50

Sernik Piernikowy


Wspaniały, świąteczny sernik. W całym domu pachnie tak odświętnie, piernikowo... Czuć, że Święta tuż, tuż. Takimi zapachami mogłabym delektować się codziennie. Dla mnie Święta mogłyby być codziennie. 

Składniki na spód:

* 280 g herbatników
* 130 g masła
* 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika


Masa serowa:

* 500 g białego twarogu (zmielonego)
* 160 g cukru pudru
* 4 jajka
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 czubata łyżka budyniu waniliowego


Ciasteczka mielę w blenderze i dodaję do nich przyprawę do piernika i roztopione masło. 20-to centymetrową tortownicę smarujemy masłem i wykładamy masą ciasteczkową (spód i boki) i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, przyprawę do piernika, wanilię i budyń. Kiedy składniki dokładnie się połączą, masę serową przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykrywamy górę papierem i pieczemy sam spód przez ostatnie 10 minut. Wyjmujemy z tortownicy dopiero kiedy wystygnie. Sernik jest znacznie lepszy kiedy nie stoi w lodowce.







 



 




Opublikowano: 9 grudnia 2009
Tagi: twaróg
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (50)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2017 13:53 odpowiedz
Proszę podwoić składniki.
Anka
Anka
21.12.2017 11:28 odpowiedz
Witam, chcialam zapytac czy moge zrobic to ciasto w tortownicy 24 cm??? Jesli tak to o ile zwiekszyc porcje?
Anka
Anka
21.12.2017 11:26 odpowiedz
Witam, chcialam zapytac czy moge zrobic to ciasto w tortownicy 24 cm??? Jesli tak to o ile zwiekszyc porcje?
guciulka
guciulka
01.01.2016 13:44 odpowiedz
bardzo dziękuję za przepis, serniczek rewelacyjny!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 11:49 odpowiedz
Oczywiście :)
sylwia
sylwia
23.12.2013 10:01 odpowiedz
bardzo proszę o pomoc, czy sernik można zrobić z sera w wiaderku:)? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2013 23:14 odpowiedz
J abym nie rezygnowała ze spodu z ciasteczek. Można je włożyć do worka i zmiażdży wałkiem na mąkę :)
Ina
Ina
25.11.2013 16:59 odpowiedz
Nie mam malaksera by zmielić herbatniki, czy mogę zrobić inny spód? Jeśli tak, to jaki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2009 10:37 odpowiedz
Julo nie ma za co :) Cieszę się, że smakował :)

Tereso spokojnie za drugim razem nie musisz dodawać mąki, będzie wtedy bardziej puszysty i delikatny i z pewnością zetnie się tak jak trzeba :) Pozdrawiam ciepło :)
teresa
teresa
28.12.2009 18:34 odpowiedz
DZIĘKI :)))))))) za przepyszny sernik, mój synek stwierdził, że innego sernika już nie chce, ten był...:( ,najlepszy :)
A ja przy pieczeniu spanikowałam, miałam bardzo duże jajka, ser mi bardzo płynny wyszedł, dałam cały budyń i wstyd przyznać, łyżkę mąki kukurydzianej... I też wyszło, uff, a ze strachem patrzyłam przez cały czas w piekarnik.
Ładnie dziękujemy, czekam z niecierpliwością na następny przepis, mniam mniam.
jul-kaa
25.12.2009 12:09 odpowiedz
Upiekłam, jest PRZEPYSZNY! Dziękuję za przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2009 17:06 odpowiedz
Proszek :)
jul-kaa
23.12.2009 15:44 odpowiedz
Czy łyżka budyniu dotyczy budyniu w proszku, czy już gotowego..?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2009 14:13 odpowiedz
Pięknie dziękuję za miłe słowa i życzę cudownych, pysznych Świąt :)

Pozdrawiam :)
nami
nami
21.12.2009 12:12 odpowiedz
ale mnie zainspirowałaś...
cały Twój blog jest pyszny, pełen pomysłów, tak mi to wszystko pachnie i pięknie wygląda!
pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego dobrego na Święta...
a sernik już czuję jak się rozpływa w ustach...pyszności.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2009 11:47 odpowiedz
Aniu możesz piec 45 min. Nie wydaje mi się, zeby ser po tym czasie był płynny :) Po przestygnięciu stężeje :) Ewentualnie piecz go 50 minut, ale jak na pół kilo sera, to z pewnością bedzie upieczony :) Jak przestygnie, włóż go do lodówki i krój jak bedzie schłodzony. Nie ma możliwości, zeby się rozpłynął :) No chyba, ze piekarnik nie nagrzewa do odpowiedniej temperatury, bo jeśli pieczesz w zalecanej temperaturze, i dodałaś budyń, to z pewnościa nie będzie rzadki. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
wiewióra
wiewióra
13.12.2009 22:44 odpowiedz
Wypróbowałam przepis. Fantastyczny smak. Bardzo lubię serniki i wszelkie korzenne aromaty. To połączenie jest bardzo udane. Na pewno jeszcze nie raz u nas zagości. Ale mam pytanie. Czy po 40 min. ser powinien być nadal płynny? Bo nie wiem czy to coś nie tak z moim piekarnikiem czy tak powinno być. Przedłużyłam czas pieczenia i nie był chyba tak puszysty jak powinien być. Ale smak super. Poza tym od pewnego czasu czytam regularnie Twój blog Kasiu i gratuluję zdolności kulinarnych i pięknych zdjęć. Pozdrawiam, Ania
Jola
Jola
12.12.2009 17:16 odpowiedz
Sernik wychodzi fantastyczny! Zrobiłam go na próbę, jeszcze przed właściwymi przygotowaniami wigilijnymi i na pewno powtórzę na święta :) Lekka masa serowa, chrupkie ciasto, pyszności :) Dzięki za fajny przepis!
kred.ka
11.12.2009 23:06 odpowiedz
Wygląda jak pianka! albo bombolada! Tez muszę wypróbować!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2009 22:58 odpowiedz
Małgosiu jest bardzo lekki. Osobiście nie lubię zbitych serników typu sernik krakowski. Polecam :)
malgorzata.dz
11.12.2009 21:43 odpowiedz
Na zdjęciach, a zwłaszcza tym pierwszym - wygląda niezwykle lekko. Rzeczywiście jest taki puszysty, czy to tylko wizualne wrażenia?
Ale smak sobie wyobrażam. Mmmm... świąteczny. :)
majazteca
11.12.2009 14:09 odpowiedz
Och, jak ja uwielbiam takie serniki :) Nie ma nic bardziej doskonalego na ten swiateczny czas jak wlasnie taki sernik. Pyszny i pachnacy :))

