
Witajcie w Nowym Roku :)
Mam nadzieję, że Święta były dla Was spokojnym, wolnym od trosk i pełnym radości czasem, który każdy z Was miał możliwość spędzić ze swoimi bliskimi.
Mam też nadzieję, że na liście Waszych noworocznych postanowień nie znalazła się dieta, ponieważ moja lista mówi, że to będzie baaardzo słodki rok :)
I już na początek mam dla Was przepis na idealnie kremowy sernik z solonym karmelem i karmelizowanym popcornem, którym my świętowaliśmy nadejście Nowego Roku.
Brak spodu sprawa, że sernik jest delikatny i nic nie zakłóca tej kremowej konsystencji, jeśli jednak macie ochotę możecie przygotować cienki spód z około 180 g zmielonych herbatników, łyżeczki cukru pudru i 90 g stopionego masła.
Masa serowa:
(wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki godzinę przed przygotowaniem)
* 1 kg gęstego twarogu sernikowego w wiaderku
* 250 g mascarpone
* 200 ml śmietanki 36%
* 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%
* 6 dużych jajek
* 1 i 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki cukru wanilinowego
* 2 łyżki mąki pszennej
Karmel:
* 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki wody
* 1/2 szklanki śmietanki 36%
* 70 g masła
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli (użyłam drobnej himalajskiej)
Dodatkowo:
* popcorn w karmelu
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (raczej nie dłużej niż 30 sekund).
Spód tortownicy wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia w taki sposób, by jego boki wystawały poza obręcz. Dzięki temu uzyskamy szczelność, której czasem brakuje wielokrotnie używanym tortownicom.
Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około pół godziny. Następnie studzimy go do temperatury pokojowej. W czasie, kiedy studzi się sernik przygotowujemy sos karmelowy.
W garnku z grubym dnem łączymy wodę z cukrem i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć.
Do gotującego się syropu dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i całość gotujemy do chwili, aż masa nabierze bursztynowego koloru. (W trakcie gotowania masę należy od czasu do czasu zamieszać, a od momentu jak zacznie gęstnieć i powoli nabierać kolory cały czas mieszać energicznie trzepaczką.)
Do odpowiednio przygotowanej masy, cały czas energicznie mieszając, wlewamy kremówkę i dodajemy sól. Po około 10 sekundach sos zdejmujemy z palnika i przelewamy do szklanej miseczki.
Sos karmelowy odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. (Ja wystawiłam go na balkon, na temperaturę około 2-3 stopni na 45 minut i po tym czasie miał idealną konsystencję.)
Sos karmelowy rozprowadzamy na schłodzonym serniku, a boki dekorujemy popcornem.
Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by mieć pewność, że sos nabierze właściwej konsystencji.
Smacznego :)
Opublikowano: 3 stycznia 2018
Kategoria:
Pieczone
1. Ja nie robię sama karmelizowanego popcornu, więc nie posłużę sprawdzonym przepisem.
2. Zmielone herbatniki (ja miksuję je na mąkę malakserem) łączę ze stopionym masłem, dokładnie mieszam i taką masą wykładam spód formy dociskając do dna. Należy jednak pamiętać, że forma musi być wyłożona papierem do pieczenia.
3. Polecam twaróg z wiaderka, na przykład Pilos, Hej lub Piątnica.
2. Jak dokładnie spod przygotowac?
3. No i...) czy ser z wiaderka...cy taki twaróg do mielenia?..dla pewnosci
Iza - 24 cm