81

Sernik tiramisu na zimno


Co mogę powiedzieć o dzisiejszym serniku? Zjawisko... Najlepszy sernik na zimno jaki udało mi się zrobić i zdecydowanie najlepszy, jaki kiedykolwiek i gdziekolwiek miałam okazję jeść. Delikatny, puszysty, smakujący jak włoski deser Tiramisu. W rankingu serników - absolutny faworyt.

Spód:

* 1 szklanka pokruszonych herbatników

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

* 60 g stopionego masła

Masa:

* 500 g Mascarpone

* 500 ml kremówki 36%

* 1 szklanka cukru pudru

* 4 łyżeczki żelatyny

Do przełożenia:

* 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers

* 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy

* 1/2 szklanki rumu lub amaretto

* kakao

Ciasteczka mieszamy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Nie zwiększajcie ilości masła, nawet jeśli wyda się Wam, ze jest go za mało - dzięki temu spód nie będzie twardy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.

Kawę mieszamy z alkoholem i przelewamy do miseczki. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w kawie biszkopty. Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu. Biszkopty układamy blisko siebie,  a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie wykładamy drugą część sera i uderzamy kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy startą czekoladą.

Smacznego :)

 



Źródło


Opublikowano: 1 czerwca 2011
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (81)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2018 17:33 odpowiedz
Jest - 500 g mascarpone :)
aga
aga
07.03.2018 11:43 odpowiedz
Witam,
Ile sera trzeba dać do sernika bo nie ma w przepisie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.01.2017 21:02 odpowiedz
Wydaje mi się, że jedyne zastępstwo to agar-agar.
Ewa
Ewa
19.01.2017 15:28 odpowiedz
Nie używam żelatyny co dac w zamian?
Ania
Ania
03.07.2016 08:32 odpowiedz
Zrobiłam na komunię i stał się absolutnym hitem :) Pyszny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 21:57 odpowiedz
Ja użyłam 24 cm, ale myślę, że 22 będzie ok. Jak zostanie trochę masy, to można zrobić deser w pucharku :)
Monis
Monis
23.03.2016 21:53 odpowiedz
W jakiej tortownicy robiła Pani ten sernik? mam tylko małą ma 22 cm czy nie będzie za mała?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2014 07:55 odpowiedz
ok. 70 - 80 ml
Malga65
Malga65
28.09.2014 19:31 odpowiedz
witam mam pytanie: w jakiej ilości wody rozpuścić żylatynę
renata
renata
14.04.2014 15:42 odpowiedz
PYCHA!!! Mam jedno spostrzeżenie - lepszy jest "odstany", taki w temp. pokojowej niż bezpośrednio z lodówki.... tylko skąd wziąć tyle silnej woli by dać mu się "odstać":-)
mhejne
mhejne
11.03.2014 19:07 odpowiedz
Zrobiłam, był rewelacyjny, rozszedł się w 10 minut :) jak dla mnie moglby być bardziej alkoholowy, choć nasaczałam biszkopty obficie :) baaaardzo dobry, polecam wszystkim :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 00:38 odpowiedz
Przyznam szczerze, że wolałabym żeby pod moim zdjęciem nie figurował przepis (nawet zmieniony), tylko link do bloga.
Ewentualnie dopisz jakie zmiany poczyniłaś.
Gość
Gość
02.02.2014 00:29 odpowiedz
Witam,
wykonałam w dniu dzisiejszym serniczek zgodnie z przepisem który znalazłam na Stylowi tylko lekko go zmodyfikowałam zmniejszając ilość alkoholu.
Mam nadzieję,że mu to nie zaszkodzi i jeszcze zapomniałam posłodzić kawę.
Muszę w opisie sernika mocno sobie to zaakcentować, żeby przy następnym takiej samej gafy nie wstawić ... :)
Możesz zobaczyć http://stylowi.pl/17928412" rel="nofollow">stylowi.pl/17928412
Jeśli będziesz miała zastrzeżenia to go usunę.

