1

Sernik na cieście marchewkowym z pianką Speculoos




Oto sernik, który spotkał się z takim zachwytem znajomych, że słów uznania nie było końca. 
I w sumie nie ma się co dziwić ;) 

Na wilgotnym, aromatycznym cieście marchewkowo pomarańczowym znalazła się kremowa masa serowa, a na niej lekki i delikatny mus o smaku korzennych ciasteczek Speculoos. 

Krem ciasteczkowy dostępny jest w sklepach chyba tylko w okresie około świątecznym, więc jeśli zdecydujecie się na ten sernik poza okresem jego dostępności (lub mieszkacie w miejscowości, gdzie nie ma sklepów dużych sklepów spożywczych), możecie zastąpić go masą krówkową w dowolnym smaku lub rozpuścić w gorącym mleku 200 g dowolnej czekolady. 

Do przygotowania sernika przyda się Wam również rant cukierniczy o wysokości co najmniej 12 cm (osobiście polecam od razu zakup rantu o wysokości 14-15cm). 
Ostatecznie możecie przygotować kołnierz z kilku warstw papieru do pieczenia, ale należy go umieścić między sernikiem a tortownicą. 

 



SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 23 CM

CIASTO
  • 125 g pomarańczy
  • 2 jajka M
  • 125 g cukru trzcinowego 
  • 70 g oleju
  • 115 g mąki tortowej
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 15 g proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli
  • 100 g startej marchewki 

Z pomarańczy odcinamy spód oraz górę, kroimy na mniejsze kawałki (razem ze skórką) i miksujemy blenderem na puree. 
Zmiksowaną pomarańczę przekładamy do misy miksera, dodajemy do niej jajka oraz cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut. 
Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej. 

W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, a następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy je stopniowo do masy jajecznej. 

Kiedy składniki się połączą dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę mieszamy. 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy na opcji góra + dół przez 45-50 minut. 
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia (możecie upiec je dzień, a nawet dwa dni wcześniej, ale pamiętajcie, by po wystudzeniu tortownicę szczelnie owinąć folią spożywczą aby ciasto nie wyschło). 


MASA SEROWA
  • 350 g twarogu sernikowego z wiaderka 
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka 
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 100 g słodkiej śmietanki 36%
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego) 

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników - ok. 30 sekund. 

Gotową masę serową przelewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i dopiekamy kolejne 80 minut. 
(Środek sernika powinien być ścięty i suchy, ale nie należy pozwolić, by sernik spiekł się zbyt mocno, ponieważ straci swoją kremową konsystencję.)

Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjmujemy go z tortownicy i przekładamy do wysokiego rantu cukierniczego (14-15 cm). 


PIANKA SPECULOOS
  • 100 g kremu ciasteczkowego Speculoos 
  • 150 ml mleka 
  • 350 ml śmietanki 30 lub 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 70 ml wrzątki 

Krem zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia i powstania głądkiej masy, do której dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. 
Od czasu do czasu mieszając odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. 

Śmietankę łączymy z cukrem i ubijamy. Następnie, cały czas miksując wlewamy masę z kremu ciasteczkowego. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilka sekund), a następnie powstałą piankę natychmiast przelewamy na sernik i wstawiamy go do lodówki na całą noc. 

Jeśli macie ochotę, przed podaniem sernik możecie obłożyć ciasteczkami Speculoos. 


Smacznego!
 

Opublikowano: 4 stycznia 2021
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Konesso
Konesso
05.01.2021 12:41 odpowiedz
Ciasto w całości musi wyglądać zjawiskowo całe obłożone ciasteczkami Speculoos :)