53

Serowy torcik kawowo malinowy




Miniony weekend miał być absolutnym maratonem lenistwa i miałam tylko jeden (aczkolwiek bardzo ambitny) plan. Upiec ciasto. Ale nie takie zwyczajne. Chciałam czegoś bardziej wyszukanego. Eleganckiego i łączącego w sobie wiele smaków. 

Słońce jednak skutecznie pokrzyżowało moje plany. Było tak pięknie, że długo nie wytrzymaliśmy w domu. Wycieczki za miasto przeplatały się z piciem kawy w promieniach słońca i oglądaniem zdjęć z wakacji. I chociaż nie udało mi się już znaleźć czasu na ciasto, stwierdzam że właśnie tak spędzonego czasu bardzo mi brakowało. Niesamowite, ile energii potrafi dodać człowiekowi słońce. Ciepłe słońce, pomimo środka zimy.

W poniedziałek nie miałam już możliwości przygotować tak wymyślnego ciasta, ale od rana chodziło mi po głowie połączenie malin i kawy (które swoją drogą okazało się bardzo trafione). I chociaż dzień zapowiadał się dość pracowicie wiedziałam, że bez względu na godzinę powrotu do domu, upiekę je. I tak też zrobiłam. 

Ciasto jest bardzo proste, a wszystkie warstwy przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Idealne, na nocne pieczenie :)

Biszkopt:

* 3 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mąki

* 1 łyżka kakao

* 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki oleju

Poncz:

* 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)

Warstwa malinowa:

* 500 g mrożonych malin

* 2 galaretki malinowe

* 350 ml wrzątku

Masa serowa:

* 650 g twarogu sernikowego

* 250 ml kremówki

* 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 4 kopiate łyżki cukru pudru

* 3 płaskie łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Polewa:

* 100 g czekolady

* 8 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka masła

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodajemy olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. Ponczujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątki i zalewamy nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszamy i kiedy masa zacznie tężeć (a trzeba być czujnym, ponieważ nastąpi to bardzo szybko) przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy. 

Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem przygotowujemy polewę. 

Mleko, masło oraz połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją studzimy a następnie polewamy nią wierzch ciasta. 

Smacznego :)




Opublikowano: 18 lutego 2014
Kategoria: Z galaretką, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (53)
1  2
Gość
Gość
25.11.2016 15:29 odpowiedz
Mam pytanie o wielkość tortownicy czy ma być 26 cm? Jakie wysokości jest po złożeniu?
Gość
08.11.2015 21:12 odpowiedz
Świetny przepis i świetne ciasto. Ja troszkę zmieniłam ze względu na brak produktów w domu ale i tak świetne. Zapraszam do mnie
Cristina
Cristina
30.09.2015 02:04 odpowiedz
Do you have this recipe in English please?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2015 10:27 odpowiedz
Oczywiście, można ją pominąć.
lunka
lunka
09.08.2015 18:49 odpowiedz
czy można nie dodawać kawy?
Ania
Ania
24.01.2015 21:02 odpowiedz
Świetny przepis pani Kasiu! Trochę zmieniłam i krem zrobiłam z mascarpone, kremówki i białej czekolady! Pachnie obłędnie! Dziękuję za inspirację! :) Pozdrawiam serdecznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2014 09:03 odpowiedz
Trzeba obkroić go dookoła i dopiero wówczas rozpiąć obręcz :)
Najlepiej sprawdza się cienki, ale ostro zakończony nóż.
poziomeczka1975
poziomeczka1975
10.11.2014 08:42 odpowiedz
Pani Kasiu mam pynanie jak wyciągnąć torcik z tortownicy następnego dnia żeby go nie uszkodzić ? Pozdrawiam
Agata
Agata
01.08.2014 16:23 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne!
wedelka
30.07.2014 09:30 odpowiedz
Skorzystałam z przepisu. Ciasto wyszło naprawdę smaczne. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.07.2014 17:59 odpowiedz
Tak jak w przepisie "Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia."
Kuchareczka
Kuchareczka
04.07.2014 14:49 odpowiedz
Czy zelatyne do masy serowej dodaje sie w proszku czy rozpuszczona w wodzie? Wlasnie robie torcik. Biszkopt sie piecze.
Gość
Gość
04.07.2014 14:48 odpowiedz
Czy zelatyne do masy serowej dodaje sie w proszku czy rozpuszczona w wodzie? Wlasnie robie torcik. Biszkopt sie piecze.
dala
dala
22.06.2014 21:18 odpowiedz
Rewelacyjny przepis! Robiłam już dwa razy na urodziny dzieci, goście zachwyceni :). Pozdrawiam i dziękuję za przepis!
Marlen
Marlen
28.05.2014 13:57 odpowiedz
Cudowny torcik! Skorzystałam z przepisu i wyszło mi coś takiego www.facebook.com/photo.php?fbid=881278658565055&set=a.663386767020913.1073741825.100000487868827&type=3&theater

