Uwielbiam serniki. Ale o tym zapewne wiecie.
Uwielbiam też tradycyjne szarlotki z prażonymi jabłkami. W sumie, to nawet wolę jabłka niż ciasto.
Od jakiegoś czasu zastanaiwiałam się jak połączyć w jednym dwa ulubione ciasta. W rezultacie powstał kremowy sernik na kakaowym biszkopcie z grubą warstwą prażonych jabłek. Ciasto jest naprawdę pyszne.
Biszkopt:
* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)
* 3/4 szklanki cukru
* 1 budyń waniliowy
* 3 jajka
* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%
Masa jabłkowa
* 1,5 kg słodkich jabłek
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* cukier do smaku
Dodatkowo:
* 400 ml kremówki (36%)
* 1 łyżka cukru pudru
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut) a następnie dodajemy mąkę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).
W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (z czego po 20 minutach tortownicę przykrywamy folią aluminiową i włączamy opcję tylko grzałki górnej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc (ok. 10 godzin). Ciasto podajemy z bitą śmietaną. Możecie też przygotować do niego sos karmelowy.
Smacznego :)

Louise Erdrich
Sponge cake:
* 3 eggs
* 2/3 cup flour
* 2/3 cup icing sugar
* 2 tablespoon unsweetened cocoa powder
* 2 tablespoon oil
* 1/2 teaspoon baking powder
Cheesecake layer:
* 650 g cream cheese
* 3/4 cup sugar
* 1 tablespoon flour
* 3 eggs
* 2 spoonfuls sour cream
Apple layer:
* 1,5 kg apples
* 1 teaspoon cinnamon
* 1 package peach jelly (powder)
* sugar to taste
Extra:
* 400 ml heavy cream
* 1 tablespoon icing sugar
Combine flour with cocoa and baking powder. Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 5 minutes) and then add oil and dry ingredients. Mix just until incorporated.
Pour the batter into the lined with parchment paper spring cake tin (26 cm) and bake in 180C for about 15 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).
At this time prepare cheesecake. Combine all ingredients and mix it for about 10-15 seconds. Pour it on a baked sponge cake and reduce the temperature to 160C. Bake for 35-40 minutes (but after 20 minutes cover the cake with aluminium foil and bake only the top of it). Set aside to cool.
Peel apples, grate them and drain the juice. Simmer them with cinnamon and sugar until thicken. Then remove the pot from the heat and add jelly. Mix with a spoon for about a minute. Do not cook again! Set aside to cool.
Place cool apples on cooled cheesecake and refrigerate it overnight.
Serve with cream whipped with sugar.
Pozdrawiam i czekam na recenzję! :)
Dam znać jak smakował.Pozdrawiam Halina
w moim wykonaniu wygląda tak
http://mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/04/sernik-szarlotkowy.html" rel="nofollow">mojagaleriasmaku.blogspot.com/2013/04/sernik-szarlotkowy.html
http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/01/sernik-szarlotkowy.html" rel="nofollow">edytkawkuchni.blogspot.com/2013/01/sernik-szarlotkowy.html
Pozdrawiam :)
Właśnie pozegnalam gości ,wszyscy wyszli zachwyceni Twoim przepisem na senik ,wyszedł rewelacyjnie,dziękuje.
Podrzuć link do wpisu jak będzie już u Ciebie na blogu, chętnie zobaczę jak Ci wyszedł :)
Dziękuję za kolejny udany przepis.
Pozdrawiam i zachęcam innych do korzystania z przepisów Kasi, bo są naprawdę rewelacyjne :-)
Karolka masz 100% racji. Cudnie się Ją czyta. Nie, nie czyta. Chłonie.
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze. Nie spodziewałam się, ze ciasto az tak się Wam spodoba :)
Jakby Twoje zdj były na innej str z wypiekami od razu bym poznała, ze wyszły z Twojej ręki. Wyróżniają się spośród innych.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia