61

Sernik Twix


Przyznam Wam szczerze, że ten sernik miał być jedną z propozycji na świąteczne wypieki, ale nie byłam w stanie sie powstrzymać i nie przygotować go wcześniej. A już po pierwszym kęsie wiedziałam, ze muszę Wam go pokazać jak najszybciej. 

Dlaczego?

Ponieważ jest przepyszny. Kremowy i aksamitny, słodki - ale też bardzo ciekawy w smaku.

Dodatkowo robi się go na prawdę ekspresowo a to chyba bardzo ważny argument w ferworze wszystkich przedświątecznych przygotowań, prawda? :) 

A może ktoś z Was podobnie jak ja nie będzie chciał czekać do Świąt :)

Spód:

* 180 g pełnoziarnistych herbatników

* 65 g masła

Masa serowa:

* 800 g sera twarogowego na sernik (z wiaderka)

* 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń śmietankowy bez cukru

* 4 jajka

* 200 g Twixów (4 opakowania po 2 sztuki)

Polewa:

* 250-300 g masy krówkowej (gotowa z puszki)

Ciastka mielimy w blenderze lub wałkujemy na proszek w foliowym woreczku a następnie dodajemy do nich stopione i lekko przestudzone masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ser, śmietanę, cukier, jajka i proszek budyniowy umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach około 30 sekund - tylko do połączenia się składników, po czym dodajemy pokrojone w około jednocentymetrowe plasterki Twixy. Delikatnie mieszamy łyżką i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (wierzch powinien byc ścięty, ale środek delikatnie płynny). 

Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy w tortownicy na noc do lodówki. 

Rano obkrawamy boki, zdejmujemy obręcz tortownicy, a wierzch smarujemy dokładnie rozmieszaną widelcem masą krówkową. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny by zastygła. 

Szczerze mówiąc, sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej więc wyjmijcie go z lodówki około pół godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)

 


 

“Life tastes better after a slice of cheesecake!”

Jason Shaw


TWIX CHEESECAKE

Crust:

* 180 g whole wheat cookies

* 65 g butter

Filling:

* 800 g cream cheese

* 250 ml sour cream 

* 1 cup sugar

* 1 tablespoon flour

* 4 eggs

* 200 g Twix bars 

Topping:

* 250-300 g dulce de leche 

Place cookies in a food processor and process until fine crumbs. Add melted and cooled a little bit butter and process and combine. Press the mixture into a 24cm round springform tin and chill for about 30 minutes.

Beat cream cheese, eggs, cream, sugar and flour for about 30 sec. Add chopped Twix bars and mix with a tablespoon or spatula - just until combined. Pour on a cookie crust. 

Bake for about 70 minutes in 170C. Set aside to cool and refrigerate overnight. 

Next day spread dulce de leche on the top of the cheesecake and refrigerate for 2-3 hours. 

Remove the cheesecake from the fridge half an hour before serving.

 


Opublikowano: 6 listopada 2012
Tagi: kajmak twaróg
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (61)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2017 12:06 odpowiedz
Serniki i biszkopty nie znoszą termoobiegu :)
Ogólnie do wszystkich ciast polecam opcję góra + dół :)
Magda
Magda
27.03.2017 10:42 odpowiedz
Witam , nie wiem czy piec na termoobiegu czy na góra dół ? ;) przepis świetny wydaje sie bardzo prosty tylko często nie wychodzą mi ciasta przez włączenie nieodpowiedniej funkcji dlatego prosze o odpowiedz ;)))
Secret
Secret
30.12.2016 01:03 odpowiedz
Witaj, zawsze robiłam sernik według przepisu babci, zwarty i mocno serowy, jednak ten mnie zachwycił a właściwie Twoja metoda pieczenia serników, która też widzę po przepisach zmieniła się z czasem. Taki sernik ma zupełnie inny, kremowy smak i ja sie w nim zakochałam. A właściwie w ich bo to któryś z kolei :). Uwielbiam go też za to, ze zrobienie go zajmuje góra 10min + pieczenie czy studzenie co nie wymaga pracy :) Rewelacja dla zabieganych, pracujących mam! Dziekuję
wiesna
wiesna
04.04.2015 16:54 odpowiedz
Dziękuję, posłałam męża do sklepu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.04.2015 09:35 odpowiedz
Nie, nie polecam. Może rozmoczyć ciastka.
wiesna
wiesna
03.04.2015 21:50 odpowiedz
Mam kawałek margaryny "Kasi", nada się zamiast masła do spodu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2015 23:12 odpowiedz
Szczerze mówiąc, 170 stopni to najwyższa temperatura w jakiej powinno się piec serniki. Najlepsza temperatura dla nich to 160 stopni.
olala
olala
22.03.2015 20:02 odpowiedz
Wygląda pysznie :) czy można go upiec w temperaturze 180 stopni?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.01.2015 07:22 odpowiedz
Miło mi, że sernik smakował :)
Serniki to bardzo proste wypieki, więc zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów :)

