17

Sernik na cieście piernikowo pomarańczowym



Jak co roku, w świątecznych propozycjach, nie może zabraknąć sernika :)

I tym razem chciałabym Wam zaproponować kremowy i delikatny, pokryty białą czekoladą sernik na cieście piernikowo pomarańczowym. 

Dodatek dość sporej ilości przyprawy piernikowej oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia, że ciasto ma bardzo intensywny aromat. A co za tym idzie, jest obłędnie pyszne ;) 
Jeśli lubicie serniki na spodach z ciasta, lub chcecie wypróbować jakiś nowy przepis, to oczywiście polecam!  


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki kremówki

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitego ciasta. 
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. 
Na spód tortownicy przekładamy rozwałkowane ciasto i dociskamy je do boków formy. 
Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą (jednocześnie) w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia (nie dłużej niż 30 sekund).
Masę serową przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stoni piekarnika. Pieczemy 45 minut.
Po tym czasie temperaturę zniżamy do 160 stopni i dopiekamy 30 minut. 
Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny (a najlepiej na całą noc). 

Drobno posiekaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do czasu powstania gładkiej, jednolitej polewy, którą przelewamy na wierzch sernika. 
Sernik ponownie wstawiamy do lodówki - do czasu aż polewa stężeje. 

Smacznego! 

Opublikowano: 12 grudnia 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Aguś
Aguś
29.12.2018 11:51 odpowiedz
Ciasto pyszne, robi wrażenie wizualne i smakowe i jest proste w wykonaniu wszystko wyszło bardzo dobrze, robiłam na tortownicy o średnicy 26 cm i była idealna ???? Na pewno jeszcze wykorzystam tren przepis ❤
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2018 11:53 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
Batka
Batka
23.12.2018 15:13 odpowiedz
A jak to ciasto zrobić bez malaksera?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2018 17:11 odpowiedz
Po prostu zagnieść ze sobą wszystkie składniki. Tak jak ciasto kruche.
Asia
Asia
23.12.2018 13:37 odpowiedz
Sernik jest w smaku bardzo dobry ale mimo że trzymałam się ściśle przepisu wyszedł bardzo, bardzo miękki. Myślałam, że jest niedopieczony, ale po dopiekaniu nie zmienił konsystencji w ogóle. Co może być przyczyną? Ser na sernik wydawał się być dobry, był gęsty.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2018 11:54 odpowiedz
Ciężko mi ocenić co  mogło się stać skoro twaróg był gęsty.
Serniki początkowo są miękkie, ale po nocy w lodówce zmieniają konsystencję na bardziej zwartą. 
Paula
Paula
21.12.2018 17:38 odpowiedz
Jaka poleca Pani polewę zamiast białej czekolady :)?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2018 09:41 odpowiedz
Można zupełnie pominąć polewę albo przygotować polewę z czekolady mlecznej :) 

Można też wierzch posmarować powidłami.
Agnieszka
Agnieszka
20.12.2018 22:01 odpowiedz
Jaka poleca Pani przyprawę do piernika? Jakiej firmy? ????????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2018 22:27 odpowiedz
Tylko i wyłącznie Kotanyi.
Asia
Asia
19.12.2018 09:33 odpowiedz
Czy do polewy zamiast kremówki można dodać mleko?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2018 14:03 odpowiedz
Tak, ale należy zmniejszyć ilość mleka, ponieważ kremówka jest gęściejsza. 
Angelika
Angelika
16.12.2018 12:40 odpowiedz
Jeśli chciałabym robić w tortownicy o śr. 26 cm, to podwoić składniki, jak Kasiu zalecasz? Proszę powiedz mi jeszcze, jak ozdobiłaś sernik, to są świeże pomarańcze, czy lekko podsuszone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2018 21:32 odpowiedz
Lepiej użyć 1,5 porcji. Obawiam się, że 2 to będzie za dużo. 
Do dekoracji użyłam plastrów świeżej mandarynki :) 
półka na alkohol
16.12.2018 10:29 odpowiedz
wygląda pysznie!
Souldeep
Souldeep
14.12.2018 22:12 odpowiedz
Jaka wielkość formy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2018 07:28 odpowiedz
Tak jak podana w przepisie - 24 cm.