43

Sernik szarlotkowy


Uwielbiam serniki. Ale o tym zapewne wiecie.

Uwielbiam też tradycyjne szarlotki z prażonymi jabłkami. W sumie, to nawet wolę jabłka niż ciasto. 

Od jakiegoś czasu zastanaiwiałam się jak połączyć w jednym dwa ulubione ciasta. W rezultacie powstał kremowy sernik na kakaowym biszkopcie z grubą warstwą prażonych jabłek. Ciasto jest naprawdę pyszne. 

Biszkopt:

* 3 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

* 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)

* 3/4 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy

* 3 jajka

* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%

Masa jabłkowa

* 1,5 kg słodkich jabłek

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* cukier do smaku

Dodatkowo: 

* 400 ml kremówki (36%)

* 1 łyżka cukru pudru

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut) a następnie dodajemy mąkę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). 

W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (z czego po 20 minutach tortownicę przykrywamy folią aluminiową i włączamy opcję tylko grzałki górnej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc (ok. 10 godzin). Ciasto podajemy z bitą śmietaną. Możecie też przygotować do niego sos karmelowy. 

Smacznego :)

 


 

“Life will break you. Nobody can protect you from that, and living alone won't either, for solitude will also break you with its yearning. You have to love. You have to feel. It is the reason you are here on earth. You are here to risk your heart. You are here to be swallowed up. And when it happens that you are broken, or betrayed, or left, or hurt, or death brushes near, let yourself sit by an apple tree and listen to the apples falling all around you in heaps, wasting their sweetness. Tell yourself you tasted as many as you could.”

Louise Erdrich


Sponge cake:

* 3 eggs

* 2/3 cup flour

* 2/3 cup icing sugar

* 2 tablespoon unsweetened cocoa powder

* 2 tablespoon oil

* 1/2 teaspoon baking powder

Cheesecake layer:

* 650 g cream cheese

* 3/4 cup sugar

* 1 tablespoon flour

* 3 eggs

* 2 spoonfuls sour cream

Apple layer:

* 1,5 kg apples

* 1 teaspoon cinnamon

* 1 package peach jelly (powder)

* sugar to taste

Extra:

* 400 ml heavy cream 

* 1 tablespoon icing sugar

Combine flour with cocoa and baking powder. Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 5 minutes) and then add oil and dry ingredients. Mix just until incorporated.

Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (26 cm) and bake in 180C for about 15 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

At this time prepare cheesecake. Combine all ingredients and mix it for about 10-15 seconds. Pour it on a baked sponge cake and reduce the temperature to 160C. Bake for 35-40 minutes (but after 20 minutes cover the cake with aluminium foil and bake only the top of it). Set aside to cool. 

Peel apples, grate them and drain the juice. Simmer them with cinnamon and sugar until thicken. Then remove the pot from the heat and add jelly. Mix with a spoon for about a minute. Do not cook again! Set aside to cool. 

Place cool apples on cooled cheesecake and refrigerate it overnight. 

Serve with cream whipped with sugar.

