1

Sernik Piwoniowy



Dziś mam dla Was przepis na niesamowity, niepowtarzalny i absolutnie wyjątkowy sernik. 
Sernik, jakiego nie znajdziecie nigdzie indziej.
Sernik Piwoniowy. 

Płatki piwonii, których użyłam do masy serowej, to płatki suszone. 
Bez problemu znajdziecie je w sklepach internetowych i są dostępne cały rok.

Jeśli jednak nie chcecie czekać, to w trwającym aktualnie sezonie na piwonie, możecie użyć płatków świeżych :)
Wówczas zmiksujcie je z cukrem. 
Jeśli decydujecie się na świeże kwiaty, oczywiście wybierzcie te mocno pachnące :) 

Zaskoczeni przepisem? 
Mam nadzieję, że tak :)
A jeśli zdecydujecie się go przygotować, koniecznie dajcie znać jak reakcja bliskich :) 
 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:
  • 180 g herbatników maślanych 
  • 80 g masła


Masa serowa:

  • 1 kg gęstego twarogu sernikowego z wiaderka
  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 15 g suszonych płatków piwonii lub kilka garści świeżych płatków

Polewa:
  • 300 g bardzo gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Herbatniki mielimy na mąkę (najlepiej sprawdza się blender kielichowy) i łączymy z roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy. 
Masą herbatnikową, dociskając mocno do dna, wykładamy spód tortownicy. 
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Płatki piwoni miksujemy na pył lub bardzo drobno siekamy (ja posiekałam, stąd widoczne punkty w masie serowej). 
Jeśli używacie płatków świeżych kwiatów, postępujcie z nimi tak, jak opisałam we wstępie. 
Wszystkie składniki masy serowej (włącznie z płatkami piwonii) umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy 75 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i energicznie mieszamy. 
Polewę rozsmarowyjemy na wierzchu sernika. 
(Pamiętajcie, by śmietanę wylewać na sernik kiedy wciąż znajduje się w tortownicy i rant zapobiega spłynięciu.)
Początkowo, pod wpływem cukru, śmietana się rozrzedzi, ale po nocy spędzonej w lodówce zastygnie i nabierze właściwej konsystencji. 

Smacznego!

Opublikowano: 15 czerwca 2020
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
dzusti
dzusti
19.06.2020 21:24 odpowiedz
Kasiu, cieszę się że wróciłaś:)Twoje wypieki, potrawy są dla mnie inspiracją,nawet w rodzinie mówią”upiecz cos od pani Kasi, bo od niej wszystko się udaje”;-)dziś leśny mech na kominię chrześnicy.MEGA!a piwonie też spróbuję:)buziaki!