
Lekki, letni, pełen czerwonych owoców sezonowcyh deser z warstwą z gotowanej śmietanki z dodatkiem mascarpone.
Słodko kwaśna warstwa owocowa świetnie komponuje się z kremowym spodem i sprawdza w upalne, wakacyjne dni. A i efekt wizualny jest bardzo ciekawy :)
Kiedyś już pisałam, że ze wszystkich letnich owoców najbardziej lubię te czerwone, więc dla mnie jest to deser idealny.
Składniki ma warstwę owocową:
* 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
* 1,5 szklanki malin
* 1,5 szklanki wydrylowanych czereśni
* 1 szklanka czerwonej porzeczki
* 2 czerwone galaretki (użyłam poziomkowej)
* 600 ml wody
Masa śmietanowa:
* 500 ml kremówki
* 250 ml mleka
* 150 g mascarpone
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 80-100 g cukru pudru (wg. własnych preferencji)
* 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Owoce mieszamy ze sobą i wsypujemy do dużej formy na babkę (najlepiej użyć formy silikonowej). Owoce powinny wypełnić ok. 2/3 wysokości formy.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie do temperatury pokojowej, wylewamy ją na owoce i formę wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka całkowicie zastygnie, przygotowujemy warstwę śmietanową.
Żelatynę zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do chwili rozpuszczenia się.
Śmietankę, mascarpone, olej i cukier puder umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili zagotowania (mieszamy intensywnie, by ser się rozpuścił i połączył ze śmietanką). Do zagotowanej śmietanki dodajemy mleko z żelatyną i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie delikatnie przelewamy ją na galaretkę z owocami. Odstawiamy do lodówki do czasu aż masa śmietanowa zastygnie (najlepiej na całą noc). Przed podaniem delikatnie wyjmujemy z formy podważając boki.
Smacznego :)

Opublikowano: 17 lipca 2013
Kategoria:
Desery