Chlebki Naan w wersji śniadaniowej
Weekendowe śniadanie

Jedno z moich ulubionych śniadań!
Indyjskie chlebki naan, serek z nadającą całości orientalnego charakteru przyprawą, sadzone jajko i awokado.
Do tego świeże warzywa i odrobina oliwy.
Chlebki Naan
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki letniej wody (ok. 35 stopni)
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich rozmieszane w drugiej misce mokre składniki.
Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i wałkujemy na grubość ok 0.5 cm.
Pieczemy na suchej patelni do czasu, aż zarumienią się z obu stron.
Dodatkowo
- 2 opakowania kremowego serka naturalnego
- 1 łyżeczka przyprawy Zatar (do kupienia w hipermarketach)
- jajka
- mocno dojrzałe awokado
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
Na ciepłych chlebkach rozsmarowujemy serek połączony z Zatarem, a na nim układamy pokrojone w plastry awokado, sadzone jajka, pomidory oraz ogórka.
Jeśli macie ochotę, całość można skropić oliwą i dodatkowo posypać sezamem.
Smacznego!
Opublikowano: 8 sierpnia 2020
Tagi:
jajka
Kategoria:
Śniadania