42

Sernik na zimno z Baileys


Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma świąt bez sernika. I choc zwykle jest to klasyczny, pieczony sernik tym razem proponuję Wam sernik na zimno. Mooocno alkoholowy, bardzo delikatny i puszysty. Likier nadaje mu nie tylko smak, ale też bardzo kremową konsystencję. Spód z ciasteczek możecie zamienic na spód z biszkoptów, wtedy sernik będzie jeszcze lżejszy. Polecam go Wam, ponieważ robi się go bardzo szybko i nie angażuje on piekarnika, w którym w tym czasie może piec się Wielkanocna babka czy mazurek :)

 Spód:

* 120 g zmielonych herbatników

* 60 g stopionego masła

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 1 łyżeczka kakao

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Masa serowa:

* 1 kg sera (użyłam twarogu sernikowego z wiaderka)

* 250 ml kremówki (36%)

* 150 ml + 50 ml likieru Baileys

* 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny macie ser)

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1/4 szklanki wrzątku

* 3 łyżeczki żelatyny

Wszystkie składniki spodu mieszamy i gotową masą wykładamy tortownicę (28 cm ), dociskamy i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i również odstawiamy aby przestygła. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru a następnie żelatynę. Chwilę miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i mieszamy delikatnie, na najmniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Masa powinna byc jednolita. 3/4 masy serowej wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Pozostałą masę serową mieszamy ze stopioną czekoladą i 50 ml likieru i energicznie mieszamy trzepaczką. Masę czekoladową nakładamy kupkami na wierzch sernika a następnie robimy końcówką noża lub widelcem "esy floresy". Sernik wstawiamy na co najmniej 10 godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Smacznego :)

PS. Pewnie spodziewaliście się więcej zdjęć sernika, ale dopadł mnie już chyba na dobre wiosenny nastrój i zachwycam się tym, co właśnie budzi się do życia po zimowej przerwie :) Mam nadzieję, że to jedno skutecznie Was do niego zachęci :)

Słonecznego dnia Kochani!

 



 



 




