15

Śmietanowe babeczki z truskawkami




Jutro, 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014, czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dzień, w którym kuchnie wielu ludzi na całym świecie wypełnia zapach domowego ciasta. 

W tym roku kampania odbywa się pod hasłem "Dla kogo Ty upieczesz?" i zachęca do poczynienia wypieku dla ważnej dla nas osoby. To może być wypiek dla Waszych rodziców, rodzeństwa, dzieci, małżonka, przyjaciółki lub sąsiadki, która podczas Waszej nieobecności podlewa Wam kwiatki i wyprowadza psa. 

Idea jest taka, by przez własnoręcznie poczyniony wypiek pokazać komuś, jak ważną osobą jest w naszym życiu. Wirtualne laurki ze zobowiązaniem do wypieku oraz zbiór gotowych przepisów znajdziecie na stronie World Baking Day 

Ja poczyniłam swój wypiek dla zaprzyjaźnionej blogerki, na którą zawsze mogę liczyć i która potrafi pokonać wiele kilometrów by być ze mną w ważnej dla mnie chwili. Za to, że mogę Jej zaufać i za wszystkie zarwane rozmowami od serca noce :) 

Paulinka, te babeczki są dla Ciebie. 



Składniki na 10 muffinek:

* 2 jajka

* 150 g kwaśnej śmietany 18%

* 50 g stopionej margaryny

* 250 g mąki

* 150 g cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 10 niewielkich truskawek

Jajka mieszamy z przestudzoną margaryną oraz śmietaną i wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem. Mieszamy chwilę łyżką (niezbyt dokładnie). 

Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i w każdą muffinkę wciskamy pokrojoną w 3-4 plasterki truskawkę. 

Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut - do suchego patyczka. 

Muffinki nie powinny być przepieczone ponieważ stają się suche i niesmaczne. 

Smacznego :)




Opublikowano: 17 maja 2014
Tagi: truskawki
Kategoria: Muffinki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.06.2014 07:12 odpowiedz
Kasiu piekę w nich - to są kartonowe papilotki do pieczenia.
Kasia
Kasia
21.06.2014 22:41 odpowiedz
Kasia, czy Ty w tych foremkach ze zdjęcia pieczesz czy już upieczone wkadasz?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2014 10:39 odpowiedz
Tak, może być 12% śmietana.
Gosia
19.05.2014 16:21 odpowiedz
Wyglądają bosko, aż chciałoby się zatopić w nich zęby :) I te cudne zdjęcia. Uwielbiam :)
Pozdrawiam :)
Gość
Gość
19.05.2014 15:35 odpowiedz
czy mozna uzyc smietany 12?
Gość
Gość
19.05.2014 15:35 odpowiedz
czy mozna uzyc smietany 12?
Gość
Gość
18.05.2014 20:17 odpowiedz
Kasiu babeczki wygladaja oblednie a ciekawe jak smakuja. Przekonam sie za jakies 15 min. bo wlasnie pieka sie w piekarniku. Tylko pytanie techniczne czy ciasto jest bardzo geste? Bo moje takie bylo. Dodalam odrobine mleka, ciekawe czy to nie wplynie smak babeczke.
Gość
Gość
18.05.2014 20:16 odpowiedz
Kasiu babeczki wygladaja oblednie a ciekawe jak smakuja. Przekonam sie za jakies 15 min. bo wlasnie pieka sie w piekarniku. Tylko pytanie techniczne czy ciasto jest bardzo geste? Bo moje takie bylo. Dodalam odrobine mleka, ciekawe czy to nie wplynie smak babeczke.
Praline
17.05.2014 21:36 odpowiedz
Kasiu! Bardzo dziękuję za dedykację wypieku!
Tym bardziej się cieszę, bo mogę od czasu do czasu jeść Twoje pyszności.

Polecam się na przyszłość! :)
Praline
smakowekubki
17.05.2014 16:38 odpowiedz
O święcie pierwszy raz słyszę, ale skoro jest nawet Dzień Szpilki Krawieckiej... to może być każdy inny.
Babeczki świetne i pięknie opakowane, uroczyscie jak przystało na świeto
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2014 13:41 odpowiedz
majazteca
17.05.2014 12:52 odpowiedz
Piekne, wiosenne babeczki Kasiu :) O istnieniu takiego dnia nie wiedzialam...moze i ja jutro cos upieke? :)

Pozdrowienia.
brzoskwinka
brzoskwinka
17.05.2014 11:47 odpowiedz
Rozumiem ;)
Ale niestety muszą być na drugi dzień, bo mój narzeczony chce je do pracy zanieść. Jakie polecasz w tym wypadku? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2014 11:13 odpowiedz
Nie, nic im się nie stanie :)

Ale babeczki najlepsze są pierwszego dnia, więc ja zalecam piec je w tym dniu, w którym będą podawane :)
brzoskwinka
brzoskwinka
17.05.2014 11:04 odpowiedz
Cześć, od jakiegoś czasu Twój blog jest moim ulubionym i ze strony pieczenia (3 ciasta stąd upieklam na Wielkanoc) i ze strony obiadów. :)

Mam pytanie odnośnie tych truskawek, czy im się nic nie stanie do dnia kolejnego? Chodzi mi o to, czy się nie zaczną psuć, bo przecież ich część jest na wierzchu...
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. :)