Pozdrawiam
Iza_mmz
Iza_mmz
11.01.2015 22:02 odpowiedz
Dobry wieczór! Zrobiłam sernik na spotkanie z przyszłymi teściami i wyszedł przepyszny. Bardzo dziękuję za przepis, długo się zastanawiałam który wybrać i na początek wybrałam tak mi się zdaje jeden z prostszych (kuchnia nie była nigdy moim królestwem, a teraz dostałam takich skrzydeł, że drżyjcie bioderka bo teraz będę robiła wszystkie po kolei, bez opamiętania :). Pozdrawiam serdecznie! Izabela
annaN
annaN
15.11.2014 10:24 odpowiedz
Sernik wspaniały,właśnie jem go na..śniadanie piekłam w 170' na termoobiegu ok 60 minut. Przez przypadek kupiłam masę krówkową o smaku kakaowym ale smakuje fantastycznie. Nie sądziłam,że ciasto będzie aż tak smaczne. Co najlepsze nie jest przesadnie słodkie. Polecam!
rudi666
rudi666
09.04.2014 11:42 odpowiedz
sernik palce lizać ,wiem bo robiłam 2 razy(: pozdrawiam i gratuluję super bloga
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 18:47 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
mhejne
mhejne
10.02.2014 17:55 odpowiedz
Sernik najlepszy jaki jadlam, w ciągu miesiąca piekłam go az 3 razy :) i najgorsze, że nie chce próbować już innych :) poezja, dziekuje za przepis
moniawywrocka
08.06.2013 14:17 odpowiedz
Pycha! Choć przez typowe dla mnie roztargnienie - zapomniałam dodać śmietany.... ;) Mimo wszystko - bardzo kremowy, smaczny! A masa krówkowa o smaku orzechowym na wierzch to jest to! Już zacieram rączki do wypróbowania jakiegoś kolejnego sernika wg Twojego przepisu! Pozdrawiam z Wrocławia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2013 14:19 odpowiedz
Nie ma za co, zdarza się ;)
evik
evik
10.02.2013 14:16 odpowiedz
Dziekuje bardzo :-)) Nie wiem jak moglam przeoczyc :-))
evik
evik
10.02.2013 14:13 odpowiedz
Dziekuje bardzo :-))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2013 14:11 odpowiedz
W przepisie jest napisane, ze 24 cm :)
evik
evik
10.02.2013 14:05 odpowiedz
Ciekawy przepis.Bede piec ten sernik na Walentynki :-)) Jakiej wielkosci ma byc tortownica?Pozdrawiam :-))
k_zoli
30.12.2012 19:10 odpowiedz
POLECAM w wersji z cukierkami DAIM :) przepyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.12.2012 19:44 odpowiedz
Super :) Bardzo się cieszę, ze smakował :)
łania
łania
26.12.2012 19:35 odpowiedz
Zrobiłam na Święta i wszyscy zachwyceni. Mało się nie pobili o ostatni kawałek. Naprawdę super Kasiu. Szybko się robi a smakuje wyśmienicie. Wujkowi, który dużo piecze musiałam na Wigilii przepis drukować bo już chciał :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2012 11:57 odpowiedz
Niestety to wina sera. Taki ser nadaje się na ciężkie serniki, jak np. sernik krakowski. Twardy i zwarty. A twarogi wiaderkowe już same w sobie są kremowe i lżejsze od typowego białego sera.
Np. ser Piątnicy ( w czerwonym wiaderku) jest identyczny jak taki zwykły ser, a serniki wychodzą super.
Strasznie mi przykro, ale może powtórka na Nowy Rok?
Katia
Katia
23.12.2012 11:31 odpowiedz
Niestety dałam się namówić tacie na kupno normalnego twarogu i zmielenie w domu (zamiast gotowego z wiaderka) i nie wyszedł mi kremowy a suchy:( może to tez kwestia tego, ze za dlugo sie piekł? myslisz Kasiu, ze gdybym go piekla krocej to wyszedłby mniej suchy?
gin
gin
12.11.2012 22:22 odpowiedz
Uwielbiam Twixy, więc taki sernik to po prostu marzenie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2012 20:24 odpowiedz
Cieszę sie, ze gościom smakował sernik :)
Tulipanowa
12.11.2012 19:31 odpowiedz
Stwierdzam, że serniki najlepiej smakują po dwóch dniach od wypieku. Muszę spróbować sernik z tymi cukierkami http://slodyczegm.pl/products/plum.png" rel="nofollow">slodyczegm.pl/products/plum.png
szymanska25
12.11.2012 18:55 odpowiedz
robiłam ten sernik na urodziny synków i goście wręcz bili się o dokładkę :D rewelacyjny !!!! polecam gorąco !!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2012 19:37 odpowiedz
Napewno super z Michałkami :) Swoją drogą ciekawy pomysł :)
Tulipanowa
11.11.2012 19:26 odpowiedz
Zdaję relację :) Sernik wszystkim smakował. Upiekłam go na lidlowym twarogu, kolejny raz spróbuję na lepszym. Ja użyłam gotowej masy z Gostynina.
Zastanawiam się jakby smakował sernik np. z Michałkami albo z batonikami Daim :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2012 18:10 odpowiedz
Asiu ja zawsze kupuję z Bakalandu. Puszki są chyba mniejsze od innych firm, ale jakościowo bardzo dobre.
asia
asia
11.11.2012 17:13 odpowiedz
Kasiu, a jakiej masy krówkowej używałaś?

