0

Sernik z malinami na cieście cytrynowym




Choć w kalendarzu środek zimy, jak co roku, po okresie Świąt i Nowego Roku zaczynam tęsknić za typowo letnimi smakami. 
I dzisiejsza propozycja jest odpowiedzią na moją ogromną ochotę na ciasto z malinami. 

Zanurzyłam w kremowej masie serowej, dodałam (obłędne!) ciasto cytrynowe i lekki, cytrynowy mus z białą czekoladą. 
(Jeśli jeszcze nie zauważyliście, to owszem - jestem totalnie uzależniona od serników. To już drugi tego typu wypiek w tym trwającym zaledwie tydzień roku ;) )

Do musu dodałam ekstrakt cytrynowy, ale jeśli macie ochotę możecie przygotować lemon curd i dodać około 3 łyżki.
Przepis na lemon curd znajdziecie TUTAJ 

Aktualnie sklepy oferują nam całoroczny dostęp do świeżych malin, więc możecie przygotować go o każdej porze roku. 

I chociaż maliny wydają mi się tu najsłuszniejszym wyborem, już nie mogę doczekać się wersji z jeżynami. 

 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 23 CM 

CIASTO 
  • 160 g cytryny (skórka + miąższ)
  • 1 duże jajko 
  • 100 ml oleju 
  • 100 g cukru 
  • 125 g mąki tortowej 
  • 50 g mielonych, blanszowanych migdałów 
  • 15 g proszku do pieczenia 

MASA SEROWA 
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka 
  • 250 g mascarpone 
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 

MUS CYTRYNOWY 
  • 500 ml śmietanki 36% (350ml + 150ml) 
  • 150 g białej czekolady 
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego (użyłam Cytryny Sycylijskiej dr. Oetker)
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 70 ml wrzątku 

DODATKOWO 
  • 250 g świeżych malin 


PRZYGOTOWANIE 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki delikatnie smarujemy masłem. 

Sparzoną cytrynę kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z olejem oraz jajkiem i blendujemy do chwili powstania gładkiego puree, które przelewamy do misy miksera. 
Do puree dodajemy cukier i miksujemy przez około 5 minut. 
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. 
Pieczemy 35 min. 
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia (możecie przygotować je dzień wcześniej). 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia (ok. 30 sekund). 

Na wystudzone ciasto nakładamy ok. 1/4 masy serowej i układamy na niej maliny. 
Delikatnie przelewamy do tortownicy resztę ciasta i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. 
Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i dopiekamy ok. 80 minut. 

Po upieczeniu sernik studzimy przez co najmniej 2 godziny w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. 

Na drugi dzień sernik wyjmujemy z tortownicy, umieszczamy na desce lub paterze i zakładamy na niego rant cukierniczy o wysokości co najmniej 12 cm. 

150 ml kremówki podgrzewamy do chwili aż zacznie parować i zalewamy nią bardzo drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści, a następnie dodajemy aromat cytrynowy i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Od czasu do czasu mieszając odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Pozostałą śmietankę (350ml) ubijamy z cukrem pudrem i cały czas miksując wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Kiedy tylko składniki się połączą mus od razu przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. 

Przed podaniem sernik można udekorować świeżymi malinami. 


Smacznego! 

Opublikowano: 7 stycznia 2021
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.