
Jak co roku mam dla Was nowy przepis na świąteczny sernik.
Tym razem na spodzie z korzennych ciasteczek, ze śliwkową żelką i pianką z dodatkiem kajmaku.
Tak, tak - w piance jest masa kajmakowa, chociaż jej kolor na to nie wskazuje.
To znaczy - na żywo wskazuje ;)
Ale zimowe światło przy fotografii kulinarnej pozostawia wiele do życzenia.
W samej masie serowej odnajdziecie natomiast intensywny aromat pomarańczy i kremową - dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany - konsystencję.
Dwa słowa.
Zmowa pezja!
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
SPÓD
- 200 g ciasteczek korzennych
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
MASA SEROWA
- 600 g twarogu sernikowego
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- skorka otarta z 1 dużej lub 2 mniejszych pomarańczy
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie cukru pomarańczowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ŻELKA ŚLIWKOWA
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzątku
PIANKA KAJMAKOWA
- 350 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki kajmaku
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Ciasteczka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy (w malakserze lub przy pomocy blendera) na mąkę. Następnie, cały czas miksując wlewamy stopnione i lekko przestudzone masło.
Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy (mocno dociskając ją do dna) i wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia składników - nie dłużej niż 30 sekund.
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 60 minut.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez około 2 godziny. Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymu z lekko podgrzanymi powidłami. Ciepłą masę przekładamy na sernik, a następnie wstawiamy go do lodóki na co najmniej 2 godziny.
Masę kajmakową (która powinna być w temperaturze pokojowej!) łączymy z rozpuszczoną we wrzątku, gorącą żelatyną.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a na koniec, cały czas miksując dodajemy masę kajmakową. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia się składników. Masę od razu przekładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!
Opublikowano: 4 grudnia 2020
Jaki duzy byl sloik z powidlem?
Jak zdobyc albo zastapic cukier pomaranczowy?
Dziekuje!
Cukier pomarańczowy dostepny jest w Auchan, Kauflandzie, Carrefourze i innych dużych sklepach.