6

Sernik z brzoskwiniami i musem ajerkoniakowym



 
Oto pierwsza z wielkanocnych propozycji sernikowych. 

Idealnie kremowy, z dodatkiem połówek brzoskwiń i pysznym, delikatnym musem ajerkoniakowym. 
Czy można sobie wyobrazić lepsze, świąteczne połączenie?
Nie sądzę ;) 
 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:
  • 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 250 ml cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 1 budyń waniliowy
(ser, jajka oraz śmietana powinny mieć temperaturę pokojową)

Mus ajerkoniakowy:
  • 300 ml kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 większe łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:
  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 800g z zalewą)

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki łączymy z cukrem pudrem i rozkruszamy malakserem na mąkę. Cały czas miksując wlewamy stopione i przestudzone masło. 
Masę ciasteczkową wykładamy równomiernie na spodzie tortownicy i dociskamy ją do dna. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy jednocześnie w misce i miksujemy na średniej prędkości przez około 30 sekund. 

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarowujemy około 3 łyżki masy serowej i układamy na niej odsączone z zalewy i wysuszone ręcznikiem papierowym brzoskwinie. 
Resztę masy serowej przelewamy delikatnie do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut. 
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90-100 minut (środek sernika powinien nadal wyglądać na półpłynny, ale przy dotknięciu wierzchu sernika masa serowa powinna być sucha i nie zostawać na palcu). 

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy go i pozostawiamy w nim sernik na kolejną godzinę. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy go do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc. (W czasie studzenia sernik opadnie i zrobi miejsce na mus.)

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i lekko przestudzoną łączymy z ajerkoniakiem.
Kremówkę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy do zgęstnienia (uważajcie - zbyt długo ubijana masa zwarzy się).
Na koniec wlewamy ajerkoniak z żelatyną i miksujemy krótko, tylko do połączenia. 

Mus przekładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego!

Opublikowano: 27 marca 2019
Kategoria: Wielkanoc, Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Magdapat
Magdapat
12.04.2019 20:44 odpowiedz
Mam pytanie co do cukru dlaczego w ml i jak ustawić piekarnik na jakiej funkcji
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2019 21:51 odpowiedz
Piekarnik na opcji góra + dół. 

A co jest niejasne w 250 ml cukru? 
Bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem wątpliwość. 
Gosia
Gosia
28.03.2019 18:45 odpowiedz
Wielkanocny must have ☺
Wypieki Beaty
28.03.2019 08:40 odpowiedz
Bosko wygląda :)
Marcepanowa kuchnia
27.03.2019 22:19 odpowiedz
Piękny sernik !
Ewa
Ewa
27.03.2019 15:19 odpowiedz
Pyszna propozycja :)