
Oto sernik, który spotkał się z takim zachwytem znajomych, że słów uznania nie było końca.
I w sumie nie ma się co dziwić ;)
Na wilgotnym, aromatycznym cieście marchewkowo pomarańczowym znalazła się kremowa masa serowa, a na niej lekki i delikatny mus o smaku korzennych ciasteczek Speculoos.
Krem ciasteczkowy dostępny jest w sklepach chyba tylko w okresie około świątecznym, więc jeśli zdecydujecie się na ten sernik poza okresem jego dostępności (lub mieszkacie w miejscowości, gdzie nie ma sklepów dużych sklepów spożywczych), możecie zastąpić go masą krówkową w dowolnym smaku lub rozpuścić w gorącym mleku 200 g dowolnej czekolady.
Do przygotowania sernika przyda się Wam również rant cukierniczy o wysokości co najmniej 12 cm (osobiście polecam od razu zakup rantu o wysokości 14-15cm).
Ostatecznie możecie przygotować kołnierz z kilku warstw papieru do pieczenia, ale należy go umieścić między sernikiem a tortownicą.

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 23 CM
CIASTO
- 125 g pomarańczy
- 2 jajka M
- 125 g cukru trzcinowego
- 70 g oleju
- 115 g mąki tortowej
- 50 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g startej marchewki
Z pomarańczy odcinamy spód oraz górę, kroimy na mniejsze kawałki (razem ze skórką) i miksujemy blenderem na puree.
Zmiksowaną pomarańczę przekładamy do misy miksera, dodajemy do niej jajka oraz cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut.
Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej.
W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy je stopniowo do masy jajecznej.
Kiedy składniki się połączą dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę mieszamy.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra + dół przez 45-50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia (możecie upiec je dzień, a nawet dwa dni wcześniej, ale pamiętajcie, by po wystudzeniu tortownicę szczelnie owinąć folią spożywczą aby ciasto nie wyschło).
MASA SEROWA
- 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 100 g słodkiej śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - ok. 30 sekund.
Gotową masę serową przelewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i dopiekamy kolejne 80 minut.
(Środek sernika powinien być ścięty i suchy, ale nie należy pozwolić, by sernik spiekł się zbyt mocno, ponieważ straci swoją kremową konsystencję.)
Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy go z tortownicy i przekładamy do wysokiego rantu cukierniczego (14-15 cm).
PIANKA SPECULOOS
- 100 g kremu ciasteczkowego Speculoos
- 150 ml mleka
- 350 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątki
Krem zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia i powstania głądkiej masy, do której dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Od czasu do czasu mieszając odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Śmietankę łączymy z cukrem i ubijamy. Następnie, cały czas miksując wlewamy masę z kremu ciasteczkowego. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund), a następnie powstałą piankę natychmiast przelewamy na sernik i wstawiamy go do lodówki na całą noc.
Jeśli macie ochotę, przed podaniem sernik możecie obłożyć ciasteczkami Speculoos.
Smacznego!
Opublikowano: 4 stycznia 2021