5

Śniadaniowe tartaletki owsiane z jogurtem i owocami

Weekendowe śniadanie



Kolejna sobota, kolejna śniadaniowa propozycja :)

Tym razem miodowe, owsiano kokosowe miseczki wypełnione jogurtem i owocami. 

Jeśli nie posiadacie foremek na tartę, możecie upiec płatki w niewielkim naczyniu żaroodpornym lub keksówce i po wystygnięciu pokroić je na kwadraty. Pamiętajcie jednak, że każde naczynie należy wyłożyć papierem do pieczenia (spód oraz boki) - w przeciwnym razie płatki się do niego przykleją. 

Najlepiej też przygotować "miseczki" dzień wcześniej. Dzięki temu zdążą zastygnąć, a przygotowanie śniadania zajmie Wam zaledwie kilka minut :)
 

Składniki na 4 tartaletki lub 1 większą tartę (o średnicy ok. 20-21 cm):
  • 2 szklanki górskich płatków owsianych
  • 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ilość oleju w formie płynnej)
  • 4 pełne łyżki płynnego miodu

Dodatkowo:
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • dowolne owoce

Spód oraz boki foremek/formy wykładamy papierem do pieczenia.

Płatki owsiane łączymy z pozostałymi składnikami i kiedy utworzą wilgotną masę wykładamy nim formemki/formy dociskając je zwilżoną łyżką do dna i boków (nie przejmujcie się, jeśli płatki będą się troszkę sypać). 

Foremki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut). 
Od razu po wyjęciu z piekarnika płatki można ponownie docisnąć do spodu i boków, a następnie odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
(Po wystudzeniu płatki stwardnieją i dopiero taki spód można wyjmować z foremki. W przeciwnym razie rozpadnie się.)

Foremki z płatków napełniamy osłodzonym jogurtem, a na wierzchu ukłądamy dowolne owoce. 
Możecie też dodać czekoladowe wiórki - ja wybrałam różowe, by akcent wiosenny był jeszcze wyraźniejszy ;)

Smacznego! 

Opublikowano: 9 marca 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Mag
Mag
13.03.2019 22:33 odpowiedz
Dziekuje ci Kasiu! ;))
I smacznego razem z ukochanym!
Mag
Mag
13.03.2019 13:13 odpowiedz
Hahaha ;)) faktycznie! teraz dopiero doczytalam w przepisie! ;))
Widzisz jak to piekno fotki zdolalo omamic czlowieka ;))
A skad rozowa czekolada?
Czy nalezy rozpuscic biala, zabarwic, z powrotem zamrozic i zetrzec wiorki na tarce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2019 13:28 odpowiedz
To są gotowe wiórki, które kupiłam w zeszłym roku chyba w Lidlu. 
Ale widzę, że bez problemu dostaniesz je na Allegro - na przykład tutaj :) 
https://allegro.pl/oferta/wiorki-czekoladowe-truskawkowe-50-g-posypka-7438611501  
Mag
Mag
09.03.2019 15:40 odpowiedz
Kasiu,
a kto obskubuje kwiatki na ciastka.....? ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.03.2019 20:02 odpowiedz
Masz na myśli to różowe między owocami? 
To są wiórki różowej czekolady, a nie skubane kwiatki :)