54

Sernik Snickers - przepis




Początek września wita nas słotą i chłodem. Jednak po wielu tygodniach piekielnych upałów przyjmuję tę pogodę z ulgą. Wreszcie będzie można postać trochę dłużej przy piekarniku :)

Pierwszym wrześniowym wypiekiem jaki poczyniłam jest pyszny sernik z masą krówkową, czekoladą i orzeszkami, czyli trzema podstawowymi składnikami znanych Wam z pewnością batonów. Dodatkowo wykończony jest polewą przygotowaną z masy krówkowej i posiekanymi Snickersami, na których to właśnie podobieństwo sernik został wykonany.

Zarówno nam jak i naszym znajomym sernik bardzo smakował (a zwłaszcza małżonkowi, chyba największemu fanowi masy krówkowej). Pamiętajcie tylko, by użyć gęstego twarogu sernikowego (poniżej sugeruję 3 firmy) i nie piec go zbyt długo, nawet jeśli środek wydaje się Wam jeszcze półpłynny. Nabierze właściwej konsystencji podczas stygnięcia. Przepieczone serniki nie są smaczne i tracą swoją kremową konsystencję.

A jeśli chcielibyście dowiedzieć się jak upiec sernik idealny, zapraszam Was do lektury wpisu w którym udzielam kilku wskazówek. Znajdziecie go TUTAJ.

PS. A wiecie, że to jest już 85 sernik na blogu?! :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:

* 160 g herbatników

* 70 g masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 900 g gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Hej lub Mój Ulubiony)

* 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)

* 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)


* 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 125 g solonych orzeszków ziemnych

* 125 g gorzkiej czekolady

* 1 budyń waniliowy (bez cukru)

Dodatkowo:

* pozostałe pół puszki masy kajmakowej

* 3 batony Snickers

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dnem szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. 

Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym).

Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, nie dłużej niż  minutę.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.

Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem.

Smacznego :)




