19

Sernik z musem pomarańczowym




Jak pięknie zaczynać tydzień ze świadomością, że potrwa tylko 3 dni :) 

A później tylko lenistwo, lenistwo i jeszcze raz lenistwo.

Wreszcie!

Jeśli i u Was zapowiada się długi, leniwy weekend, polecam Wam go sobie umilić czymś pysznym, na przykład sernikiem z musem pomarańczowym.

Sernik jest przepyszny, a mus lekki i bardzo aromatyczny. 

Nie wątpię, że jest wśród Was wielu fanów serników, więc mam nadzieję, że ten wyjątkowo przypadnie Wam do gustu :) 

Spód:

* 180 g zmielonych herbatników

* 85 g stopionego i przestudzonego masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 900 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 1 1/2 szklanki cukru

* 1 budyń śmietankowy

* 5 jajek

* 1 płaska łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Mus pomarańczowy:

* 400 ml kremówki 

* 150 g mascarpone

* 200 ml soku pomarańczowego

* 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau

* 3 łyżki cukru pudru

* 3,5 łyżeczki żelatyny

* 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

* 100 ml wrzątku

Herbatniki łączymy z cukrem pudrem i masłem. Dokładnie mieszamy i tak powstałą masą wykładamy wcześniej wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasteczka mocno dociskamy do spodu i tortownicę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na średniej prędkości obrotach do chwili połączenia się składników, ale nie dłużej niż minutę. 

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy kolejne 100 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy całą noc.

(Nie przejmujcie się tym, że sernik mocno wyrośnie. W trakcie studzenia opadnie i powstanie miejsce na mus.)

Na drugi dzień przygotowujemy mus.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i ponownie mieszamy. Sok łączymy z likierem i aromatem i dodajemy do nich żelatynę.

Śmietankę łączymy z mascarpone i cukrem i miksujemy do chwili, aż powstanie gęstą, puszysta masa (gęściejsza niż bita śmietana). Do śmietany dodajemy sok z żelatyna i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Tak przygotowany mus przelewamy na schłodzony sernik i wyrównujemy wierzch. 

Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin by mus stężał.

Sernik najlepiej kroić zanurzonym we wrzątku nożem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 28 kwietnia 2014
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Monika
Monika
21.12.2018 23:34 odpowiedz
Czy śmietanka w musie nie wymaga ubijania? Czy można byłoby ją ubić i dopiero wtedy połączyć z mascarpone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2018 09:45 odpowiedz
Nie, nie należy jej wcześniej ubijać. Łączymy płynną kremówkę z mascarpone i powstanie z nich masa. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2018 15:35 odpowiedz
Jeśli chodzi o masę serową, to tak jak w przepisie - 1,5 szklanki.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Gosc
Gosc
11.08.2018 10:18 odpowiedz
Nie do końca wiem ile ma być tego cukru?
igoroooo
igoroooo
19.11.2014 09:32 odpowiedz
Bardzo fajny ten sernik :]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2014 22:59 odpowiedz
Tak, 100 minut, ale proszę zwrócić uwagę na bardzo niską temperaturę.
Gość
Gość
22.09.2014 16:53 odpowiedz
Witam, czy to nie pomyłka że piecze sie aż 100 minut???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2014 09:32 odpowiedz
Tak, zgadza się :)
Kachna
Kachna
08.05.2014 09:25 odpowiedz
Chciałam się upewnić że na 125 stopniach piekę 100 minut? Bardzo smakowity przepis chętnie spróbuję.
jolantaszyndlarewicz
06.05.2014 20:46 odpowiedz
Fantastycznie musi smakowac taki sernik..... idealny jak zawsze Kasiu:)
majanaboxing
30.04.2014 23:00 odpowiedz
Piękny serniczek Kasiu! Cudownie wygląda. :)
Agata
29.04.2014 10:48 odpowiedz
Jeju jaki piękny sernik, jaki doskonały a jakie zdjęcie piękne az trudno w to uwierzyć, że ciasto może wyjść takie idealne, nie no, zabieram przepis!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2014 07:22 odpowiedz
Ewela - tak, możesz dodać więcej soku.
agson_1
28.04.2014 23:41 odpowiedz
Te równe warstwy! Coś niesamowitego!
ewela
ewela
28.04.2014 14:35 odpowiedz
Kasiu a co zamiast likieru w wersji dla dzieci? Dodać więcej soku?
gin86
28.04.2014 10:43 odpowiedz
Jaki leciutki :)
Kasia - Ulubione Przepisy
28.04.2014 10:17 odpowiedz
Wygląda przepięknie...a jak równiutko ukrojony - chyba od linijki ;))) Pozdrawiam
smakowekubki
28.04.2014 09:16 odpowiedz
Zastanawiałam się jaki sernik zrobić na długi weekened. Bez zastanowienia "kupuję" przepis, pięknie i smacznie.
mikimama
28.04.2014 08:27 odpowiedz
Też się już doczekać nie mogę :)

Uroczy sernik Kasiu!