4

Sernik z musem pistacjowym




Dziś mam dla Was przepis na kremowy sernik z musem pistacjowym, bitą śmietaną i siekanymi, surowymi pistacjami. 

Jeśli zdecydujecie się go przygotować, prawdopodobnie dla większości z Was będzie to najdroższy sernik jaki do tej pory upiekliście, ponieważ koszt jego składników to ok. 100 zł.

Większość tej kwoty stanowi cena kremu pistacjowego oraz surowych, niesolonych pistacji, które zostały użyte do dekoracji. 
(Oba te składniki znajdziecie na Allegro - stacjonarnie będzie dość ciężko je znaleźć.)

Czy warto? 
Jeśli jesteście fanami pistacji, to odpowiedź jest oczywista. 
Jeśli szukacie wyjątkowego, jednocześnie eleganckiego i ekskluzywnego wypieku - również. 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM 

SPÓD
  • 200 g ciasteczek zbożowych 
  • 1 pełna łyżeczka cukru pudru 
  • 80 g masła 

MASA SEROWA (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
  • 250 g mascarpone 
  • 250 g twarogu sernikowego 
  • 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 125 g słodkiej śmietanki 36%
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 1 łyżka mąki pszennej (z lekką górką)

MUS PISTACJOWY 
  • 300 g kremu pistacjowego (słodzonego, o zawartości pistacji co najmniej 60%)
  • 350 g śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny 
  • 100 ml wrzątku 

DO DEKORACJI 
  • bita śmietana 
  • ok. 30-40 g posiekanych, surowych pistacji 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie tortownicę stawiamy na większym od średnicy tortownicy kawałku folii aluminiowej i podwijamy ją w taki sposób, bo folia przylegała do boków tortownicy. 
Zapobiegnie to, w przypadku nieszczelnej tortownicy, przedostaniu się pary do ciastek. 

Ciasteczka umieszczamy w malakserze razem z cukrem pudrem i miksujemy. 
Następnie, cały czas miksując wlewamy stopione i przestudzone masło. 
Masę ciasteczkową (dość mocno dociskając, wykładamy spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, a na jego spodzie umieszczamy płaskie naczynie żaroodporne, do którego wlewamy ok. 300 ml wrzątku. 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. 
Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 90-100 minut. 
Po upieczeniu sernik powinien pozostać biały, ale masa powinna być ścięta. 
Sernik studzimy przez 2 godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie (do gorącej żelatyny), porcjami, dodajemy krem pistacjowy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dość często mieszając odstawiamy do wystudzenia. 
Mascarpone miksujemy krótko z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę. Miksujemy do chwili powstania kremu, a następnie, cały czas miksując wlewamy masę pistacjową. 
Mus od razu przekładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Przd podaniem wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami. 

Smacznego :) 

Opublikowano: 15 stycznia 2021
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Ewa
Ewa
15.01.2021 13:21 odpowiedz
Pani Kasiu, a ktorego konkretnie kremu pistacjowego Pani użyła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2021 14:30 odpowiedz
Proszę szukac na Allegro - KREM PISTACJOWY SŁODKI SYCYLIA, BONSICILIA
Aga
Aga
15.01.2021 11:58 odpowiedz
Kasiu-gdzie mogę kupić i jak się nazywa ten krem pismo??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2021 14:30 odpowiedz
Proszę szukac na Allegro - KREM PISTACJOWY SŁODKI SYCYLIA, BONSICILIA