Opublikowano: 4 września 2015
Tagi: kajmak twaróg
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (54)
Justa
Justa
24.10.2019 10:17 odpowiedz
Sernik pyszny! Goście się zachwycali. Uwielbiam Twoje przepisy Kasiu! Pozdrawiam!
Foxy
Foxy
18.04.2019 18:13 odpowiedz
Witam, sernik mam wyciągnąć od razu po upieczeniu? Przeważnie serniki trzyma się do ostygnięcia piekarnika :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2019 21:06 odpowiedz
Ja zawsze wyjmuję. 
Ela
Ela
30.12.2018 20:34 odpowiedz
Ja wlasnie zrobilam ten sernik :) stygnie, piekl sie niestety 2,5 h w 180°. Pieklam do suchego patyczka. Wyglada przepysznie, ser uzylam z wloszczowej. Mysle ze nie ma co sie poddawac podczas pieczenia i piec tyle ile potrzeba sprawdzajac patyczkiem :) Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.12.2018 09:14 odpowiedz
Serników absolutnie NIE WOLNO piec do suchego patyczka! 
Sernik pieczony 2,5 godziny na pewno będzie suchy i niesmaczny. 
Aby sernik był kremowy i delikatny należy wyjąć go z piekarnika, kiedy na środku ma jeszcze "galaretowatą" strukturę. 
Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie zdatny do jedzenia :) 
Pozdrawiam
Aga
Aga
23.12.2018 17:06 odpowiedz
Witam Kasiu ! Niestety juz nie mam możliwości kupienia sera na serniki , ale mam spory zapas serka mascarpone .... Czy moge uzyc go w tym przepisie ? Pozdrawiam Aga
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2018 17:10 odpowiedz
Oczywiście :)
Aga
Aga
23.12.2018 19:49 odpowiedz
Dziekuje :) Spokojnych i magicznych swiat dla Ciebie i Twojej rodziny ! Pozdrawiam z deszczowej Anglii x
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2017 22:07 odpowiedz
Piękne porównanie ;)
Marta
Marta
27.03.2017 21:32 odpowiedz
Robiłam ten sernik i jest obłędny:) dla mnie jest jak umami:)
Jus
Jus
05.03.2017 18:54 odpowiedz
Tez sie juz nad nim zastanawiałam i jak spróbuje to napisze czy wyszło.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.03.2017 09:02 odpowiedz
Jus - jeśli nie masz dostępu do twarogu, to może serek Philadelphia? Myślę, że ten naturalny się sprawdzi :)
Jus
Jus
02.03.2017 14:41 odpowiedz
Hi, mieszkam w Niemczech i zastanawiam sie jakiego mam sera użyć aby wyszedł mi ten sernik.
Madziula932
Madziula932
17.05.2016 18:25 odpowiedz
Nie polecam sera w wiaderku z firmy President. Juz dwa razy robiłam ten sernik z sera w folii trzykrotnie mielonego, za trzecim nie było nic innego w sklepie po za Presidentem i sernik wyszedł nie najlepszy, rzadki, nie chciał rosnąć w piecyku.
Po za ta jedna wpadka wcześniejsze wersje były przepyszne! ;)
marta
marta
25.03.2016 12:26 odpowiedz
Sernik się właśnie piecze:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 23:30 odpowiedz
Ser z Lidla jest całkiem przyzwoity, więc spokojnie się nada do tego przepisu bez modyfikowania go :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudownych Świąt :)
Sandra
Sandra
24.03.2016 18:38 odpowiedz
W tym roku mam zamiar znowu zachwycać rodzinę wypiekami według Twoich przepisów (jestem im wierna już od wielu lat i nigdy się nie zawodzę), ale mam jedno pytanie - jeśli kupiłam inny ser (marki lidlowskiej) to czy muszę zmienić coś w proporcjach/sposobie wykonania żeby sernik wyszedł? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych dla Ciebie i całej Twojej Rodziny :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:46 odpowiedz
Myślę, że jeśli zostanie skonsumowany w przeciągu 2 dni, to nie jest to konieczne.
Zawsze można go wystawić na balkon (byle do cienia) :) Nawet, jeśli będzie w cieniu 15 stopni, to mniej niż 25 :)
muffynn
muffynn
24.03.2016 10:33 odpowiedz
Czy konieczne jest przechowywanie tego sernika w lodówce? Obawiam się że może zabraknąć tam miejsca na niego podczas świąt :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2016 08:59 odpowiedz
Najlepiej dostosuj proporcje do formy którą już masz.
Oblicz sobie pole tortownicy w której ja robiłam i pole swojej i zobaczysz jaka jest różnica. O tyle zwiększ składniki. Tak jest najprościej, bo przy takiej ilości składników jak na tortownicę, to blaszka prostokątna byłaby dość mała :)
hanulina
21.03.2016 20:06 odpowiedz
Cześć :-) sernik wygląda oblednie! A czy wiesz jakiej mogłabym użyć blaszki żeby nie robić na tortownicy? Bo tego serniczka zrobić chciałabym na urodziny Synka więc jeden okrągły wypiek już będzie ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2016 20:14 odpowiedz
W tortownicy o średnicy 24 cm
izu51
izu51
15.03.2016 16:59 odpowiedz
Witam, zamierzam wykonać to cudo jednak zastanawiam się w czym to piec?? Po zdjęciach zgaduję, że był wylany do tortownicy, jakiej średnicy???
marteczka_l
14.03.2016 11:22 odpowiedz
Wysmienity !!! Na pewno zagosci u mnie na wielkanocnym stole !!!Bardzo podobny do mojego ULUBIONEGO sernika dolche de leche - POLECAM !!!
marteczka_l
12.03.2016 09:52 odpowiedz
Właśnie się piecze***
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2015 22:18 odpowiedz
Gość - każdy z sugerowanych twarogów się nada. Jajka zawsze dodajemy całe do sera i wszystko miksujemy razem. W przeciwnym razie sernik opada. Serniki zawsze piecze się na opcji góra + dół.


Aleska - należy podwoić ilość składników.
Aleska
Aleska
15.12.2015 22:06 odpowiedz
Witam Kasiu, chciałabym zrobić ten sernik w dużej blaszce 36*24,5 cm. Mam duuuuuuuża rodzine :)
Ile razy mam zwiększyć ilość wszystkich składników?