Opublikowano: 16 stycznia 2013
Kategoria: Z owocami, Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (43)
Marzena
Marzena
18.09.2019 23:34 odpowiedz
Czy podczas robienia biszkopta nie oddzielam białek od żółtek jak w klasycznym biszkopcie? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.09.2019 07:24 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby.
Beata
Beata
12.12.2018 22:02 odpowiedz
planuję ten sernik na święta. czy w blaszcze 20x30cm będzie za mało tej proporcji? uważam, po komentarzach z innych blogów, że nie, ale proszę jeszcze Pania o opinię
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2018 07:31 odpowiedz
Po przeliczeniu wyszło mi, że należy zwiększyć ilość wszystkich składników o 25%.
Basia
Basia
30.11.2018 16:32 odpowiedz
Ciasto jest rewelacyjne!!!! Polecam :)
manuela1
manuela1
01.08.2016 09:46 odpowiedz
Witam ponownie.Sernik wspaniały,przepyszny.Goście byli tym smakiem zachwyceni. Został zjedzony w całości.A teraz moje odczucia:nie przepadam za biszkoptami,są za suche.Uwielbiam szarlotki ale z kwaśnych jabłek,te były dla mnie trochę za słodkie. Nie potrzebnie do masy jabłkowej dodałam dwie łyżki cukru,nie pomyślałam,bo przecież galaretka jest z cukrem.Mąż był zachwycony,bo twierdzi że ciasto jest dobre jak jest słodkie.Sernik jest pyszny,dowód na to że zniknął za jednym posiedzeniem.Następnym sernikiem będzie pomarańczowy sernik na cynamonowym brownie. Pozdrawiam Halina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 10:35 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie smakował :)
Pozdrawiam i czekam na recenzję! :)
manuela1
manuela1
30.07.2016 09:38 odpowiedz
Witam,piekłam wczoraj wieczorem.Jaki w smaku to nie wiem,bo będzie jedzony dopiero jutro.Samo wykonanie nie jest tak skomplikowane jak by się wydawało. Tylko jabłka nie chciały się rozgotawać,były widoczne wiórki,więc na gorąco zblędowałam.Piekłam wiele serników,ale tak równiutki jak stół, wyszedł mi pierwszy raz.Mój wnuk uwielbia ciasta czekoladowe,starsza wnuczka serniki,a młodsza jabłeczniki,więc upiekłam ten sernik i mam 3 w 1. Dzisiaj będę robić sos karmelowy.
Dam znać jak smakował.Pozdrawiam Halina
Kuchnia u Krysi
14.03.2015 09:08 odpowiedz
Pyszne ciasto. Właśnie upiekłam i się nim pochwaliłam :) Dzięki za ten przepis :)
xxramonaxx
05.10.2014 15:29 odpowiedz
Bardzo lubię czekoladowe spody (szczególnie preferuje biszkoptowe normalne spody w jabłecznikach), jabłka,cynamon i ser a masa jabłkowa usztywniona galaretka? To coś dla mnie ! Zawsze miałam problem z kruchym ciastem i jabłkami. A tu jest dla mnie dużo ułatwień :) Ja zawsze piekę ciasta (we tym serniki) tylko na termoobiegu i nigdy się nic złego nie stało. Może w tym wypadku też będzie ok ? Muszę spróbować.
Moja Galeria Smaku
12.08.2013 16:20 odpowiedz
Jak wygląda tak i smakuje :) pyszny
w moim wykonaniu wygląda tak
http://mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/04/sernik-szarlotkowy.html" rel="nofollow">mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/04/sernik-szarlotkowy.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.02.2013 22:09 odpowiedz
Mozna. W sumie mam sygnały od osób, które je robiły cały czas na obu grzałkach bo nie mają takiej opcji i wszystko wyszło super.
mariolcia191
mariolcia191
01.02.2013 17:49 odpowiedz
Hmm,czy można zrobić to ciasto bez opcji z górna grzalja,a zamiast tego zmniejszyć jeszcze temp.?
Edytka
20.01.2013 23:17 odpowiedz
Witaj Kasiu. Oto link do Twojego rewelacyjnego ciasta, które zrobiłam w ten weekend. Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)
http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/01/sernik-szarlotkowy.html" rel="nofollow">edytkawkuchni.blogspot.com/2013/01/sernik-szarlotkowy.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.01.2013 20:31 odpowiedz
Bardzo mi miło :)

Pozdrawiam :)
Gosia
Gosia
19.01.2013 20:30 odpowiedz
Cześć
Właśnie pozegnalam gości ,wszyscy wyszli zachwyceni Twoim przepisem na senik ,wyszedł rewelacyjnie,dziękuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.01.2013 19:01 odpowiedz
Edytko cieszę się, ze smakuje :)
Podrzuć link do wpisu jak będzie już u Ciebie na blogu, chętnie zobaczę jak Ci wyszedł :)
Edytka
19.01.2013 17:58 odpowiedz
A ja właśnie zjadłam kolejny kawałek tego ciasta. Wyszło mi rewelacyjne, dokładnie robiłam według Twojego przepisu, jedynie troszkę wydłużyłam pieczenie z górną grzałką tak o ok. 10 minut. I podaję go bez bitej śmietany, żeby choć troszkę ograniczyć kalorie :-) Być może jutro zmontuję post na blogu.
Dziękuję za kolejny udany przepis.
Pozdrawiam i zachęcam innych do korzystania z przepisów Kasi, bo są naprawdę rewelacyjne :-)
Magda
18.01.2013 20:03 odpowiedz
Absolutnie wzorcowe ciasto. jestem pod wrażeniem:0
zauberi
18.01.2013 16:49 odpowiedz
Kasiu sernik u Ciebie jak zawsze obłędny, jak tylko będę miała piekarnik to sobie taki zrobię :), pozdrawiam Cię serdecznie
zielenina_blog
17.01.2013 20:10 odpowiedz
super ciasto na przyjęcie!
mismakuje
17.01.2013 19:05 odpowiedz
Szarlotka + sernik? Ideał! :)
gin
gin
17.01.2013 15:43 odpowiedz
Wygląda niesamowicie :)
mysweetjar
16.01.2013 20:54 odpowiedz
Oh! Pomijając, że wszystkie Twoje przepisy są rewelacyjne i te zdjęcia... połączenie sera i jabłek musi być obłędne:) Na pewno zrobię to cudo:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.01.2013 14:59 odpowiedz
Fala - Galaretkę wsypujemy jako proszek. Ona się rozpuści w gorących jabłkach i zetnie je. Ponieważ jabłek jest dużo, to i tak warstwa jabłkowa nie jest aż tak sztywna jak sama galaretka. Jak jeszcze do jabłek dodamy wodę, to warstwa jabłek będzie spływać.

