi się równie dobrze, jak czekoladowa :)
wedelka
18.12.2016 20:19 odpowiedz
Kasiu, planuję zrobić to ciasto na święta w dużej blaszce i mam kilka pytań :) 1. Czy ciasto jest stabilne po wyjęciu z lodówki? Nie będzie się rozjeżdżało na boki i postoi chwilę na stole? 2. Czy zamiana polewy z czekolady na cienką warstwę kajmaku jest wg Ciebie dobrym pomysłem?Pozdrawiam ciepło :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.11.2015 15:27 odpowiedz
Magda - tak, chodzi o masło z orzechów ziemnych.
majanaboxing
23.11.2015 15:11 odpowiedz
Ładne ciasto ! Pięknie się prezentuje, musi być smaczne.
Pozdrawiam :)
magda
magda
23.11.2015 14:39 odpowiedz
czy maslo orzechowe to jest z orzechow ziemnych czy czekladowe tzw orzechowe z laskowych ?
jolantaszyndlarewicz
23.11.2015 13:03 odpowiedz
Bardzo eleganckie ciasto Kasiu:)