Mam pytanie dotyczące polewy- jakiej używa Pani czekolady? Moja wyszła zbyt płynna i się zbytnio rozlewała.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.03.2014 09:03 odpowiedz
Delikatnie polewa się łyżką biszkopt, aby naponczowany był w każdym miejscu.
kasia-symila
11.03.2014 20:15 odpowiedz
a ten biszkopt jak sie ponczuje ...? Wylewam ten poncz caly na biszkopt?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.03.2014 11:56 odpowiedz
Aniu,
Patera została kupiona w TK Maxx, a jeśli chodzi o tą metalową tacę, to w Nanu Nana.
anna
anna
10.03.2014 11:49 odpowiedz
Obłędny ten torcik :) A gdzie można kupić taką fajną paterę?
magda
magda
05.03.2014 14:38 odpowiedz
A czy robisz ten torcik w thermomixie??
soul_kitchen
27.02.2014 21:15 odpowiedz
Mmmmm.... wygląda po prostu oblędnie!
wenus-lifestyle
26.02.2014 22:53 odpowiedz
Ach, ta polewa czekoladowa <3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2014 20:15 odpowiedz
To ma byc taka zwykła kawa, jaką pijasz. Nie mocniejsza, nie słabsza. Nie ma znaczenia, czy będzie z ekspresu czy rozpuszczalna. A jak chodzi o słodzenie, to 2 łyżeczki w zupełności wystarczą.
poziomeczka1975
poziomeczka1975
26.02.2014 20:01 odpowiedz
zastanawiam się czy ten poncz - jest to zaparzona kawa rozpuszczalna 125 ml wody ale za to ile wsypać kawy i ile posłodzić cukru pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2014 19:49 odpowiedz
W składnikach jest informacja o ponczu, więc proszę napisać z czym dokładnie jest problem.
poziomeczka1975
poziomeczka1975
26.02.2014 19:35 odpowiedz
ciasto wyglada obłędnie - mam tylko pytanie jak zrobić poncz którym nasącza się to cudo - czy to jest kawa z cukrem ..... czy coś innego Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2014 22:07 odpowiedz
Pięknie Ci wyszedł :)
Mienta
25.02.2014 21:58 odpowiedz
Super połączenie kawy i malin. Wszystkim bardzo smakowało :) Dzięki za kolejny niezawodny przepis!
Pozdrawiam :)
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/DSC_00751.jpg" rel="nofollow">mientablog.com/wp-content/uploads/2014/02/DSC_00751.jpg
Ola
Ola
25.02.2014 16:41 odpowiedz
Właśnie dziś zrobiłam ten torcik.Przepis jest wbrew pozorom prosty,a smak cudowny.Masa z serem wyszła bardzo aksamitna,bez grudek,których ktoś tu na forum się obawiał
Agata
24.02.2014 11:27 odpowiedz
Wow!! Zaj...ście wygląda
jolantaszyndlarewicz
22.02.2014 19:52 odpowiedz
Bardzo smakowicie wyglądające ciasto ... mnie najbardziej urzekła malinowa warstwa:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2014 19:40 odpowiedz
Kasiu - cieszę się, że ciasto smakowało :)

Magdzikowe Wypieki
22.02.2014 18:59 odpowiedz
Dawno nie widziałam tak apetycznego torcika. Fantastyczne zdjęcie!!! :)
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
22.02.2014 18:44 odpowiedz
Zrobilam i bylo super:-) kolezankom bardzo smakowalo i juz mam kolejne zamowienie na to ciacho:-)
Mienta
22.02.2014 13:20 odpowiedz
Muszę powiedzieć, że ciasto robi się ekspresowo :) Chociaż wygląda na skomplikowane to uwinęłam się z nim w mgnieniu oka. Właśnie trafiło do lodówki a jutro zrobię tylko polewę. Tak sobie pomyślałam, że moja ulubiona polewa kawowa bez czekolady będzie pasować więc taką zrobię :) Jak co niedzielę przychodzą do nas moi rodzice zobaczyć się z wnuczką więc będziemy degustować. Napiszę jak smakowało :)
Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2014 12:33 odpowiedz
Nie zalecałabym zmielonego sera. Ciężej będzie go wymieszać z bitą śmietaną i sernik nie będzie ani tak gładki, ani lekki.
Maria
19.02.2014 12:11 odpowiedz
Z truskawkami może być problem, bo puszczają więcej soku. Ale warto spróbować.
Gość
Gość
19.02.2014 12:10 odpowiedz
Czy twarogiem sernikowym może być dwukrotnie zmielony ser biały?
Młoda mama gotuje...
19.02.2014 08:23 odpowiedz
Ostatnio również robiłam ciasto łączące biszkopt, toffi i sernik - genialna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Twój wygląda przesmacznie :*
Zuza
18.02.2014 21:29 odpowiedz
wygląda po królewsku :)
aguzja
18.02.2014 18:56 odpowiedz
Piękne i bardzo apetyczne zestawienie. Maliny to mój ulubiony owoc w ciastach.... no może poza bananem :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2014 17:50 odpowiedz
Miło mi, że się Wam podoba :) Dziękuję za komentarze.

Olu - tak, można. Tylko pokrój je na mniejsze kawałki.
Gosia
Gosia
18.02.2014 17:36 odpowiedz
Kasiu u Ciebie jak zwykle pysznie. Uwielbiam tu zaglądać :)))
vegazone
18.02.2014 16:25 odpowiedz
Po prostu bajka! :)
kuchcikOla
18.02.2014 14:37 odpowiedz
Wygląda naprawdę zjawiskowo :) Aż ślinka leci na sam widok, połączenie malin i kawy jest boskie! :)
wedelka
18.02.2014 14:28 odpowiedz
Rewelacyjny :)) Muszę go koniecznie wypróbować :)
ola7
18.02.2014 14:26 odpowiedz
swietnie wyglada:) a slonce swoje robi..oj wiem cos o tym:)
gin86
18.02.2014 14:11 odpowiedz
Bardzo ciekawe połączenie :) Ciacho wygląda bosko, nie można mu się oprzeć :)
mikimama
18.02.2014 14:08 odpowiedz
O, jaki piękny tort!
Joanna Marcinkiewicz
18.02.2014 13:40 odpowiedz
ach! jak zobaczyłam te maliny to mi aż ślinka pociekła, szkoda, że nie bardzo mam czas na takie zaawansowane przepisy
1  2