Karolka masz 100% racji. Cudnie się Ją czyta. Nie, nie czyta. Chłonie.

Dziękuję za wszystkie miłe komentarze. Nie spodziewałam się, ze ciasto az tak się Wam spodoba :)
niepokornik
16.01.2013 14:41 odpowiedz
wygląda przepysznie:)
kabamaiga
16.01.2013 14:38 odpowiedz
Kasiu ciasto jak zwykle cudne. Natomiast cytat z Louise Erdrich to jest to. Pisałam o niej (między innymi) pracę magisterską. "Love medicie" to książka, o której nie da się zapomnieć. Muszę ja zdobyć i przeczytać znowu.
JustinDorothy
16.01.2013 14:32 odpowiedz
Jest piękny !!!
Edytka
16.01.2013 14:20 odpowiedz
I znów kusisz Kasiu. Chyba w weekend pomyślę o tym cieście...
fala
fala
16.01.2013 14:16 odpowiedz
Mam takie pytanie, czy galaretkę rozrabiamy z wodą i dopiero wrzucamy do garnka czy wrzucamy do masy jabłkowej jako proszek???
madle-ne17
16.01.2013 14:12 odpowiedz
Boskie to ciasto, aż ślinka cieknie!
Gość
Gość
16.01.2013 12:07 odpowiedz
Idealne połączenie, i w dodatku wygląda genialnie!
aniolekidiabelwjednym
16.01.2013 11:33 odpowiedz
Kasiu podobnie jak Ty kocham i serniki i szarotki wiec podejrzewam, ze to ciasto tez by mi posmakowało. :)
Jakby Twoje zdj były na innej str z wypiekami od razu bym poznała, ze wyszły z Twojej ręki. Wyróżniają się spośród innych.
jolantaszyndlarewicz
16.01.2013 10:42 odpowiedz
Kasiu przepięknie wyglada to ciacho ....moze się skuszę na weekend, bo tak dawno chodzi za mną sernik:) pozdrawiam
Basia
Basia
16.01.2013 09:16 odpowiedz
Cudne! I jaki śliczne zdjęcia!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
karmel-itka
16.01.2013 09:08 odpowiedz
robi oszałamiające wrażenie!
Annak81
Annak81
16.01.2013 08:52 odpowiedz
chęci zrobienia ciasta poległy w gruzach...bo nie mam opcji grzałki górnej...zbyt stary piekarnik ;) ale wygląda wyśmienicie i tak też pewnie smakuje
martex.82
16.01.2013 08:51 odpowiedz
też piekłam niedawno sernik szarlotkowy i bardzo mi serowo - jabłkowy duet zasmakował. Twoje ciasto wygląda po prostu obłędnie, idealnie i bardzo elegancko :)
vanilia81
16.01.2013 08:42 odpowiedz
Wygląda bosko, tski tricolore...ja też ostatnio połączyłam sernik z jabłkami w miniserniczkach z musem. Niby ok, ale jednak wole zjeść kazde z tych ciast osobno :)
blenda2007
16.01.2013 08:05 odpowiedz
alez on smakiwicie wyglada:)
vegazone
16.01.2013 07:06 odpowiedz
Ale piękna! Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda, to musi być niebo w gębie :)
kuchcikOla
16.01.2013 06:19 odpowiedz
takie 2 w 1 musi smakować wyjątkowo! i wygląd tak kusi :)
Inspirowane Smakiem
16.01.2013 05:01 odpowiedz
Wygląda super. Eleganckie ciasto dla gości. ;)