0

Śliwkowo kawowy torcik musowy




Orzechowy biszkopt, odrobina kawowej masy, śliwkowa żelka i delikatny mus z białą czekoladą. 
Powoli wchodzimy w jesienne smaki. 
Ale ja nie narzekam.
Śliwki, gruszki i dynie to bardzo wdzięczne dodatki do ciast i deserów. 
I jeśli tylko czas pozowli, to mam już mnóstwo pomysłów na jesienne wypieki. 
Więc trzymajcie kciuki ;) 
I koniecznie przygotujcie to ciasto. 
Jest cudowne. 

 


Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

Biszkopt
:
  • 2 małe jajka (M)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych  
  • 2 łyżki wody 

Masa kawowa:
  • 250 g mascarpone 
  • 100 ml kremówki 
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka kawy mielonej + 2 łyżki wrzątku 
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny + 50 ml wrzątku 

Mus śmietanowy:
  • 600 ml kremówki  (500+100)
  • 150 g białej czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 75 ml wrzątku 

Żelka śliwkowa (tortownica 16 cm):
  • 600-650 g mocno dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
  • cukier (do smaku)
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny 
  • 75 ml wrzątku 

Dzień wcześniej przygotowujemy żelkę. 
Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody i 1 łyżkę cukru. Gotujemy do czasu aż śliwki całkowicie się rozpadną i odrobinę zgęstnieją. Następnie blendujemy je i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli jest taka potrzeba, do jeszcze gorącego musu dodajcie więcej cukru. 
Kiedy śliwki osiągną temperaturę pokojową dodajemy do nich rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. 
Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą (nie aluminiową!) i przelewamy do niej lekko gęstniejący mus śliwkowy. 
Tortownicę od razy wstawiamy do zamrażarki i zostawiamy w niej na całą noc. 

Jajka łączymy z cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut. 
Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie mąkę z orzechami. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go kilkoma kroplami oleju. 
Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy do suchego patyczka - ok. 15-17 minut. 
Po wystudzeniu zdejmujemy papier, a biszkopt ponownie umieszczamy w tortownicy. 
Na tym etapie możecie delikatnie naponczować biszkopt kawą z mlekiem. 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Żelatynę również zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. 
Do żelatyny dodajemy kawę i od czasu do czasu mieszając odstawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej. 
Mascarpone łączymy z kremówką oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania jednolitego kremu. Następnie dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut, a po tym czasie na środku masy układamy zamrożoną żelkę śliwkową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania musu.

Drobno posiekaną czekoladę zalewamy 100 ml gorącej kremówki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do czekolady dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszając od czasu do czasu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Mocno schłodzoną kremówkę (pozostałe 500 ml) łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. Kiedy śmietana zgęstnieje, cały czas miksując, dodajemy schłodzoną czekoladę z żelatyną. Tak przygotowany mus przelewamy do tortownicy i od razy wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. 

Smacznego! 

Opublikowano: 29 sierpnia 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.