5

Sernik z owocami jagodowymi i owocową pianką



Mój nowy, ulubiony sernik! 
I jeden z najpiękniejszych (zapewne przez ten uroczy róż ;) ) jakie do tej pory upiekłam. 

Idealnie kremowy, z zanurzonymi w masie serowej owocami i lekką, owocową pianką. 

W składnikach sugeruję owoce mrożone (co jest oczywiste z uwagi na aktualną porę roku), ale latem jak najbardziej możecie użyć owoców świeżych, bez wcześniejszego zamrażania ich.
Możecie też dostosować je do swoich preferencji smakowych, ale mieszanka owoców jagodowych jest moim zdaniem strzałem w dziesiątkę. 

 


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:
  • 180 g herbatników
  • 80 g masła

Masa serowa:
  • 800 g gęstego twarogu sernikowego
  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 300-350 g zamrożonych owoców jagodowych (u mnie mieszanka malin, jeżyn, porzeczek, jagód i truskawek)

Pianka owocowa:
  • 1 śmietana Śnieżka (w proszku)
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 150 ml wrzątku
  • 300-350 g mrożonych owoców jagodowych

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Herbatniki miksujemy w malakserze na mąkę, a następnie - cały czas miksując na wysokich obrotach, dodajemy stopione masło. 
Masę herbatnikową przekładamy do formy i dociskamy ją do dna. 
Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut by masa  zastygła. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30-45 sekund).
Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wierzch posypujemy owocami. 
(Jeśli używacie owoców mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. W sezonie możecie użyć świeżych, niemrożonych owoców.)

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 75 minut. 
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 


Galaretkę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Owoce (rozmrożone) miksujemy blenderem na gładki mus, a następnie przecieramy go przez sitko, by pozbyć się pestek. 
Mus dodajemy do przestudzonej galaretki. 

Mleko przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy Śnieżkę. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do zgęstnienia. 
Do ubitej Śnieżki dodajemy galaretkę i miksujemy jeszcze chwilę - tylko do połączenia się składników. 
Tak powstałą piankę przelewamy na schłodzony sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, na co najmniej 2-3 godziny. 

Smacznego! 

Opublikowano: 13 marca 2020
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
madalenia
madalenia
13.03.2020 11:44 odpowiedz
W przepisie na piankę jest mleko a w opisie wykonania już śmietanka. Gdzie jest błąd ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2020 15:44 odpowiedz
Śmietanka, znaczy Śnieżka :)
Ale już poprawiłam, żeby nie było wątpliwości. 
nikajaz
nikajaz
13.03.2020 09:36 odpowiedz
Czy śnieżkę i mleko, mogę zastąpić 200 ml śmietanki 30%
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2020 18:49 odpowiedz
Oczywiście. Ale zwiększyłabym ilość do 300 ml, ponieważ podczas ubijania Śnieżka znacznie zwiększa objętość. 
I pianka ze śmietanki nie będzie aż tak lekka :)
Wypieki Beaty
13.03.2020 09:20 odpowiedz
Cudowny, zapisuję do wypróbowania :)