23

Sernik Tiramisu




Tak sobie myślę, że można nie lubić makowca. I można nie lubić keksa. Znam też takich, dla których mogłyby nie istnieć ptysie i kremówki. Ale nie znam nikogo, kto by nie lubił tiramisu.

Dla mnie to absolutny faworyt i niedościgniony wzorzec w kategorii deserów. Nawet na blogu znajdziecie kilka wariacji na jego temat. Było już tiramisu dyniowe, z Nutellą, z malinami, jagodami i w wersji szarlotkowej. Było nawet tiramisu w formie tortu, więc nie ma się co dziwić, że przyszła również pora na sernik.

Grzegorz powiedział, że to najlepszy sernik jaki do tej pory zrobiłam (ale musicie wiedzieć, że mówi tak za każdym razem ;) ). Nie można jednak zaprzeczyć, że jest w nim coś wyjątkowego. 

Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie tiramisu, lub jeśli szukacie nowego, ciekawego sposobu na sernik, serdecznie Wam go polecam :)

(A tu w wersji weekendowej, do porannej kawy i leniwej lektury.) 



Spód:

* 160 g herbatników maślanych

* 80 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

* 800 g gęstego twarogu sernikowego z wiaderka

* 200 ml śmietanki 30%

* 3 jajka

* 1 szklanka cukru

* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)


* 2 łyżki cukru waniliowego

* 1 budyń waniliowy

Warstwa biszkoptowa:

* 12-14 podłużnych biszkoptów

* 3/4 szklanki mocnej, słodkiej kawy

* 1/4 szklanki likieru kawowego (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* kakao

Herbatniki miksujemy na mąkę, a następnie łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy do niej masę ciasteczkową, którą dokładnie dociskamy dna. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się (ok. 20-30 sekund). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut, a następnie studzimy go do temperatury pokojowej.

Przestudzoną kawę łączymy z likierem i zanurzamy w niej biszkopty, które następnie układamy dość ciasto na wierzchu sernika. Już po ułożeniu można je jeszcze delikatnie skropić pozostałą kawą.

Kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Połową powstałego kremu przykrywamy biszkopty wyrównując wierzch łyżką, a pozostałą część umieszczamy w szprycy i wyciskamy na wierzch sernika.

Gotowy sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.

Przed podaniem oprószamy kakao.

Smacznego :)

Inne przepisy na Tiramisu:

Szarlotkowe Tiramisu

Dyniowe Tiramisu

Jagodowe Tiramisu

Malinowe Tiramisu

NutelLOVE Tiramisu

Tort Tiramisu

Sernik Tiramisu na zimno

Babeczki Tiramisu

Trufle Tiramisu

 


Opublikowano: 15 lutego 2016
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Gość
Gość
31.03.2018 21:37 odpowiedz
Niestety wyszedł i zakalec i nici z popisowego ciasta świątecznego. Na szczęście mój mąż lubi zakalce i mu smakuje. W zasadzie to piszę ten komentarz ponieważ mimo iż się nie udało i tak jest bardzo smaczne (oczywiście nie piszę tu o gumowatym serze).
melade
melade
16.08.2017 21:05 odpowiedz
Tiramisu - moje smaki :-)
z pewnością wypróbuję wszystkie przepisy.
MonikaRa
MonikaRa
15.07.2016 23:04 odpowiedz
Sernik jest pyszny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2016 12:21 odpowiedz
Zarówno 30 jak i 36 to kremówki i obie się nadadzą :)
Ania
Ania
14.04.2016 05:39 odpowiedz
Kasiu, czy moge do masy serowej tez dodac smietane kremowke zamiast 30?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 21:40 odpowiedz
Pati - serników nigdy nie pieczemy na termoobiegu. Zawsze góra+dół :)
Pati
Pati
23.03.2016 21:07 odpowiedz
Droga Kasiu, jeśli chodzi o pieczenie takiego serniczka. Jeśli mam piekarnik elektryczny to lepiej piec go na termoobiegu, góra-dół, czy może tylko z dołem? Zawsze mam z tym problem...
L.H.
L.H.
23.03.2016 16:33 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 09:26 odpowiedz
Śmietanka płynna, budyń bez cukru.
L.H.
L.H.
22.03.2016 18:00 odpowiedz
Witam, mam pytanie : czy śmietankę do mascarpone należy ubić czy wymieszać płynną? Budyń ma być z dodatkiem cukru czy bez ?
Aga
Aga
08.03.2016 20:52 odpowiedz
Sernik przepyszny, piekłam w tortownicy 26cm , ale mimo to wyszedł dość wysoki. Gorąco polecam na święta ;)
ogonka11
ogonka11
21.02.2016 20:16 odpowiedz
Ja zrobiłam na niedzielę po prostu obłęd. Wyszedł pyszny ale co niektórzy podejrzewali ,że zamówiony w cukierni.
Secret
Secret
21.02.2016 18:49 odpowiedz
Dziękuję! Uwielbiam amaretto szczególnie z kawą :) A czy budyń ma być z cukrem czy raczej bez, bo dodajemy cukier waniliowy. Te 2-3 łyżki cukru mogą mieć znaczenie dlatego pytam, bo są budynie z cukrem i bez niego... :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.02.2016 08:22 odpowiedz
Oczywiście, jeśli lubisz te likier, to możesz go dodać :)
Secret
Secret
20.02.2016 17:52 odpowiedz
Kasiu czy można dodać zamiast likieru kawowego likier amaretto? czy lepiej nic, bo w innych przepisach na tiramisu się pojawia a ja mam właśnie to :)
jolantaszyndlarewicz
16.02.2016 17:44 odpowiedz
Kasiu no cudowny po prostu .... tiramisu kocham od dawna, za samą już nazwę, a odkąd odkryłam idealny dla siebie przepis również i za smak:) .... przepis porywam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2016 16:33 odpowiedz
Kinga - bardzo lubię "Mój Ulubiony" z Wielunia. Z takich gęstych twarogów, to lubię też Piątnicę i Hej. A jak mam ochotę na lekki, delikatny sernik, to sięgam po Pilosa z Lidla :)
gimlak
15.02.2016 14:37 odpowiedz
uwielbiam tiramisu. sernik musi wymiatać.
paula.20.06
15.02.2016 13:58 odpowiedz
Kasiu, przepiękny! Już sobie wyobrażam smak. ....obłędny
kinga
kinga
15.02.2016 13:24 odpowiedz
WItam serdecznie. Ciasto wygląda i zapewne smakuje obłędnie, gratuluję talentu:)) Chciałam zapytać jakiej firmy twaróg sernikowy Pani preferuje?
vegazone
15.02.2016 09:22 odpowiedz
Oj wiele oddałabym teraz za kawałek takiego serniczka! :)
majanaboxing
15.02.2016 08:12 odpowiedz
Ależ cudownie wygląda !Mniam :)
kocie-smaki
15.02.2016 07:03 odpowiedz
Niestety mój tata - wielbiciel słodyczy - należy do tych nielicznych, którzy nie doceniają smaku tiramisu. O dziwo, są tacy ludzie na świecie - też nie mogłam w to uwierzyć ;) ale moze na taki sernik by sie skusił, kto wie? Pozdrawiam ciepło!