15

Śledzie w sosie musztardowym - przepis




Lubicie śledzie w sosie musztardowym?

A wiecie, że przygotowanie ich jest dziecinnie proste i zajmuje 10 minut?

To może skusicie się i przygotujecie je samodzielnie na Święta? 

Składniki:

* 600 g śledzi z zalewy octowej

Sos:

* 100 g musztardy francuskiej

* 50 g musztardy sarepskiej

* 4 łyżki gęstej śmietany 18%

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżka cukru

* 1/4 łyżeczki kurkumy

* sól i pieprz do smaku

Śledzie odsączamy z zalewy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i przelewamy wrzątkiem a następnie łączymy ją z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz pozostałymi składnikami sosu i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone śledzie po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 12 godzin aby smaki się połączyły. 

Smacznego :)




Opublikowano: 17 grudnia 2014
Tagi: śledzie
Kategoria: Boże Narodzenie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
poproszękawałek
poproszękawałek
26.01.2018 07:18 odpowiedz
Pani Kasiu dziękuję za przepis, śledzie wyszły przepyszne. Idealne proporcje = niesamowity smak :-)
anku
anku
07.12.2017 07:53 odpowiedz
brzmi pysznie. spróbuję na te święta :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2016 23:18 odpowiedz
Oczywiście. Tylko wcześniej należy je wymoczyć, by nie były za słone.
Kasiazet
Kasiazet
06.12.2016 19:32 odpowiedz
Kasiu, czy można użyć świeżych śledzi? Typu np.matias?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2015 08:13 odpowiedz
Osobiście bardzo lubię śledzie marki Nautica dostępne w Lidlu. One są chyba w litrowych słoikach.
Ja ogólnie nie lubię śledzi, a te zawsze zjem.
gaba
gaba
20.08.2015 20:53 odpowiedz
Jest za dużo niedobrych sledzi na rynku więc proszę o polecenie, jakie konkretnie śledzie kupujesz do tej potrawy?
kasia-1904
01.05.2015 15:40 odpowiedz
Zrobiłam te śledzie, zawsze to jakaś nowa potrawa na świątecznym stole, bardzo smaczne:)
Renia
Renia
18.01.2015 19:39 odpowiedz
Kasiu,dziękuję za ten przepis!!Śledzie -rewelacja!Zrobiłam wczoraj i dziś wszystkim gościom bardzo smakowały!Polecam!!
Aborygenka
Aborygenka
28.12.2014 13:44 odpowiedz
Zrobiłam na bazie śledzi w oleju Lisnera, wyszły pyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2014 21:02 odpowiedz
To znaczy? Jakie są nie solone?
kasia
kasia
18.12.2014 16:23 odpowiedz
A sledzie nie solone tez moga byc?
Ela
Ela
18.12.2014 08:50 odpowiedz
Witam , ujrzałam te śledzie na fb kupiłam wszystkie widoczne produkty a teraz dokupię tylko śmietanę bo myślałam że to będzie majonez :) ,Dziękuję za przepis :)
Smakowe Kubki
18.12.2014 07:56 odpowiedz
Często robię takie śledzie, też mam je na blogu i choć takie same, to jednak inne. Apetyczne zdjęcie !
ugotujmyto.pl
17.12.2014 18:31 odpowiedz
Na pewno wspaniale smakują :)!
espresso9
17.12.2014 10:01 odpowiedz
Mniam,ja się skuszę :)
Pozdrawiam.