0

Chlebki Naan w wersji śniadaniowej

Weekendowe śniadanie




Jedno z moich ulubionych śniadań! 

Indyjskie chlebki naan, serek z nadającą całości orientalnego charakteru przyprawą, sadzone jajko i awokado. 
Do tego świeże warzywa i odrobina oliwy. 


Chlebki Naan
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 opakowanie suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki letniej wody (ok. 35 stopni)
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 jajko

Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich rozmieszane w drugiej misce mokre składniki. 
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i wałkujemy na grubość ok 0.5 cm. 
Pieczemy na suchej patelni do czasu, aż zarumienią się z obu stron. 

Dodatkowo
  • 2 opakowania kremowego serka naturalnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Zatar (do kupienia w hipermarketach)
  • jajka
  • mocno dojrzałe awokado 
  • pomidorki koktajlowe 
  • ogórek 

Na ciepłych chlebkach rozsmarowujemy serek połączony z Zatarem, a na nim układamy pokrojone w plastry awokado, sadzone jajka, pomidory oraz ogórka. 
Jeśli macie ochotę, całość można skropić oliwą i dodatkowo posypać sezamem. 

Smacznego! 

Opublikowano: 8 sierpnia 2020
Tagi: jajka
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.