26

Sernik ze śliwkami




Uwielbiam wrzesień. Za kolor i zapach liści, za babie lato i rosę o poranku. Za pomarańczowe dynie, soczyste gruszki i bukiety czerwonych mieczyków które przywozi mi z targu mąż w sobotnie poranki. Za zapach świeżo wydrukowanych książek, pęki zaostrzonych ołówków i całe rodziny zbierające w parku kasztany na rumaki z nogami z zapałek. Fajnie móc znów włożyć różowy polar i kwieciste kalosze nie przejmując się tym, że za kilka dni będzie się starszym o kolejny rok.

A wieczorem tak przyjemnie ogrzać się przy piekarniku czekając na genialny, kremowy sernik ze śliwkami.   

Tak. Uwielbiam wrzesień.                                                                               

Składniki:

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

* 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* sok wyciśnięty z 1 cytryny

* 220 g cukru

* 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g)

* 5 dużych jajek

* 2 budynie śmietankowe bez cukru

* 3 pełne łyżki kaszy manny

Na wierzch:

* 700 g mocno dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)              

* kisiel malinowy z cukrem

* 1 łyżeczka cukru pudru

Kisiel przygotowujemy wg. zaleceń na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 400 ml i dosładzając łyżeczką cukru pudru. Gorącym kisielem zalewamy śliwki, mieszamy aby dokładnie je obkleił i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Kiedy będą miały temperaturę pokojową, łączymy je jednocześnie w misce i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników (około 30 sekund). 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelewamy do niej masę serową a na wierzchu układamy śliwki.

Sernik pieczemy ok 75 minut. Jeśli śliwki zaczną się przypiekać, przykrywamy sernik papierem. (U mnie nie było takiej potrzeby, piekłam go na najniższej półce).

Sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie na całą noc wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 16 września 2013
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (26)
Małgorzata
Małgorzata
14.09.2018 22:02 odpowiedz
Pani Kasiu, czy zamiast śmietany sprawdzi się gęsty jogurt grecki? Czy lepiej nie ryzykować..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.09.2018 09:38 odpowiedz
Myślę, że by się sprawdził. Chociaż śmietana nada fajniejszej konsystencji :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2014 13:43 odpowiedz
Myślę, że 1,5.
magda-mazek
22.08.2014 13:39 odpowiedz
blaszkę 24x39 to lepiej zwiększyć składniki o 1.5 czy 2 razy?
BernadkaeL
BernadkaeL
23.12.2013 22:49 odpowiedz
nie ma szans na wstawienie do lodówki :) w momencie otwarcia piekarnika znika na gorąco. Przepyszny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2013 19:21 odpowiedz
Mogą być i myślę, że nie ma potrzeby rozmrażania ich :)
Gość
Gość
17.12.2013 18:58 odpowiedz
Kasiu, smaczki ciążowe mam :) Napisz błagam czy mogą być mrożone śliwki? A jeśli tak, to na pewno muszę je wcześniej rozmrozić? dziękuję pozdrawiam, Magda
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 10:03 odpowiedz
Kasiu nie piekłam jeszcze nigdy sernika bez spodu ... jakoś się boję ... ale pewnie za jakiś czas do niego dojrzeję:). Ślwiki wydają mi się doskonałym dodatkiem do sernika:)
magda-mazek
30.09.2013 11:14 odpowiedz
zrobiłam -PYCHAAAAAAAA
Justyna Joanna
Justyna Joanna
27.09.2013 14:00 odpowiedz
Wczoraj w kuchni pachniało pięknie, sernik bardzo dobry - myślę, że z serii tych co zawsze wychodzą. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.09.2013 09:19 odpowiedz
Myślę, że może byc większa blacha, tylko sernik będzie niższy. Można dodać dodatkowe 200 g gęstej, kwaśnej śmietany i 2 jajka.
Ja zawsze piekę na najniższej półce i zawsze na opcji góra + dół. Nie korzystam z termoobiegu.
Ewela
Ewela
27.09.2013 08:48 odpowiedz
Mam zamiar dzisiaj zrobic ten sernik zeby byl na jutro, ale mam pytanie , a wlasciwie 2. Mam blache 25x30 czy moge w takiej zrobic nigdzie nie moge dostac 25x25, a drugie jesli pieklas na najnizszej polce w piekarniku to byl on nastawiony na grzanie tylko od gory?
magda-mazek
24.09.2013 13:26 odpowiedz
tak tylko zapytałam bo nigdy tak szybko sernika nie robiłam.:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.09.2013 10:29 odpowiedz
Wszystkie składniki jednocześnie. Dlaczego śmietana miała by iść na koniec?
magda-mazek
24.09.2013 10:27 odpowiedz
wszystkie składniki wrzucamy do miski i tylko łączymy? czy śmietanę dajemy pod koniec
Pola
Pola
22.09.2013 14:06 odpowiedz
Ojej ja staralam sie robic wedlug przepisumi opadl:(((( jak zawsze;(
lucynella
16.09.2013 23:29 odpowiedz
sernik pierwsza klasa :)
Agnieszka, Słodkie i Słone
16.09.2013 21:58 odpowiedz
oj, aż mi ślinka cieknie jak widzę takie serniczki
j_o
j_o
16.09.2013 19:25 odpowiedz
pyszny wrzesień:)
majanaboxing
16.09.2013 17:24 odpowiedz
Smakowity serniczek. Robiłam ze śliwkami też, bardzo dobre połączenie. :)
Pozdrowienia
gin86
16.09.2013 16:39 odpowiedz
Ja wrzesień trochę mniej (w tym roku jest wyjątkowo deszczowy), za to sernik ze śliwkami jak najbardziej :)
mnemonique
16.09.2013 14:35 odpowiedz
ja też kocham wrzesień, i faktycznie - wtedy zaczynają jeszcze bardziej smakować te wszystkie pyszne rzeczy. A śliwki po prostu w każdym cieście są fenomenalne, w serniku jeszcze nie próbowałam, ale chętnie zrobię to po raz pierwszy.
Pozdrawiam
Monika
magda-mazek
16.09.2013 14:22 odpowiedz
w tym tygodniu na pewno go zrobię :)
Gość
Gość
16.09.2013 10:57 odpowiedz
Ja też lubię wrzesień, ale ten słoneczny, przenikający zapachami, a nie mokry i zimny :)
mikimama
16.09.2013 08:13 odpowiedz
Jaki aksamitny!
Inspirowane Smakiem
16.09.2013 06:15 odpowiedz
Taki opis jesieni powoduje, że nawet ja się uśmiecham. :) A sernik, że uśmiecham się jeszcze bardziej! :)