Pozdrawiam Jolanta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2013 16:12 odpowiedz
Chyba bardziej 25 :)
Agusia
Agusia
12.07.2013 16:11 odpowiedz
mam tortownicę 25 albo 30 cm - która będzie lepsza? bo proporcji wolałabym nie zmieniać, akurat mam 500g mascarpone ;D
foczka
foczka
10.10.2012 11:50 odpowiedz
mniam tiramisu :) szukałam właśnie takiego bez żółtkowego przepisu:) nie lubię jeść surowych jajek, więc ten przepis jest dla mnie idealny :) a wygląda przepięknie :) a miałam nie jeść słodyczy :P
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2012 18:15 odpowiedz
I can do it but not this week - I,m too busy. Will it be ok if I do it next week?
Gość
Gość
30.09.2012 18:04 odpowiedz
Hi!

This looks soooo good! Is there way this can be translated in English? I'd truly appreciate =) I really want to give this a try.

Thank you so much!

- Miluz
trisch
trisch
10.09.2012 13:09 odpowiedz
Kasiu, wyszedl oblednie pyszny i to bez moich ulubionych zoltek!!!!, przepis rewelacyjny- szybki do wykonania. Mam tylko problem z zelatyna. Po dodaniu do zimnej masy robia sie grudki....ale u mnie tak jest niestety zawsze. Dziekujemy za zyczenia. Pozdrawiamy.:)
A, dodam jeszcze, ze z braku takiej ilosci herbatnikow do spodu dodalam rowniez ciasteczka Amaretti-rewelka! Pysznosci!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2012 21:54 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego dla męża :)
trisch
trisch
05.09.2012 18:03 odpowiedz
Juz zorganizowalam, dziekuje. To na meza urodziny:)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2012 16:48 odpowiedz
Może byc ciężko z nałożeniem sernika (znaczy przyklei się do spodu). A może masz na tyle biszkoptów, żeby wyłożyć spód?
trisch
trisch
05.09.2012 15:30 odpowiedz
nie kupilam herbatnikow, czy mozna zatem zrezygnowac ze spodu w ogole?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2012 15:26 odpowiedz
Nie jestem przekonana :)
trisch
trisch
05.09.2012 15:20 odpowiedz
czy mozna na spod dac ciasteczka Amaretto? Jak myslisz?
trisch
trisch
05.09.2012 15:19 odpowiedz
Kasiu, zabieram sie za to CUDO:))
pozd:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2012 11:31 odpowiedz
W miejscu gdzie mieszkam nie ma żelatyny w listkach i nigdy jej nie używałam, więc niestety nie potrafię zrobić takiego przeliczenia. Przykro mi.
Gość
Gość
19.04.2012 11:24 odpowiedz
tylko 4 lyzki zelatyny to ile to listkuw
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2011 09:33 odpowiedz
Ależ on musi byc wielki z podwójnej porcji :)
łania
łania
12.07.2011 08:41 odpowiedz
Robiłam ten sernik już cztery razy na cztery różne okazje i dla czterech różnych grup gości i jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie zniknął cały po kilkunastu minutach. Już z podwójnej porcji robię w wielkiej prostokątnej blaszce :D
Anula
05.07.2011 19:49 odpowiedz
Wygląda przepięknie i pewnie tak samo smakuje:)
moniazo
30.06.2011 21:45 odpowiedz
:) No ja też popełniłam ten sernik. I wiesz co? Mam spostrzeżenia :)
Po pierwsze, mimo, że niepijąca krążysz wokół alkoholu, jak ćma . Najpierw sernik z baileys, teraz mocno alkoholowe tiramisu, w międzyczasie kurczak w piwie, itp :):)
A po drugie, chyba wolę serniki z mniejszą ilością alkoholu lu jego brakiem, takie jak na przykład ten:
http://trzypomidory.blox.pl/2011/05/Sernik-dolce-e-salato-z-biala-czekolada-i.html" rel="nofollow">trzypomidory.blox.pl/2011/05/Sernik-dolce-e-salato-z-biala-czekolada-i.html
a tiramisu wolę takie z żółtkami na surowo - dość ryzykowne, wiem. Ale takie właśnie mi smakuje.
