31

Sernik z musem z kiwi




Ciasto które Wam dziś prezentuję powstało nie tylko bardzo spontanicznie, ale też przy Waszej pomocy :)

Wszystko zaczęło się od nadprogramowego, cienkiego biszkoptu, który w zasadzie był produktem ubocznym przy produkcji innego ciasta. Szkoda mi było wyrzucić ciasto, które nie zmieściło się już do tortownicy, więc upiekłam je w prostokątnej blaszce z nadzieją, że z czasem pojawi się na nie jakiś pomysł. 

Kiedy jednak żaden konkretny pomysł nie przyszedł mi do głowy, postanowiłam zapytać Was na Fanpage'u jakie ciasto chcielibyście zobaczyć na blogu. Znaczna większość opowiedziała się za lekkim, wiosennym ciastem z owocami i galaretką. I tym sposobem narodził się pomysł na warstwowy sernik z musem z kiwi. 

Połączenie to okazało się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest delikatne, orzeźwiające, pięknie pachnie i ma optymistyczny, wiosenny kolor. 

Niewiele powstało do tej pory ciast w skład których wchodzi kiwi, więc mam nadzieję, że skusicie się na nie i będzie to dla Was ciekawe doznanie smakowe :)



Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm (wymiary góry blaszki a nie spodu, który jest troszkę mniejszy)

Biszkopt:

* 3 duże jajka

* 80 g mąki pszennej tortowej

* 70 g cukru

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa: 

* 700 g twarogu sernikowego z wiaderka (2x350 g)

* 400 ml kremówki (2x200 ml)

* 2 kopiaste łyżki cukru pudru

* 2 galaretki o smaku kiwi

* 400 ml wrzątku (2x200 ml)

Mus z kiwi:

* 10 dużych, miękkich, mocno dojrzałych kiwi

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki o smaku kiwi

* 350 ml wrzątku

Do dekoracji:

* bita śmietana

* plasterki kiwi

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko co chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.  

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna).  

200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund). 

Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki. 

W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi. 

Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową. 

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje. 

Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Po porcjowaniu na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę bitej śmietany i plasterek kiwi. 

Smacznego :)

* Jeśli uda Wam się kupić galaretkę która w swoim składzie ma roślinny zamiennik żelatyny, nie musicie obgotowywać kiwi, tylko zmiksujcie je surowe. Jeśli używacie klasycznej galaretki, pamiętajcie że kiwi zawiera enzym, rozkładający białko zwierzęce (czyli to, które znajduje się w żelatynie), przez co galaretka połączona z surowym kiwi nie zetnie się. 




Opublikowano: 5 marca 2015
Kategoria: Z owocami, Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Basia
Basia
12.08.2019 13:39 odpowiedz
W przepisie zostały podane 4 galaretki a użyte 3 :) czy do sera idą 2 szt?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 14:47 odpowiedz
Tak, tak - do masy serowej idą 2 galaretki - tak jak podane w składnikach :)
Daga2019
Daga2019
28.05.2019 08:51 odpowiedz
Ja zrobiłam sernik z kiwi wczoraj.
Nie wiem czemu ale ser wyszedł mi zielony nie biały może powinnam użyć klasycznej galaretki zamiast z kiwi.
I oczywiście wygląda pięknie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2019 10:57 odpowiedz
U mnie też wyszedł zielonkawy (co delikatnie widać na zdjęciu), ale użycie galaretki o smaku kiwi jest tu kluczowe :) 

Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2017 21:47 odpowiedz
Już nie pamiętam, ale każda się nada, ponieważ podgrzane owoce tracą odpowiedzialny za rozrzedzanie galaretki składnik :)
tymonklara
25.03.2017 16:16 odpowiedz
Kasiu, a jakiej Ty dokładnie galaretki użyłas do tego ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2016 17:45 odpowiedz
To kwestia rozprowadzenia masy serowej kiedy jest jeszcze płynna.
Lilka
Lilka
25.03.2016 16:49 odpowiedz
Witam
Robie juz drugi raz sernik miętowy pierwszy z mężem zjedliśmy w ciągu jednego dnia
Dziś zrobiłam drugi na jutro dla gości
Zamiast bitej śmietany używam masy smietanowej z dodatkiem barwnika niebieskiego i czerwonego kolorowo bo to Wielkanoc :-)
Jak ty to robisz że wierzch serników masz taki idealny kradzieżą jakis papier na wierzch?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2016 07:27 odpowiedz
Nie polecam, ponieważ konsystencja takiego sera jest zupełnie inna. Ogólnie uważam, że zwykły twaróg nie nadaje się do serników na zimno.
ania25
ania25
02.03.2016 17:02 odpowiedz
piekny placek:) mam pytanie czy zamiast sera twarogowego z wiaderka mozna uzyc zwykly biały swojski twarog?? zalezy mi bo mam swoj ser i nie wiem czy moj wyjdzie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2016 11:00 odpowiedz
Taki jak podany w przepisie - 25x30 cm.
Megi
Megi
21.02.2016 11:57 odpowiedz
Jaki rozmiar blaszki będzie najlepszy do biszkoptu??
gin86
14.03.2015 18:28 odpowiedz
Bardzo lubię kiwi, a tak rzadko używam go w deserach... Zmotywowałaś mnie :)
agattekh
09.03.2015 09:44 odpowiedz
Ciasto wygląda przepięknie :-)
jolantaszyndlarewicz
07.03.2015 07:19 odpowiedz
Przepięknie wygląda ta zieleń wśród bieli:).
Agnieszka, Dom na obcasach
06.03.2015 00:49 odpowiedz
Przeuroczy sernik! Oj zjadłoby się taki :)
kabamaiga
05.03.2015 20:51 odpowiedz
Kaśka dawaj ten filmik. Nie odpuszczę.
Nie wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że kiwi powoduje, że galaretka się nie ścina.
Nemi
05.03.2015 19:57 odpowiedz
I znów się powtórzę, ale u Ciebie Kasiu nie można napisać inaczej niż: rewelacyjne ciasto!!:)
piegusek1976
piegusek1976
05.03.2015 19:56 odpowiedz
to ciasto na pewno będzie mi smakować:)
whipped cream
05.03.2015 19:20 odpowiedz
O matko... ten sernik jest tak idealny, że wygląda jakby był wystawą cukierni albo zrobiony z plastyku! Gratuluję!
istria
istria
05.03.2015 15:47 odpowiedz
A mnie zawsze zastanawia, jak Ty to robisz, że Twoje kawałki ciasta są tak równo ukrojone?! ;)
Gość
Gość
05.03.2015 14:27 odpowiedz
Czym Pani tak ladnie kroi ciasta?! Laserem?! Rety!
Dorota
Dorota
05.03.2015 13:45 odpowiedz
Kasiu, jestem zakochana w Twoim blogu :) Świetna praca, każda potrawa według Twojego przepisu wychodzi, co jest naprawdę ważne, gdyż potrafię zepsuć w kuchni dosłownie wszystko..... :))
P.S. Zastanawiam się co zrobić dla rodziców chłopaka - czekoladowe muffinki z nutellą i truskawkami czy muffinki z jabłkami, jak myślisz? :)
pozdrawiam serdecznie :))
Gość
Gość
05.03.2015 11:34 odpowiedz
heh ;-)wygląda jak pomalowany odlew gipsowy - taki równiutki ;-)
Konczi i Szpileczka
05.03.2015 10:58 odpowiedz
Wygląda idealnie!
wedelka
05.03.2015 10:26 odpowiedz
Cudowne :)
Zośma
Zośma
05.03.2015 10:23 odpowiedz
A mnie nurtuje jedno pytanie - czy po zmiksowaniu musu blenderem, nie stał się on gorzkawy? Bo z tego, co widzę, to kiwi zostało użyte z nasionami, a z doświadczenia wiem, że zmiksowane nasionka dają gorzki posmak.
trisch
trisch
05.03.2015 10:20 odpowiedz
Kasiula suuuper!!!!
Az wiosne czuc za oknem!!!!! Perfekt.
Kasia R
05.03.2015 10:09 odpowiedz
Perfekcyjnie Ci wyszło :)
kasia.koczwara
05.03.2015 09:13 odpowiedz
Slicznie wiosenne...
:)
majazteca
05.03.2015 08:46 odpowiedz
Wow! Swietne ciasto, takie wiosenne. I jak rowniutko ukrojone...jak Ty to robisz Kasiu? :)