Pozdrawiam cieplutko.
przysmakikarolki
11.12.2009 07:57 odpowiedz
Sernik wyglada przecudnie. Koniecznie do wyprobowania ten przepis.
monika.l_nagrabinie
11.12.2009 00:41 odpowiedz
Piekny serniczek. Taki równiutki!
Lubię Twoje ciasta, bardzo
pozdrawiam :*
M.
gat.ka
10.12.2009 16:28 odpowiedz
taaaak zjadłoby się :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2009 09:00 odpowiedz
Atinko z tego przepisu.
atina_bc
10.12.2009 08:02 odpowiedz
pysznie wygląda:) Robiłam kiedys taki z przepisu Liski, a Twój też jest z jej przepisu, czy z innego?
businesswoman90
09.12.2009 23:41 odpowiedz
mhmmm wyglada bosko! na pewno wyprobuje!
lula.lu
09.12.2009 22:21 odpowiedz
świetny sernik! Chyba zrobię a zamiast herbatników użyję zeszłoroczne pierniczki (jakimś cudem zostało ich całkiem sporo).
izaa_a
09.12.2009 17:22 odpowiedz
śliczny... bardzo lubię serniki a takiego jeszcze nie jadłam
zaytoona
09.12.2009 16:45 odpowiedz
Chyba znalazłam idealną propozycję na jeden ze świątecznych wypieków! Sernik piernikowy... Już sama nazwa brzmi cudownie. Dzięki! ;)

Pozdrawiam!
cuda.wianki
09.12.2009 16:31 odpowiedz
wlasnie sie zastanawiam czy aby nie upiec takiego na swieta? bede miec i piernik i sernik w jednym :-))
gosiaa99
09.12.2009 14:32 odpowiedz
PIekny i jaki rownitki:)
gat.ka
09.12.2009 14:17 odpowiedz
Piękny!! czuję już TEN jego smak :)
gosiab_3
09.12.2009 13:59 odpowiedz
pieknie i apetycznie wyglada:)
Pozdrawiam :)
myniolinka
09.12.2009 13:42 odpowiedz
pięknie wygląda! rzeczywiście świąteczne smaki...
zawszepolka
09.12.2009 13:37 odpowiedz
Genialny! :)))))
wiosenka27
09.12.2009 13:33 odpowiedz
Wygląda zachęcająco:)
Lillan
Lillan
09.12.2009 12:23 odpowiedz
Piękny, taki puszysty! Jej, tyle mam już zaplanowych ciast na święta, ale może i to jeszcze uda mi się zrobić ;-)
iis111
09.12.2009 11:54 odpowiedz
idealny na swieta:)
misbasia
09.12.2009 11:51 odpowiedz
Cudo!
sonieczka111
09.12.2009 11:46 odpowiedz
Pięknie wyrośnięty sernik.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2009 11:40 odpowiedz
Gosia nr 1 :) - 40 + 10 min :) Ponieważ zrobiłam za wysokie boki i nie wyrósł tak wysoki to skruszyłam to co było ponad stan :) I dziękuję za miłe słowa :)

Gosia nr 2 :) - w przepisie jest, że 20-to centymetrowa tortownica :) Pozdrawiam i polecam :)
Gosia
Gosia
09.12.2009 11:23 odpowiedz
Wygląda cudnie,jedno tylko pytanko:jakiej średnicy tortownica?
Z pirnikowym pozdrowieniem-Gosia
komarka
09.12.2009 11:03 odpowiedz
Wspaniały jest! Wilgotny i korzenny, mniam :)
Gosia
Gosia
09.12.2009 10:17 odpowiedz
Czyli... 50 minut dół i góra + 10 minut tylko dół, tak? :)
Czy 40 + 10? Tak żeby rozwiać wątpliwości... :)
Wygląda super apetycznie. Ten bok z ciasta sam tak wyszedł do góry, czy troszkę go zawinęłaś/pokruszyłaś ciasto po wierzchu? :)

Gratuluję świetnego bloga!:)
majanaboxing
09.12.2009 10:03 odpowiedz
Mega fantastyczny i jaki mokry! :))
Moje smaki, super:)
Pozdrówki
beataohar
beataohar
09.12.2009 09:59 odpowiedz
Wspaniały, elegancki i smakowity1
zjedz_mnie
09.12.2009 09:16 odpowiedz
Apetyczny sernik, kusiiiiiiiiiii ;]
przedza
09.12.2009 09:07 odpowiedz
Jejjj, wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje ;)