22

Sernik potrójnie pomarańczowy




Jeśli zastanawiacie się, jaki sernik upiec na Święta, być może moja dzisiejsza propozycja przyniesie kres Waszym poszukiwaniom :)

Skórka oraz sok z pomarańczy w masie serowej, a także marmolada i pomarańcze na wierzchu sernika sprawiają, że jest on intensywnie pomarańczowy. Dodatek mascarpone sprawia, że sernik jest kremowy a spód z korzennych ciasteczek nadaje mu świątecznego charakteru.  

Spód:

    

* 160 g ciasteczek imbirowych   

* 80 g masła

* 1 płaska łyżka cukru pudru   

Masa serowa:

* 500 g twarogu sernikowego

* 500 g mascarpone

* 4 jajka

* sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 180 g cukru

* 2 pełne łyżki kaszy manny     

* 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

* 3 słodkie pomarańcze

* 2/3 słoiczka marmolady lub konfitury pomarańczowej

Ciasteczka mielimy, łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm i dociskany ją do dna łyżką lub spodem płaskiej szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 20 minut, aby spód zastygł

Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) umieszczamy w misie  miksera i mieszamy tylko do chwili połączenia się składników, nie dłużej niż minutę. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 75 minut. 

Sernik chłodzimy całą noc w lodówce.

Na drugi dzień pomarańcze obieramy ze skórki (ja skórkę ścinam, aby pozbyć się także białej błonki) i kroimy w plasterki a marmoladę podgrzewamy w małym garnuszku do chwili, aż odrobinę odparuje i zmniejszy objętość. Połową marmolady smarujemy wierzch sernika a następnie układamy na nim pomarańcze. Wierzch pomarańczy smarujemy resztą marmolady. (Jeśli w czasie kiedy układaliśmy pomarańcze marmolada zgęstniała, wystarczy ją odrobinę podgrzać).

Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego :)




Opublikowano: 9 grudnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
KAROZINDA
KAROZINDA
31.01.2015 08:25 odpowiedz
Ten sernik jest moim wymarzonym. Pierwszy raz w życiu piekłam sernik i to był właśnie ten. Przepis lekko modyfikuję ale jest on zawsze idealny, a wygląd Twojego sernika mobilizuje mnie do pracy jest przepiękny i świetnie smakuje. Uwielbiam patrzeć na to zdjęcie. Zawsze się nim kieruję gdy robi swój sernik na wierzch oprócz pomarańczy dodaję czasem też kiwi fajnie wygląda taki zielony akcent.
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 11:51 odpowiedz
Kasiu jak dla mnie o tej porze, gdy pomarańcze są tak pelne smaku,to sernik idealny:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2014 21:39 odpowiedz
NIGDY nie piekę sernika na termoobiegu. Zresztą ja nic nie piekę na termoobiegu. Zawsze góra + dół.
Przy wpisie z sernikiem pomarańczowym na brownie znajdziesz wszystkie wskazówki jak upiec sernik idealny. Polecam więc lekturę :)
Gość
Gość
10.01.2014 20:43 odpowiedz
Tak myślałam, że to Piątnica. Kasiu, obejrzałam kolekcję Twoich serników - bo to już jest absolutnie kolekcja - i żaden nie jest zapadnięty na środku. Czy to jest kwestia temperatury pieczenia, czy może opcji (góra - dół, a może termoobieg - świąteczny sernik mojej siostry nie zapadł się, był równiutko wyrośnięty, a użyła termoobiegu i od razu po upieczeniu wyciągnęła z piekarnika. Ja z kolei termoobiegu używam właściwie tylko przy cieście ptysiowym). Poproszę o wskazówki :) Pozdrawiam ... jesiennie. Małgosia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2014 06:57 odpowiedz
Polecam ser np. z Piątnicy. W wiaderku, sernikowy.
Gość
Gość
09.01.2014 19:09 odpowiedz
Fantastycznie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje! Jakiej firmy jest to twaróg? Koniecznie chcę go upiec na niedzielę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2013 20:27 odpowiedz
Asiu polecam przepisy - wszystkie sprawdzone ;)
Aśka
Aśka
17.12.2013 20:09 odpowiedz
kilka dni temu poznałam Twojego bloga, przepisy jak przepisy, może kilka wykorzystam... natomiast zdjęcia są mistrzowskie! będę zaglądać :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 15:28 odpowiedz
W dużych supermarketach. Ja kupiłam w Almie, ale myślę że w innych sieciach też są dostępne.
ptysiek
ptysiek
11.12.2013 14:30 odpowiedz
gdzie mozna kupić marmoladę pomarańczową?
gin86
10.12.2013 11:22 odpowiedz
Bajeczne są te Twoje serniki :)
Za każdym razem, jak jakiś widzę, mam ochotę biec do kuchni i piec :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2013 08:13 odpowiedz
Miło mi, że sernik Wam się podoba :)
majanaboxing
09.12.2013 21:51 odpowiedz
Po prostu rewelacja! :)
shiral
09.12.2013 19:02 odpowiedz
Kasiu nic innego nie robisz jak tylko kusisz i kusisz!
Gosia Z.
09.12.2013 17:41 odpowiedz
No wygląda przepięknie, na święta idealny!
kabamaiga
09.12.2013 17:13 odpowiedz
Ideał.
redhead93
09.12.2013 16:58 odpowiedz
Ależ pięknie wygląda! :)
jasiek551
09.12.2013 14:07 odpowiedz
sernik pomaranczowy... chyba bedzie u mnie na swietach ;)
sarakisiala
09.12.2013 12:06 odpowiedz
Pięknie go przystroiłaś :)
majazteca
09.12.2013 11:59 odpowiedz
Kasiu, ten sernik wyglada oblednie... Gdyby tylko ktos chcial go dla mnie upiec... :)

Pozdrowienia.
marta
09.12.2013 09:26 odpowiedz
Śwteine zdjęcia! Bardzo mi się podoba taki klimat w stylu holenderskiej martwej natury. Duża zasługa oświetlenia i ciemnego tła. Możesz zdradzić tajniki tej fotografii? Czym jest to tło? Pytam jako laik z "dobrym okiem" i antytalentem do fotografowania :)
mikimama
09.12.2013 08:22 odpowiedz
Pomarańcze o tej porze roku smakują wspaniale, zwłaszcza na tak pięknym serniku...