5

Sernik sezamkowy z jeżynami




Kiedy w weekend zastanawiałam się, jakim połączeniem smaku (które nie pojawiło się do tej pory na blogu) mogłabym Wam zaskoczyć, na myśl przyszedł mi duet jeżyn i sezamków. 
Sami przyznacie, że dość nietypowo, prawda? 
Ale postanowiłam zaufać swojej intuicji i połączyć je w kremowym serniku. 

Smak słodkich sezamków jest dość mocno wyczuwalny, a soczyste i lekko kwaśne jeżyny świetnie się z nim komponują. 

Do tego kruchy, herbatnikowy spód z czarnym kakao i delikatna, śmietanowa polewa. 
No jest moc! 

Poza sezonem możecie użyć jeżyn mrożonych, ale pamiętajcie, by nie rozmrażać ich przed dodaniem do masy serowej. 

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

Spód: 
  • 160 g herbatników maślanych 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki czarnego kakao 
  • 85 g masła 

Masa serowa:
  • 600 g gęstego twarogu sernikowego 
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 duże jajka 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru (125 ml)
  • 1 budyń waniliowy 
  • 21 sezamków (7 opakowań po 3 sztuki)
  • 250 g jeżyn (świeże lub mrożone)

Polewa śmietanowa: 
  • 400 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 100 ml wrzątku 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Herbatniki łączymy z cukrem pudrem i kakao. Miksujemy w malakserze na mąkę, a następnie, cały czas miksując dodajemy stopione i przestudzone masło. 
Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Sezamki przekładamy do woreczka z grubej folii i wałkujemy by uzyskać sezamkową kruszonkę. 
Odradzam miksowanie ich w malakserze, ponieważ nie zależy nam na mące, ale na maleńkich, acz wciąż wyczuwalnych kawałkach. 

Wszystkie składniki masy serowej (oprócz sezamków) umieszczamy w misie miksera i miksujemy około 30 sekund - tylko do chwili połączenia się składników. 
Kiedy masa serowa będzie jednolita wsypujemy rozkruszone sezamki i mieszamy łyżką do połączenia. 

Na schłodzony spód ciasteczkowy przelewamy połowę masy serowej, a następnie umieszczamy na niej jeżyny. 
Owoce przykrywamy drugą częścią masy serowej. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. 

Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, a następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (powinna być ciepła). 
Polewę od razu przekładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. 

Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi bezami, sezamkami lub świeżymi jeżynami. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 10 sierpnia 2020
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Agnieszka
Agnieszka
22.08.2020 22:53 odpowiedz
Czy warstwę śmietanową można wykonać w tradycyjny sposób? Tzn. zapiec? Bez dodatku żelatyny oczywiście ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2020 07:08 odpowiedz
Myślę, że tak :)
Maria
Maria
20.08.2020 00:33 odpowiedz
Sernik wygląda bajecznie!
Kasia
Kasia
10.08.2020 16:02 odpowiedz
Pani Kasiu jakiej firmy twaróg
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2020 16:22 odpowiedz
Na przykład Piątnica albo Mój Ulubiony :)