Nie mówię, że niedobry ten Twój serniczek, bo serniki na zimno mogą być dobre lub bardzo dobre, ale ten akurat nie jest w moim typie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.06.2011 22:54 odpowiedz
Cieszę się, że smakował i ciekawa jestem, na jakie urozmaicenia się zdecydujesz:) Pozdrawiam :)
Karolina
Karolina
25.06.2011 22:06 odpowiedz
Zrobiłam. Sernik jest pyszny. Do nasączenia biszkoptów użyłam wiśniówki zmieszanej z kawą. Na spód też poszły biszkopty, bo nie miałam herbatników. Mascarpone z kremówką bardzo dobrze smakuje i już się zastanawiam jak jeszcze można je podać i z czym. Niedługo maliny będę miała w ogródku i chyba z nimi coś wymyślę. I może jeszcze jakaś galaretka na wierzch :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.06.2011 09:56 odpowiedz
Miło mi :) Pozdrawiam :)
nawika
nawika
20.06.2011 09:54 odpowiedz
To najlepszy deser jaki jadłam w życiu :):):)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.06.2011 09:22 odpowiedz
Ha ha jesteś niesamowita :) Może sama kiedys skożystam z tej rady ;) Cieszę sie, że smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)
łania
łania
13.06.2011 09:19 odpowiedz
Zrobiłam w weekend. Najlepsze ciasto na zimno jakie kiedykolwiek jadłam a nie pijam kawy i w ogóle nie lubię jej smaku.
Wszyscy byli zachwyceni :)
PS. Jakby kogoś zaćmiło i zapomniał, że ciasto trzeba robić dzień wcześniej, żeby przez noc poleżało w lodówce, informuję, że 30 min w zamrażarce też wystarczy.... :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2011 20:25 odpowiedz
Witam i dziękuję zainformację. Już kilka dni temu zgłosiłam sprawę, ale nikt nie reaguje. Będę pisac do skutku. Pozdrawiam ciepło.
kulcu
kulcu
08.06.2011 15:53 odpowiedz
Znalazłam tu Pani zdjęcie: http://www.winiary.pl/przepis.aspx/71675/sernik-tiramisu-na-zimno" rel="nofollow">www.winiary.pl/przepis.aspx/71675/sernik-tiramisu-na-zimno Wiem, że często zdjęcia wykorzystywane są bez zgody autora. Chyba, że jest to wpis Pani:)
Swoją drogą sernik wspaniały!
Pozdrawiam:)
Dorka
Dorka
07.06.2011 13:56 odpowiedz
Wyszedl piekny, tylko jak na moj gust za kremowy (ale coz - tyle gust, ile ludzi ;))) ) - az czuc bita smietane :( Nastepnym razem dam wiecej sera a mniej kremowki. Ale domownikow bardzo smakowal :) Bardzo latwy w wykonaniu :-D
milk_chocolate84
07.06.2011 13:08 odpowiedz
zrobiłam na jego podstawie swoją kostkę tiramisu :) Rewelka :)
asialc1
07.06.2011 12:10 odpowiedz
Łał! Wygląda rewekacyjnie! Ale mam na niego ochotę ;-) Chyba dam się skusić i go zrobię :-)
Pozdrawiam
Asia
Dorka
Dorka
06.06.2011 14:48 odpowiedz
Wyglada pieknie na zdjeciu - dzis wieczorem zobaczymy jak smakuje :) ("dochodzi" do siebie juz od wczoraj ;) )
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.06.2011 13:32 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)
countrygirl
06.06.2011 11:57 odpowiedz
Potwierdzam - najpyszniejszy sernik na zimno na świecie!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2011 07:57 odpowiedz
Ha ha Aborygenko rozłożyłas mnie tym żołądkiem :) Faktycznie pół się nie da zjesc, ale... za jednym razem. W ciągu całego dnia, to już co innego ;)
Aborygenka
Aborygenka
04.06.2011 00:16 odpowiedz
Dzięki za uzupełnienie przepisu :) Na pewno zrobię sernik w przyszłym tygodniu.
Nathalia8 - nie dasz rady zjeść połowy. Mówi to obżartuch cukrowy, ze specjalną przegrodą w żołądku na łakocie. Po większym kawałku klasycznego tiramisu mam dość, a tutaj jeszcze kremówka ;D
waniliowakawiarenka
03.06.2011 15:17 odpowiedz
mmmmm wygląda sudnie:) Dziękuję Kasiu za zaproszenie w konkursie:)Pozdrawiam cieplutko!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.06.2011 11:05 odpowiedz
Dziękuję :)
1  2