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2012 18:20 odpowiedz
Czekam na opinię :)
Tulipanowa
Tulipanowa
10.11.2012 18:19 odpowiedz
Mniam! Właśnie go piekę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2012 20:59 odpowiedz
Złóż wniosek na piśmie ;)
senninha
senninha
08.11.2012 20:38 odpowiedz
ponawiam prośbę o adopcje. ;)
nemisiek
07.11.2012 16:36 odpowiedz
Nie dziwię się Kasiu, że się mu nie oparłaś!
asialc
07.11.2012 11:42 odpowiedz
Łał! BOSKI!!! :-))
kuchcikowo
07.11.2012 10:24 odpowiedz
Mniam. Bajka. Kusisz przed świetami :)
lucynella
07.11.2012 09:56 odpowiedz
sernik wygląda wspaniale i rzeczywiście jest prosty i szybki :) zapisany do zrobienia :)
pasjonatka
06.11.2012 21:52 odpowiedz
o mamunciu ;)) ja nie bede czekac do swiat ;p
jolantaszyndlarewicz
06.11.2012 19:12 odpowiedz
Kasiu mam obłęd w oczach:) .... cudownosci sernik:)
Samantha
06.11.2012 18:40 odpowiedz
Cudnie wyglada i niezwykle apetycznie :) Pozdrawiam :)
ugotujmyto.pl
06.11.2012 17:33 odpowiedz
...po prostu... ślinka cieknie...:)!
GadKa
GadKa
06.11.2012 12:05 odpowiedz
Uwielbiam serniki, bardzo często je piekę, również te z Twoich przepisów. Nawiasem mówiąc zawsze wychodzą:), dzięki za inspirację! Ja zamiast cukru dodaję mleko skondensowane słodzone, wydaje mi się, że masa serowa jest wówczas bardziej delikatna w smaku, kremowa.
narcyz09
narcyz09
06.11.2012 11:54 odpowiedz
Cudny sernik aż ślinka cieknie! zapisany w ulubionych, wypróbuję przy najbliższej okazji może na andrzejki ;)
Asia K.
Asia K.
06.11.2012 11:41 odpowiedz
Ja na pewno nie będę czekać do Świąt! W weekend sernik będzie mój :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2012 11:30 odpowiedz
Cieszę się, ze się Wam podoba i dziękuję za miłe komentarze :) I szczerze go polecam - jest pyszny.

Kasiu jak chodzi o tortownicę, to już uzupełniłam we wpisie, tortownica powinna miec 24 cm.

Aniołekidiabełwjednym - na pewno będzie seromakowiec i jeszcze jeden sernik, jakiego na blogu jeszcze nie było, a bije na głowę wszystkie inne :) Pewnie jeszcze coś wymyślę, bo uwielbiam serniki i ciągle piekę coś nowego :)
Wiewióra
06.11.2012 11:17 odpowiedz
alez apetyczne foty!!! i ciasto jawi sie być cudownym, aksamitnym i pysznym :)
1  2