Pozdrawiam
Gość
Gość
14.12.2015 19:15 odpowiedz
1.Jakiego twarogu sernikowego użyłaś do wykonanie tego ciasta?
Czy każde z podanych da radę i nic się nie zepsuje?
2. W masie serowej jajka wrzucić razem ze wszystkimi składnikami czy rozbełtać je osobno i dopiero potem dodać do masy serowej?
3. Czy jest jakaś różnica jeśli piekę z nawiewem lub nie? ( jak Ty robiłaś?)
Wybacz za głupie pytania, ale jestem jeszcze zielona w tym temacie, a miło by było przynieść babci dobrze zrobione ciasto :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2015 07:46 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy energicznie wymieszać ją widelcem i jej konsystencja od razu będzie bardziej płynna.
aga
aga
02.12.2015 22:26 odpowiedz
Czy masę krówkową, którą dodajemy do przygotowania masy serowej, również trochę podgrzewamy, żeby lepiej się połączyła z pozostałymi składnikami?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.12.2015 23:44 odpowiedz
Kroimy je w plastry i dekorujemy nimi wierzch sernika.
Kasia
Kasia
01.12.2015 20:09 odpowiedz
Nie bardzo rozumiem co robi się ze snickersami?
Ada84
Ada84
23.11.2015 13:01 odpowiedz
Zrobiłam! Bardzo szybki, bardzo prosty i bardzo bardzo smaczny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2015 07:49 odpowiedz
Cała puszka ma ok. 500 g :)
250 g to połowa
Ada1984
Ada1984
21.11.2015 18:12 odpowiedz
Kasiu, masy krówkowej mam dodać 250 gram czy cała puszka ma mieć 250 gram i z tego dać połowę? troszkę się pogubiłam:-)
iwonka
iwonka
09.11.2015 12:36 odpowiedz
przepyszne polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2015 22:30 odpowiedz
Jakiej firmy sera użyłaś?
km
km
27.09.2015 18:39 odpowiedz
Piekac sernik wszystko robiłam tak jak trzeba1, natomiast podczas krojenia środek popłynąl, mimo ze wystygl, co bylo nie tak? Pieklam zgodnie z przepisem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2015 20:28 odpowiedz
Ja dałam właśnie taką gotową (najlepsza jest z Gostynia), tylko wcześniej trzeba troszkę podgrzać puszkę w ciepłej wodzie, żeby masa nabrała bardziej płynnej konsystencji i dała się nałożyć na wierzch sernika jak polewa.
emi
emi
18.09.2015 13:38 odpowiedz
a moge dac na ciasto gotowa mase karmelowa czy musi byc koniecznie taka co sie gotuje ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2015 09:28 odpowiedz
Oczywiście, budyń w proszku :)
Ja nie zalecam zmieniania proporcji, bo staram się zawsze podawać najlepszą wersję przepisu ;) Więc proszę trzymać się proporcji podanych w składnikach i wszystko powinno się udać :)
asia
asia
17.09.2015 09:05 odpowiedz
Witam, skoro śmietany sie nie ubija, to pewnie budyń dodajemy do masy też w proszku? Wole sie upewnic :) Robiłam już sernik Mars (zamiast 600gram sera dalam kg i pozostałe składniki tak samo) wyszedł pyszny, więc teraz czas na wyższy level :) przy pieczeniu juz nie zmienie proporcji, chyba że moge? ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.09.2015 10:47 odpowiedz
Proszę postępować zgodnie z przepisem, czyli dodać ją razem z innymi składnikami.
Śmietany nie ubija się przed dodaniem.
anita
anita
11.09.2015 13:49 odpowiedz
Mam takie pytanie, ta smietana ma byc ubita czy nie? I gdzies czytalam ze dodaje sie ja na samym koncu
Smakowite Jadło
07.09.2015 09:44 odpowiedz
Prezentuje się obłędnie :)
gin86
06.09.2015 14:53 odpowiedz
Ależ on cudownie wygląda!
C. by się na widok takiego cuda chyba rozpłynął :)
kocie-smaki
05.09.2015 07:23 odpowiedz
Ojacie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2015 19:12 odpowiedz
Może być mielony trzykrotnie, ale proszę wybrać taki wilgotny twaróg i koniecznie tłusty :)
Gość
Gość
04.09.2015 17:05 odpowiedz
Czy można użyć twarogu z kostki, który zmielę 3-krotnie ;) ? Czy musi być z wiaderka ? ;)
Pozdrawiam
wedelka
04.09.2015 16:27 odpowiedz
Cudowny :)
chockate
chockate
04.09.2015 15:22 odpowiedz
wygląda obłędnie, zrobię za tydzień na urodziny mojej przyjaciółki, na pewno się sprawdzi!
Madzia
04.09.2015 15:20 odpowiedz
ale narobiłaś apetytu ;)))
taorminaa
04.09.2015 15:16 odpowiedz
No i trzeba będzie spróbować... Fotografia zachęca do zrobienia go już, teraz! ;-)
kasia
04.09.2015 10:32 odpowiedz
No kochana, sernik wygląda obłędnie ( uwielbiam Twoje fotografie, jesteś w tym najlepsza :)) Wykorzystam z pewnością przepis na masę serową :) Pozdrawiam.