Opublikowano: 21 kwietnia 2011
Kategoria: Wielkanoc, Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (42)
muffinka_007
17.05.2014 08:25 odpowiedz
Robiłam ten sernik już dwa razy, za pierwszym jak to się mówi - przez żołądek do serca - i podziałało :) Także jak najbardziej polecam! :) Jest pyszny!
agis
agis
02.05.2014 19:30 odpowiedz
pysznyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 19:33 odpowiedz
Oczywiście :)
Lolainfrance
Lolainfrance
17.04.2014 09:20 odpowiedz
Witam serdecznie! Sernik wyglada przepysznie I bardzo chcialabym go przygotowac, mam tylko jedno pytanko ( jestem kompletnym zerem jezeli chodzi o kulinaria)- czy moge uzyc sera mascarpone? Z gory dziekuje za odpowiedź i zycze Wesolych Swiat!
Andrzej
Andrzej
21.12.2013 14:16 odpowiedz
Sernik nie z tej ziemi -czar i magia- A te wiosenna biel kwiatów - to tańczące oczy -wirujące wraz z całym światem - wdychając zapachy wiosny - i marzeń -
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2013 17:58 odpowiedz
Piątnica ma świetny jakościowo ser, podobnie jak ser Hej. Do pieczonych serników są super. Fajny jest tez Pilos z Lidla.
Do tego przepisu lepszy będzie President. Mniej "serowy", ale lżejszy i lepszy do sernika na zimno. Chyba, ze masz możliwość kupienia Pilosa z Lidla, to tez będzie super :)
Anula
Anula
18.03.2013 16:43 odpowiedz
Kasiu a możesz polecić jakiś konkretny ser który będzie najlepszy? Zazwyczaj jak robię sernik to z mamą same mielimy więc nie mam doświadczenia z takim wiaderkowym. Dzisiaj w sklepie oglądałam president i piątnicę. Zauważyłam że ten pierwszy ma 4% tłuszczu a drugi 14%. I to mnie zastanowiło. Czy ma to jakiś znaczący wpływ na smak?
Pamiętam że kiedyś polecałaś do serników jakiś konkretny ser wiaderkowy ale teraz nie pamiętam.
Chce przygotować ten sernik na Wielkanoc dla rodziców mojego M. więc bardzo mi zależy żeby wszystko wyszło idealnie! :)
betsie
betsie
30.08.2012 06:35 odpowiedz
Witam :) czy można użyć do tego jakiegos innego likeru ?? :) pozdrawiam
ulcita
ulcita
19.04.2012 22:55 odpowiedz
Fantastyczny sernik, delikatny i przepyszny. Polecam wszystkim, a szczegolnie wielbicielom Baileysa.
Kasia
Kasia
11.04.2012 16:02 odpowiedz
Przepis znalazłam w gazecie i tak trafiłam do Twojego bloga. Sernik faktycznie fantastyczny, zachwycił wszystkich gości wielkanocnych. Następnym razem zrobię jednak na mniejszej średnicy, bo nie wyszedł mi taki wysoki jak na zdjęciu. A przy okazji mam jedno pytanie - czy żelatynę można rozpuścić w mleku ? ( bo ja do serników na zimno zawsze rozpuszczam w mleku ) i zastanawiam się czy zrobi to jakąś różnicę :)
W każdym razie polecam wszystkim zawsze i wszędzie.
Pozdrawiam
Kasia
malgoblox
03.06.2011 15:51 odpowiedz
elegancki:)
moniazo
04.05.2011 10:15 odpowiedz
Dobry sernik. Niemniej następnym razem dodam trochę mniej likieru, bo jak dla mnie alkohol jest zbyt mocno wyczuwalny, a gorzka czekolada jeszcze to podkreśla. Jednakowoż jest to najlepsze zastosowanie Bayley'sa, bo do picia się nie nadaje. Moim zdaniem ma chemiczny smak podkreślony jeszcze alkoholem. Kupiłam kiedyś butelkę w ramach domowej akcji próbowania znanych alkoholi i nie dałam rady go wypić. Na szczęście w serniku znika chemiczny smak, pozostaje tylko kremowa masa o smaku Bayley's. Dziękuję za przepis Kasiu. Pewnie niebawem zamieszczę go u siebie. Więc zapraszam do obejrzenia. A przy okazji najlepsze życzenia z okazji urodzin bloga :)
nemisiek
28.04.2011 14:25 odpowiedz
Kasiu w Twoim serniku można się zakochać kulinarnie;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2011 10:25 odpowiedz
Dziękuję :) W takim razie czekam na opinię :)
cakes-and-the-city
27.04.2011 10:19 odpowiedz
Wspaniały! Już chcę go zrobić, Twoje jedno zdjęcie mi wystarcza ;) pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.04.2011 18:08 odpowiedz
Cieszę sie, że smakował :) Pozdrawiam :)
ewelosa
25.04.2011 17:50 odpowiedz
Witaj Kasiu :)

Zrobiłam Twój serniczek - jest jednym z moich faworytów jeżeli chodzi o serniki.
Pyszny :)

dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2011 23:05 odpowiedz
Dziękuję :)
lutka40
22.04.2011 23:00 odpowiedz
Brak słow zachwycający
mismakuje
22.04.2011 21:09 odpowiedz
Na Święta nie zdążę, ale już myślę, kiedy zrobić - wygląda super!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2011 10:11 odpowiedz
Dziękuję Violu i zachęcam do wypróbowania :)
Violiśka
22.04.2011 10:04 odpowiedz
Lubie takie "smakowe" i kremowe serniki:) Twój wygląda bajecznie!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2011 09:59 odpowiedz
To nie zaśliniamy klawiatury tylko bierzemy się do pracy ;) Wesołych świąt Darki! :)
darki85
22.04.2011 09:55 odpowiedz
aż ślinka cieknie (:
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 22:15 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie za wszystkie komentarze i życzenia :) Jesteście wspaniali!

Trish nie wiem, czy troszke nie straci na delikatności, chociaż może te bezy namokną od sera... Najwyżej będzie chrupac :)
elau66wr
21.04.2011 22:12 odpowiedz
Kasiu masz rację sernik sernikiem, ale ta wiosna, te jabłonie i...ach... nareszcie. Ślę Ci słoneczne całuski z Wrocławia. Od rana szaleję w kuchni.
kabamaiga
21.04.2011 20:17 odpowiedz
Wspaniały Kasiu. Uwielbiam te wzorki kolorowe.
zaytoona
21.04.2011 19:44 odpowiedz
Może nie upiekę go na święta, ale na inną okazję - czemu nie?... :)
Jola
Jola
21.04.2011 18:34 odpowiedz
Bajeczny ... Na święta go nie będzie, ale majówka upłynie pod znakiem Baileysa :D
trisch
trisch
21.04.2011 17:49 odpowiedz
Myslisz Kasiu, ze popelnie przestepstwo, dodajac do masy serowej pokruszone, twarde bezy? Tak chce mi sie sernika z beza:))
moniazo
21.04.2011 17:44 odpowiedz
Och, to coś dla mnie. Nie dość, że uwielbiam kremowe serniki na zimno, to jeszcze mam niedopitą butelkę Bayley'sa. Nie lubię go w formie likieru - nie odpowiada mi jego smak, ani konsystencja, ale do sernika będzie idealny!!! Dzięki Kasiu. Wesołych Świąt :)
kabka
21.04.2011 15:33 odpowiedz
sernik wygląda pysznie. U mnie też kwiaty i drzewa kwitną :-) pogoda dopisuje, humor również i Święta :-)
Szczęśliwych Świąt Wielkanocnych Kasiu!
flusso
21.04.2011 14:19 odpowiedz
Pyszzzzniasty musi być ;) Zabiorę się kiedyś w końcu za te serniki na zimno ;)
tjaryma6
21.04.2011 14:06 odpowiedz
ależ bym zjadł. Ja nie zrobię niestety sernika na Święta ale po, owszem. Pozdrowienia.
judik1119
21.04.2011 13:54 odpowiedz
U mnie też zawsze sernik obowiązkowo na święta, staram się co raz to innego próbować. Ten musi być mega pyszny!:)
majanaboxing
21.04.2011 13:43 odpowiedz
Cudny sernik Kasiu! :)
szkoda,ze u mnie nie lubią na zimno serników,ale może kiedyś zrobię dla odmiany jakiś na zimno. No,ale to jak będzie gorrrrąco ;-))
Pozdrowienia:)
wedelka
21.04.2011 12:25 odpowiedz
Cudny :) I z moim ukochanym likierem :) Och :)
Kasiu, zdrowych, pogodnych i slonecznych Świąt życzę Tobie i Twojej rodzince :) Pozdrowienia :)
kwiecienka1
21.04.2011 12:19 odpowiedz
umarlam...

i dopisalam Bailyes do list zakupow :D

pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 11:06 odpowiedz
Do sernika wchodzi prawie szklanka likieru, wiec raczej jest go czuc :) Ale nie jest to ostry smak, raczej czuc przyjemny posmak Baileys :)
trisch
trisch
21.04.2011 11:03 odpowiedz
Piekny ten sernik, szkoda ze moj luby nie przepada za alkoholem w wypiekach, pisalas ze mocno alkoholowy, prawda?
U mnie kwitna juz jablonie i bzy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 10:14 odpowiedz
U mnie już biało na chodnikach bo wszystkie kwiatki poopadały :)
myniolinka
21.04.2011 10:01 odpowiedz
sernik zachwycający! zdecydowanie moje smaki :)

Kasiu czy u Ciebie już kwitną drzewa???