7

Sernik pomarańczowy z powidłami i kajmakowym musem




Jak co roku mam dla Was nowy przepis na świąteczny sernik. 

Tym razem na spodzie z korzennych ciasteczek, ze śliwkową żelką i pianką z dodatkiem kajmaku. 
Tak, tak - w piance jest masa kajmakowa, chociaż jej kolor na to nie wskazuje. 
To znaczy - na żywo wskazuje ;) 
Ale zimowe światło przy fotografii kulinarnej pozostawia wiele do życzenia.

W samej masie serowej odnajdziecie natomiast intensywny aromat pomarańczy i kremową - dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany - konsystencję. 

Dwa słowa. 
Zmowa pezja! 


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM

SPÓD
  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masła
 
MASA SEROWA
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skorka otarta z 1 dużej lub 2 mniejszych pomarańczy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie cukru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
ŻELKA ŚLIWKOWA
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
 
PIANKA KAJMAKOWA
  • 350 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki kajmaku
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 

Ciasteczka łączymy z cukrem pudrem i miksujemy (w malakserze lub przy pomocy blendera) na mąkę. Następnie, cały czas miksując wlewamy stopnione i lekko przestudzone masło. 
Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy (mocno dociskając ją do dna) i wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut. 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia składników - nie dłużej niż 30 sekund. 
Gotową masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 60 minut. 
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez około 2 godziny. Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymu z lekko podgrzanymi powidłami. Ciepłą masę przekładamy na sernik, a następnie wstawiamy go do lodóki na co najmniej 2 godziny. 

Masę kajmakową (która powinna być w temperaturze pokojowej!) łączymy z rozpuszczoną we wrzątku, gorącą żelatyną. 
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a na koniec, cały czas miksując dodajemy masę kajmakową. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia się składników. Masę od razu przekładamy na sernik, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

Smacznego! 

Opublikowano: 4 grudnia 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Natalia
Natalia
10.12.2020 15:13 odpowiedz
Jakie ciasteczka Pani użyła
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:23 odpowiedz
Ciasteczka korzenne z Aldi. Pakowane po 500 g, w czerwonym opakowaniu. 
Joanna
Joanna
09.12.2020 21:49 odpowiedz
Dobry wieczór. Zobaczyłam przepis i na pewno zrobię sernik na Święta :) Czy według Pani, gdy użyję konfitury z pomarańczy zamiast powideł do żelki, ciasto wyjdzie smaczne? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2020 17:23 odpowiedz
Oczywiście :) 
GMO
GMO
07.12.2020 15:44 odpowiedz
Piekny na Switeczny stol!
Jaki duzy byl sloik z powidlem?
Jak zdobyc albo zastapic cukier pomaranczowy?

Dziekuje!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2020 11:05 odpowiedz
380g :) 
Cukier pomarańczowy dostepny jest w Auchan, Kauflandzie, Carrefourze i innych dużych sklepach. 
gmo
gmo
08.12.2020 11:58 odpowiedz
Dziekuje!