5

Śledzie z morelami


 

Proste, szybkie i bardzo smaczne śledzie z morelami w aromatycznej zalewie. 

Ich przygotowanie jest proste i naprawdę ekspresowe, a efekt końcowy cieszy w takim samym stopniu zarówno oko jak i podniebienie, więc idealnie sprawdzą się na świątecznym stole :)

Jeśli nie przepadacie za suszonymi morelami możecie wykorzystać na przykład żurawinę.

Składniki:

* 500 g filetów śledziowych w oleju

* 150 g suszonych moreli

Zalewa:

* 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 2/3 łyżeczki majeranku

* 2 szczypty ostrej papryki

* 2 łyżeczki płynnego miodu

* ok. 250 ml oleju

Morele zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny by zmiękły. Po tym czasie kroimy je cienkie w paseczki. 

Odsączone na ręczniku papierowym śledzie również kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy z morelami i przekładamy do słoika. Delikatnie dociskamy.

Składniki zalewy łączymy ze sobą, energicznie mieszamy rózgą, a następnie zalewamy nią śledzie. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Smacznego :) 

INNE PRZEPISY NA ŚLEDZIE

 Wigilijne śledzie

 Wigilijna sałatka śledziowa

 Śledzie na słodko

 Korzenne śledzie z orzechami

 Śledzie w sosie musztardowym

 Śledzie z pieczarkami

 Śledzie w sosie tatarskim


Opublikowano: 3 grudnia 2017
Kategoria: Boże Narodzenie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2017 07:48 odpowiedz
Mogą, ale na pewno musisz je namoczyć, żeby nie były za słone.
Gość
Gość
18.12.2017 21:03 odpowiedz
Pani Kasiu w przepisie jest mowa o śledziach w oleju, czyli to nie mogą być matjasy w słonej zalewie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2017 22:50 odpowiedz
Monika - Myślę, że do tygodnia na pewno.

Dorota - tak, należy z nimi postąpić tak samo, jak z morelami. A proponuję je zrobić nie wcześniej niż 3-4 dni przed Świętami.
Dorota
Dorota
04.12.2017 10:54 odpowiedz
Kasiu, czy jeśli robimy z żurawiną to też zalewać ją wcześniej wrzątkiem? Planuję zrobić te śledzie na święta, kiedy najwcześniej można je zrobic? :-)
Monika
Monika
04.12.2017 09:54 odpowiedz
Super przepis. Chciałabym wiedzieć, bo zawsze mam tak zwanego cykora o zepsucie się produktu...ile czasu takie śledzie moga stać? W sensie takie w zalewie z oleju??