10

Sernik z jabłkami




Dziś zapraszam Was na sernik z ziarnami wanilii i lepkimi jabłkami w słodko cynamonowej otoczce. Ani pracochłonny, ani skomplikowany, a pyszny. Kremowy, delikatny i pachnący. Taki trochę babciny, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu. 

Może nie nazbyt urodziwy, ale prawdziwy. Z mielonego w domu, najtłuściejszego jaki mogłam znaleźć twarogu. Z dodatkiem mascarpone i kremówki oraz z cienkimi warstwami powstałej z wkradającego się w ser soku z jabłek galaretki.

Wart zarwania nocy i wpatrywania się w piekarnik do 1:45. 

Cudowny. Absolutnie cudowny.

Tylko czy ja potrafię być obiektywna? Przecież ja kocham serniki.

      

Spód:

* 200 g herbatników pełnoziarnistych

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 80 g masła

Masa serowa:

* 650 g tłustego twarogu*

* 250 g mascarpone

* 150 ml kremówki

* 3/4 szklanki cukru

* 4 jajka

* ziarna z 1 dużej laski wanilii (polecam nawet użycie 2 lasek)

Warstwa jabłkowa:

* 3 jabłka

* 1/4 szklanki cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasteczka (najlepiej przy pomocy blendera) rozdrabniamy na mąkę a następnie dodajemy do nich cukier oraz stopione masło i dokładnie mieszamy. 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego przygotowaną z ciastek masę i dociskamy ją do dna. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut aby spód stwardniał. 

Dwukrotnie zmielony (lub zblendowany ze śmietanką) twaróg łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy do chwili połączenia się składników (ale nie dłużej niż minutę). Gotową masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. 

W czasie kiedy piecze się sernik obieramy jabłka i kroimy je w plasterki. Cukier łączymy z mąką i cynamonem i posypujemy nimi jabłka. Dokładnie mieszamy. 

Po 40 minutach pieczenia sernik wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim przygotowane wcześniej jabłka. Tortownicę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik przykrywamy deską lub pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Przykrycie sprawi, że jabłka zrobią się przyjemnie wilgotne). 

Schłodzony sernik wstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki by nabrał właściwej konsystencji. 

Smacznego :)

* Nie polecam używania do tego sernika twarogu z wiaderka, ponieważ zazwyczaj jest on znacznie rzadszy niż klasyczny twaróg, a co za tym idzie po 40 minutach pieczenia nie będzie na tyle sztywny, by udźwignąć ciężar jabłek i zapadną się do środka. 


Opublikowano: 26 lutego 2015
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Basia
Basia
07.12.2017 20:55 odpowiedz
Ten sernik od zeszłego roku króluje na moim stole jest rewelacyjny
redsnove
13.05.2015 10:55 odpowiedz
Byl nieziemski. Dalam 2 laski wanilii, nastepnym razem dam 3.
Lena
02.03.2015 15:43 odpowiedz
Super pomysł na połączenie sernika i owoców!Pycha:)
jolantaszyndlarewicz
27.02.2015 15:17 odpowiedz
Kasiu, a ja powiedziałabym, że bardzo urodziwy ... wspaniały:)
Nemi
26.02.2015 16:57 odpowiedz
Kasiu nikt przy sernikach nie może być obiektywny:) porywam kawałek!
Klaudia
Klaudia
26.02.2015 14:43 odpowiedz
Wygląda przepysznie :) Obawiam się tylko tego spodu ciasteczkowego.. już parę razy wyciekło mi masło przez nieszczelną tortownicę..
mopswkuchni
26.02.2015 13:29 odpowiedz
Po prostu cudeńko, nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na pomysł zrobienia sernika z jabłkami. To połączenie musi być pyszne.
ilovebakepl
26.02.2015 11:08 odpowiedz
Ja bym dodała jeszcze do takiego kawałka łyżkę sosu karmelowego :) Pozdrawiam
wedelka
26.02.2015 11:00 odpowiedz
Cudowny :) Ciekawi mnie to połączenie jabłek i sera.
majanaboxing
26.02.2015 08:32 odpowiedz
Piękny serniczek.
Kocham serniki, piekłam kiedyś z jabłkami,ale chętnie wypróbuję Twój.
Pozdrawiam :)