44

Sernik z masłem orzechowym, masą krówkową i orzeszkami ziemnymi + Film




Pięknie nam się wiosna zaczęła :) W Krakowie cudne słońce i ponad dwadzieścia kresek w słońcu które dodają niezły zastrzyk energii. Myślami jestem już weekendowa :)

Dzisiaj chciałabym pokazać Wami przepis na pyszny, idealnie kremowy sernik z masłem orzechowym, białą czekoladą i mlekiem w proszku, udekorowany masą krówkową i orzeszkami ziemnymi. 

Wiem, że do najmniej kalorycznych wypieków nie należy, ale proponuję go Wam jako odświętny sernik wielkanocny. Jestem pewna, że Waszym świątecznym gościom przypadnie do gustu :)

Składniki na spód:

* 160 g herbatników

* 80 g stopionego i przestudzonego masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)

* 1 szklanka cukru pudru

* 5 jajek

* 1 szklanka śmietany kremówki

* 200 g białej czekolady

* 3 pełne łyżki masła orzechowego

* 3 łyżki mleka w proszku

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

* 1/2 puszki masy krówkowej / kajmaku 

* niesolone orzeszki ziemne

Herbatniki mielimy na mąkę, łączymy z cukrem pudrem i masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm i dociskamy ją do spodu. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Połamaną czekoladę łączymy w misce ze śmietanką i podgrzewamy je w kąpieli wodnej do chwili połączenia się składników od czasu do czasu mieszając. Następnie masę studzimy.

W misce umieszczamy jednocześnie wszystkie składniki masy serowej (w tym przestudzoną czekoladę) i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników, nie dłużej niż minutę. Tak przygotowaną masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. 

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 70 minut. Sernik wyjmujemy nawet jeśli wydaje się nam, że nie jest jeszcze do końca upieczony - środek stężeje podczas studzenia.

Na przestudzonym serniku rozsmarowujemy masę krówkową, a boki posypujemy orzeszkami. 

Smacznego :)